Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film musí být snem každé ženy, protože je v něm důležitější příprava s předehrou než samotný akt. Čtu tady něco o nudě, ale kde jako byla? Zrovna včera jsem byl v takové formě, že by mě uspala už pouhá znělka večerníčku, a přesto jsem k vlakové loupeži spotřeboval jen jedno kafe. Asi je to mými sympatiemi k podfukářům všeho druhu, protože na rozdíl od Tykwera a jeho Loly si myslím, že občas neuškodí někoho o něco obrat. Čili jsem jeden z davu, který na konci Edwardovi nadšeně tleská. (Challenge Tour 2015, film č.3) ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Crichtonův film (první byli Vikingové, které opravdu rád nemám) a helemese! Trefa do černého! Na film mě navedla hlavně hvězdná dvojice hlavních představitelů, kteří mě vůbec nezklamali. Rozjeli "two-men show" plnou dobrodružství a parádního anglického humoru. A když jim k tomu ještě sekundovala překrásná (!!!) Lesley - Anne Down, jásalo mé srdce i ostatní orgány (úplně všechny ne, vy úchyláci) radostí. 10/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Unylý, nudný a na 110 minut příliš dlouhý pšouk, který nemá koule ani na to, aby zasmrádal. Tak zbytečný a mdlý ten film je, doslova jsem u něj usínal. A přitom Sean a Donald by mohli i sami rozehrát lupičský masterpiece při první loupeži jedoucího vlaku. Předloha, scénář i režie stejný člověk, to skoro nikdy nedělá dobrotu, sám k sobě prostě nemohl být dostatečně kritický, aby v tom tu nudu rozpoznal ještě včas. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Hoci k pôvodnej lúpeži došlo v Anglicku, filmári mali problém nájsť anglické lokality, ktoré by vykazovali potrebnú „viktoriánsku atmosféru“. Po dlhom hľadaní sa rozhodli použiť Írsko, ktoré si zachovalo oveľa viac viktoriánskeho vzhľadu, dvojnásobne viac, než má Anglicko. (Arsenal83)

Reklama

Reklama