Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Věhlasný lovec safari a dobrodruh Allan Quatermain, kterého zradil jeho dlouholetý partner, námezní stopař Bruce McNabb, se rozhodl vzdát se již navždy vzrušujícího života v lůně panenské Afriky a vrátit se do Anglie. Tam léta žije u prarodičů jeho dospívající syn Harry a Allan Quatermain by ho rád dostal zpět do své péče. Quatermainovo citové pouto k Africe je ale tak velké, že se rozhodne ještě jednou se na černý kontinent vrátit. Tentokrát ale přijímá poněkud jinou nabídku než předešlé. Krásná Elizabeth Matilandová chce totiž najít a zachránit v Africe svého otce, profesora oxfordské univerzity, jehož unesl jeden z domorodých kmenů. Hodlá ho vyměnit za drahocennou mapu, kterou jí otec ještě před svým uvězněním stačil poslat. Po vzácném svitku, jenž vede k legendárnímu pokladu nepředstavitelné krásy a hodnoty, plnému dimantů, zlata a smaragdů, ovšem touží nejen domorodý africký král Umbopa, který vězní Elizabetina otce, ale také skupinka Rusů v čele s McNabbem. Ta začne Quatermaina, Elizabeth a jejich přátele tajně sledovat a v honbě za bohatstvím je rozhodnuta zabít kohokoliv, kdo se jim postaví do cesty. Včetně Allana Quatermaina, terče McNabbovy osobní pomsty... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice nepovedené. Je-li dobrodružný film, v jehož předloze se neustále něco děje, tak nudný a prázdný, je něco špatně. Tvůrci se chtěli vydat jinou cestou než ti, kteří Doly krále Šalamouna zfilmovali naposledy (moje guilty pleasure s Richardem Chamberlainem), ale pohořeli jak mohli. Příšerně dlouhý snímek může zaujmout snad jen africkou přírodou, která ovšem také není bůhvíjak pamětihodně zaznamenána. Libovolný dokument od National geographic je o 100% lepší. I co se týče děje. Ta hvězda je pro Roye Marsdena. ()

albiebennett odpad!

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, jak nedělat film a jak vykrádat jiné filmy. Uznávám, že naprosto geniální Indiana Jones, který drží žezlo dobrodružného žánru a naprosto právem, by neměl umenšovat možnosti rozvíjení se žánru. Ovšem ne tímto způsobem. Dobrý film nevznikne kopírováním a vykrádáním kultovního filmu, to je spíše metoda k zatracení. Obecně nemám rád filmy, ve kterých hraje Patrick Swayze, ale bez ohledu na to Allan Quatermain, je neskutečně nesympatická postava, která ukradla jméno Seanu Connerymu z Ligy výjimečných, který shodou okolností hrál otce Indiana Jonese a do toho se ve filmu objevila Alison Doody, která taktéž hrála v Poslední křížové výpravě a to ani nemluvím o outfitu Patricka Swayzeho, který se asi vkradl do šatníku Harrisona Forda. Zkratka film s nulovým nápadem, kde ani nic nefunguje a hlavnímu hrdinovi přejete smrt. Na filmu není nic pozitivního, co by stálo za zmínku. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný snímek z produkce Hallmark, z nádhernou přírodou, pěknou hudbou a lákadlem se jménem Patrick Swayze. Dobrodružství Allana Quatermana podle novely Ridera Haggarda nás zavede ( kam jinam, když se jedná o Quatermana ) do Afriky a jejího rozlehlého a nezmapovaného území. CITÁT - Bohové tě velmi dobře znají Quatermane. A na rozdíl od tebe znají tvůj osud..... Osudy lidí z výpravy do srdce Afriky se na papíře určitě zdají dobrodružnější, leč televizní natáčení nevyužilo všech možností. Scény jsou jednoduché a nepropracované. Špatné kamerové záběry a střih udělají ze snímku jen televizní inscenaci. Podprůměrný snímek, který ale není zas tak stupidní, aby se nedal dokoukat. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

To šel jednou takhle pan televizní producent po ulici a před hambrugrárnou na Stripu vrazil do Patricka Swayzeho. "Co dneska děláš, Patriku?" zahlaholil vesele. Patrik zahodil hambáč, otřel mastnou bradu do rukávu a pustil se do řeči. Původně se chtěl jen tak klackovat po eL-eJ, ale nikdy neodmítne příležitost pokecat si s televizním producentem. Procházeli se městem a jejich řeč se točila kolem tisíce různých věcí. Byl to zralý rozhovor lidí z jedné branže, debata profesionálů, kteří znají svou práci lépe než vlastní rodinu. A jak tak klábosili, napadlo je, že by mohli udělat společný projekt. "Moc peněz nemám," povídá pan producent. Prohrábl kapsy a našel osmnáct dolarů a tři centy. Patrik zrovna před chvílí měnil dvoudolarovku a po hamburgru mu zbylo pětasedmdesát centů. Dali tedy finance dohromady, sedli si na chodník a pan producent pečlivě přepočítal všechny drobáky. Chvíli koukali, jak se lesklé mince žlutě lesknou v západu hollywoodského slunce a jak jejich ostré odlesky pouští prasátka po okolí. Od Santa Moniky vál vlahý a příjemný vítr. Oba muži seděli a mlčeli. "Fajn," povídá pan producent náhle. Strčil peníze do kapsy, objal Patricka chlapácky kolem ramen a povídá: "Natočíme film." A jak se dohodli, tak se taky stalo. A říkám vám, tak jak tady stojím, že to byl ten nejlepší film, jakej šlo za devatenáct dolarů natočit. ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

Želaj si čo chceš. Múdrosť je to, čo si vyberám. Šalamún zrejme volil dobre. Boyum and co. volili zle. Swayze úzke pocity blížiacej sa smrti. Predsmrtné kŕče od akcie, výpravy, dialógov. Všetci novodobí nízko rozpočtový, digitálny, tupo sa tváriaci hľadači videorozmerných filmov sú tragédiou vypĺňania času, pričom svojho času Hallmark vypĺňal svoju štruktúru nekonečnými reprízami tohto dolu. Návšteva Wieliczky má prospešnú duševnú vlastnosť, tieto doly sú zaprášené pachom amaterizmu, ktorý síce objektívne vytŕča na hladinu hnoja typu Flynn Carsen, ale už chcete dať všetko dokopy a tá vlna odpadu sa jednoducho valí príliš rýchlo a často. V dolinááách, kvitne kameň, čo Patrick dá milej, v jeho jase a nádhere mu povie áno. Gýč, kde len pozrieš, a žiaľ, pomerne nudné putovanie nejakou krajinou. Chlapi sa chcú biť, ženy byť pekné, zlí Rusi sú ešte aj pri tejto téme (!). Hallmarková produkcia si nikdy nedala záležať na veľkovýprave, príbeh teda odsýpa skôr v 3-4 lokáciách, len inak nasnímaných. Streľby sú zúfalo nepresné a dva pokusy o hlavolamy v hrobkách sú úsmevné. Jedine autor hudby si povedal, že spraví svoju robotu na 100% a hudobný motív tam celkom slušne dotvára niektoré scény. Doly kráľa Šalamúna sú čajovým odvarom nejakého emočného, búrlivého dobrodružstva. Mysľou som s Patrikom, ale ten už cíti nástup smrti no snaží sa potiahnuť film. Doly sú miestami útrpné bez sebaistoty, inokedy potiahnu na rodinný poobedný film s akou takou duchaprítomnosťou. Ak sa ale začnete viac škrabať a neposedne hýbať, je to znak pomalého tempa. Ja som si nechty predtým obviazal. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v lokalitě Western Cape v Jižní Africe. (Terva)
  • Muž, se kterým Quatermain (Patrick Swayze) na konci filmu bojuje, je běloch digitálně obarvený na černo. (Terva)
  • Na záver filmu po bitke hlavnej postavy s členom kmeňu, keď sa šamanka pýta nového náčelníka kmeňu, či sa k nim môže pridať, môžeme v pozadí vidieť 2 PET fľaše. (čas 2:35:00) (Marshall420)

Reklama

Reklama