Reklama

Reklama

Nejlepší léta slečny Jean Brodieové

  • Velká Británie The Prime of Miss Jean Brodie

Obsahy(1)

Nekonvenční slečna Jean Brodieová, která je podle svého názoru v "nejlepších letech", si získala své studentky i značnou část pedagogického sboru, v němž má dva milence: naivního, ale milého učitele hudební výchovy Lowthera a cynického výtvarníka Lloyda. Na začátku filmu je Jean představena jako dokonalá pedagožka oddaná svým studentkám, ale postupně se odhalují její stinné stránky. Kromě toho, že vliv na své žačky trochu využívá, je tu ještě věc poněkud závažnějšího charakteru. Píše se totiž rok 1932 a Jean obdivuje fašisty Mussoliniho a Franca. Jak v jednom momentě filmu poznamená Lowther, Jean nerozumí politice, jen si idealizuje obraz vůdce. To by vcelku nevadilo, kdyby své žačky nevedla ke stejnému způsobu myšlení. Její přesvědčení o vlastní neotřesitelné pravdě však bude podrobeno tvrdým zkouškám. Při konfrontaci s milenci i žačkami se bude muset podívat na svůj život z jiného úhlu a nahlédnout, jakým směrem se vlastně ubírá. Vynikající snímek ze školního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Dont 

všechny recenze uživatele

Maggie Smith dominuje v roli nekonvenční učitelky, která nesdílí metody konzervativní školy a svými postoji, přesvědčením i chováním nabádá své studentky k „revoltě“ proti zaběhnutému řádu. Předvedla vynikající herecký výkon, s její postavou Jean Brodie celý snímek stojí a padá, což mi zároveň trochu vadilo, že snad kromě Pamely Franklin byly ostatní postavy tolik na vedlejší koleji. Škoda, že ve filmu nebylo ještě více momentů jako závěrečný dialog Jean se Sandy, i tak ale na svou dobu podařený snímek. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

U nás neprávem naprosto opomíjený snímek s vpravdě Oscarovým výkonem Maggie Smith se od ostatních pedagogických filmů liší: začíná v podstatě tam, kde většina z nich končí. Nekonvenční slečna Jean Brodieová (která je dle svého názoru v "nejlepších letech" - odtud název) si dávno získala své studentky i značnou část pedagogického sboru, kde má dva milence: naivního, ale milého hudebkáře Lowthera (Gordon Jackson) a zkušeného cynického výtvarkáře (a malíře) Lloyda (Robert Stephens, který byl v době natáčení Maggieiným manželem). V podstatě jediný, s kým bojuje, je upjatá ředitelka. Na začátku filmu je nám Jean prezentována jako dokonalá pedagožka oddaná svým studentkám, ale postupně se nám odhalují její stinné stránky. Kromě toho, že vliv na své žačky tak trochu využívá, je tu ještě jiná věc, poněkud závažnějšího charakteru. Píše se totiž rok 1932 a Jean obdivuje Mussoliniho a Franca. Jak v jednom momentě filmu poznamená Lloyd, Jean nerozumí politice, jen si idealizuje obraz vůdce. To by vcelku nevadilo, kdyby své žačky neinstruovala ve svém stylu. Je naprosto přesvědčená o vlastní pravdě a musí se naučit pár věcí... Tato synopse zdaleka nepostihuje celý film. NEJLEPŠÍ LÉTA SLEČNY jEAN BRODIEOVÉ je film mnohem komplexnější, řeší celou řadu témat života v meziválečném Edinburghu a na místní škole. A Maggie Smith tu podává mistrovský výkon, který si Oscara jednoznačně zasloužil. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak jako je u mě zvykem i v tomto případě si dovolím projevit svůj vlastní názor na to, co jsem právě viděl, a pokud s tím bude mít někdo problém, bude pro něj / ni nejjednodušší, když přestane číst a nebude si kvůli mně ničit nervy. Ve třicátých letech minulého století v Británii zjevně stále přetrvávala takzvaná viktoriánská morálka (která je velmi podobná té maloměšťácké a je mi z duše protivná), takže jsem si neortodoxní učitelku zpočátku vcelku oblíbil, i když to z její strany několikrát nemile zaskřípalo. S postupem času se ale stále jasněji ukazovalo, proč jsou nutné osnovy pro školní výuku. Netvrdím, že by učitelé neměli mít svůj názor na věc, svůj politický nebo náboženský příklon by si ale neměli ventilovat na těch snadno ovlivnitelných (zvlášť když jsou sami tito učitelé v některých případech sami snadno ovlivnitelní kdejakým žvástem z internetu; tuto větu už pochopitelně nevztahuji k době, v níž se odehrává děj snímku ani k době jeho vzniku). Původně jsem chtěl hodnotit třemi kousky, protože jsem měl pocit, že je to všechno jaksi rozhárané a že tvůrci otevřeli víc zápletek, než bylo potřeba, ale nakonec u mě převládl dojem, že ta trocha diskomfortu stála za to. A navíc mě potěšilo setkání s mladou Maggie Smith a pobavil mě Cowley, kterému se pěkně zapalovala lýtka:-) / Poučení: Obdiv k diktátorům bývá často nakažlivý. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Ronald Neame /Dobrodruzstvi Poseidonu, Milionova Bankovka 1953/ natocil velmi dobry film o tom, ako pani ucitelka v podani genialnej Maggie Smith /seria Hery Potrata/ jednak vyuziva svoje ziacky na svoje ciele a jednak obdivuje diktatorov ako Benito Mussolini a Francisco Franco y Bahamonde, ba co viac, nuti svoje ziacky k podobnej vlne myslenia. Vzapati vsak tato pani ucitelka naraza na riaditelku a na tvrdy stret s realitou. Maggie Smith hrala rozkokosne a bola vskutku vyborna - taky bravurny herecky vykon od herecky som teda uz dlho nevidel. Ba dokonca televizny diviak sa dostane aj k strukture jej osobnosti, a dostavame obraz dost bezcitnej a sebeckej zenskej, co ale roku 1932 /film sa odohrava v tomto roku/ nie je ziadna vynimka - a je tomu tak u mnohych doteraz. Kulisy su na urovni, dialogy vyborne, skusena reziserska ruka Ronalda Neama filmu vladne a Robert Stephens /Kleopatra 1963, Kapka Medu/ bol tiez na urovni. Film, ktory je nepravom obchadzany cesko-slovenskymi televiziami, ale oplati sa zohnat si ho. 89 % ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hlavná myšlienka filmu sa postupne dostáva pod kožu, spočiatku opatrne, pomaly, neskôr prepukne v plnej sile. Slečna Brodieová je sympatická, trochu voľnomyšlienkárska, učiteľka so silným vplyvom medzi študentkami v dievčenskej škole. Jej názory a životný postoj začne byť časom veľmi nebezpečný. Píšu sa tridsiate roky 20 storočia... Maggie Smith v excelentnej hereckej kreácii, typologicky presne vybraná, jej slečna Brodieová je zahraná famózne. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 24. února 1969 v Londýně. (ČSFD)
  • Film je adaptací stejnojmenné předlohy Muriel Spark. (ester_7)

Reklama

Reklama