Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze starého kufříka se zaprášeným papundeklovým divadélkem Neil Simon vytáhl a sestavil hravou skládanku prvků pro detektivní žánr v literatuře a filmu typických. A mistrovským způsobem. Parta zkušených borců svého oboru se díky záhadnému pozvání sešla, aby se stala svědkem prapodivných událostí, přinášejících hodně nezvyklý případ. Celé dění se stává velice originální detektivkou naruby, která zároveň už sama v sobě přináší propracovanou parodii na tento žánr a všechna dnes již legendární klišé (způsoby usmrcení, dedukce a kriminalistické metody, rafinované počínání zločinců i nadpřirozené schopnosti vyšetřovatelů) obrací k zábavným pointám v podobě řadě hlášek, gagů či celkových vyústění. Jediná postava zde v celém panoptiku není zbytečná. A schválně, viděli jste už někdy obhlížet hlavu mrtvoly dvíháním její hlavy s perama v uších? Z hlediska kriminalistického je to přeci správný postup, hlavně nezanechat žádné nové otisky!! :o)  ***** Z celého panoptika mi nejvíc během sledování padli do noty Alec Guinness s nadpozemským výrazem slepého komorníka a Peter Sellers tentokrát jako čínský inspektor. Filmu připisuju jako klad také, že funguje výborně i bez bližších znalostí kolem postav detektiva: až po zhlédnutí jsem zjistil, kdo je to vlastně ten Sam Spade, tedy pan Bogart z Maltézského sokla... Alespoň v úvodu mne úpřimně pobavila parodie na legendární scénu ze Mzdy strachu s noční jízdou auťákem přes rozpadající se dřevěný most. Sám se ale začínám těšit, až se mi časem podaří objevit v této hříčce další ojedinělé souvislosti, skryté nápady a odkazy. Tahle vražda i večeře se totiž navzdory odhaleným skutečnostem v závěru příběhu opravdu povedly! 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno nebylo otrávené. Byl to jen špatný ročník." Zesměšnění detektivního žánru a geniálních detektivů patrně nemohlo být provedeno přímočařeji a rozhodně ne vtipněji. Snad každou minutu na mě zákeřně vyskočila z obrazovky hláškovací perla, aby se mne pokusila zabít smíchem, ale já jsem hrdinně přežil. Zítra si dám repete, protože mne zcela dostaly rozhovory slepého s hluchoněmou i pět nefalšovaně geniálních řešení případu a hlavně jsem určitě nedokázal zachytit všechny slovní přestřelky při soubojích namachrovaných inteligencí. Tak alespoň přihodím jedno poučení do života: "Kdo diskutovat s krávou na zdi je jak vlak bez kolejí." ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tak toto je skvělá deteknitní komedie na n-tou! Absourdní film, plný absurdního humoru s absurdními postavami a s absurdním dějem. Jinak to snad ani říct nelze. Naprosto jedinečné herecké obsazení, kde každá postava dokonale pobaví každého milovníka detektivního žánru. Je škoda, že Robert Moore natočil za celý život jen dva celovečerní filmy. Ale aspoň tu zanechal jedinečný klenot ve filmovém světě. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

"Neměl koule." "Ten muž v obchodě?" Opravdu zaráží jméno autora scénáře, kterým je Neil Simon. Vražda na večeři a následující Detektiv ze San Francisca se vymykají všemu ostatnímu, co kdy napsal. A já dávám pět, protože je to pro mě ideální film. Oblíbení herci (takřka všichni), téma (klasické detektivky miluju) a vynikající humor. Ona z původního scénáře nezmizela jenom závěrečná scéna se Sherlockem Holmesem, který přijel pozdě (kolují fámy, že ho měl ztvárnit Walter Matthau), ale i celá postava Lady Abigail Christianové psaná na tělo Katherine Hepburnové, která měla být společnicí slečny Marplové a zároveň poctou Agathě Christie. Ale protože její kamarádka Myrna Loyová odmítla roli Dory Charlestonové, protože nechtěla zesměšňovat svůj originál z filmu The Thin Man, Hepburnová odmítla taky. Stejně tak odmítl i Orson Welles roli Sydneyho Wanga, za což mu budu do smrti neskonale vděčný, protože Peter Sellers je...prostě Peter Sellers. A Alec Guiness má po dlouhé době (cca 20 letech) konečně pořádnou slušnou komediální roli, kde se může vyřádit. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Tak trošku mírně nablblá komedie, která po filmové stránce rozhodně není ničím extra. Jako parodie na nejrůznější kriminální romány a světově proslulé detektivy však patří ke zlatému fondu svého žánru, což je samozřejmě i zásluha až nezvykle pestrého a hvězdného hereckého obsazení. Jenom škoda, že se podobné komedie už netočí.... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)

Reklama

Reklama