Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanda a čtenář detektivek – stejně tak i divák krimi filmů a seriálů, jsem si tuhle legendu mezi krimi parodiemi samozřejmě nesměl nechat ujít. Pro někoho možná překombinovaná blbost, ale pro většinu téměř geniální dílo plné známých tváří, (ne)korektního černého humoru, morbidních momentů, které si dělá prdel nejen ze známých detektivek, ale i literárních a filmových postav a vyšetřovacích metod či způsobů vražd. Není to geniální dílo, má to pár much, ale zábava je zaručena. A to nejen díky hvězdnému obsazení. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

"Neměl koule." "Ten muž v obchodě?" Opravdu zaráží jméno autora scénáře, kterým je Neil Simon. Vražda na večeři a následující Detektiv ze San Francisca se vymykají všemu ostatnímu, co kdy napsal. A já dávám pět, protože je to pro mě ideální film. Oblíbení herci (takřka všichni), téma (klasické detektivky miluju) a vynikající humor. Ona z původního scénáře nezmizela jenom závěrečná scéna se Sherlockem Holmesem, který přijel pozdě (kolují fámy, že ho měl ztvárnit Walter Matthau), ale i celá postava Lady Abigail Christianové psaná na tělo Katherine Hepburnové, která měla být společnicí slečny Marplové a zároveň poctou Agathě Christie. Ale protože její kamarádka Myrna Loyová odmítla roli Dory Charlestonové, protože nechtěla zesměšňovat svůj originál z filmu The Thin Man, Hepburnová odmítla taky. Stejně tak odmítl i Orson Welles roli Sydneyho Wanga, za což mu budu do smrti neskonale vděčný, protože Peter Sellers je...prostě Peter Sellers. A Alec Guiness má po dlouhé době (cca 20 letech) konečně pořádnou slušnou komediální roli, kde se může vyřádit. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Vskutku, parodie... závěrečné "odhalení" Petera Falka je něco úžasného. Přestože pro detektivky zrovna nehořím, tento pomník žánru (ač trošku dobrácky posměšný) je neuvěřitelně příjemný a parodizujícím způsobem vtipný. Na Trumanovi je poněkud poznat, že je neherec, role inspektora Wanga je natolik ztřeštěně těžká, že by ji krom Sellerse zvládl opravdu málokdo (a i on občas měl co dělat, balancujíc na tenké hranici geniality a trapnosti), zbytek osazenstva je rovněž bravurní, ale přece bych nade všechny vyzdvihl "brutálně upřímného cynika" Petera Falka a jeho Sama Diamonda. Kluka, kterého vychovala ulice, mluví jak mu zobák narost, je drsný jak šmirgl a dost často pracuje na případech v gay clubech, prostě nemůžete nemít rádi... Senza zábava, ale přece jenom jsem z ní neměl úplně ořechový pocit. Něco mi možná uniklo, rozhodně se rád podívám znovu a ověřím svůj první dojem. Do té doby 80% ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, že jediným lákadlem byl pro mě Peter Falk - překvapil mě, že v originále má docela šišlavou angličtinu, nicméně každý "detektiv" ve filmu měl své zvláštnosti. Ne zrovna řečové - stačí i ty "detektivní". Celý film jsem se skoro nepřetržitě bavil zábavnými zvraty, hláškami, překvapeními a celým parodickým vyzněním - co na tom, že mnoho věcí nedávalo smysl - o tom tenhle film byl. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná s vynikající mysteriózní atmosférou, humorem, excelentní hereckou sestavou a zejména dokonale propracovaným scénářem. Už samotný název Vražda na večeři napovídá, že půjde o něco ojedinělého, tudíž zde jsou další slova zbytečná, tohle je potřeba vidět a řádně si onu hodinku a půl užít! Hodnocení se zastavuje na lepších 4* :) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)

Reklama

Reklama