Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrozný, ale hrozný chaos a ten chaos ešte treba podeliť nekonečnom. A to sa považujem za človeka, ktorý má k fyzike relatívne blízko. Väčšinu filmu som sa ešte ako-tak chytal, ale posledných 15-20 minút je už vyslovene chaotická šialenosť, ktorej podľa mňa nerozumie ani sám autor osobne. Za stratu času to však nepovažujem. Aspoň viem, že si v stroji času treba dopĺňať tekutiny... 60/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Až mě to překvapilo, jak dlouho ve mně dokázal rezonovat film, v jehož zhruba dvou třetinách jsem se přestal orientovat, co se v něm dělo. Po konzultaci s několika fanouškovskými weby nakonec musím uznat, že to smysl dává, byť od všech lapsů týkajících se časových paradoxů se to podle mě zcela oprostit nedokázalo. Smekám před Shanem Carruthem klobouk za to, že vůbec dokázal takový scénář vypotit (je poznat, že jde původně o technického inženýra a matematika), a snímek doporučuji coby jeden z nejpozoruhodnějších a myšlenkově nejpodnětnějších příspěvků k žánru filmů o cestování v čase, jenž je navíc na laciný nezávislý debut režírován i zahrán velmi obstojně. Na druhou stranu plně chápu, proč jeho záměrně výpustková, nic moc nevysvětlující a výhradně náznaková vypravěčská struktura spoustě lidí nesedne. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle byla šílenost. Amatérský výmysl, který se snad ani nedá definovat, protože jeho podstatou je podivná hra s časem, kterou možná nechápou ani sami tvůrci. Celý film je naprosto chaotický, když dává chvíli smysl hned si to uvědomí a rychle přetočí na vyšší obrátky, aby divák neměl šanci dokonce filmu uvědomit si nic co on sám nechce. A nebo tomu tak není a autoři chtěli jen, aby divák sledoval chaotický děj, chaotické postavy a šílené dialogy připomínající hru z Harryho Pottera v které se nesmí říkat jméno toho kom se mluví. Přesně takhle to vypadá i ve Vynálezu, všichni tu budou mluvit a vy se jen dívat a na konci si snad řeknete, co vlastně byl ten tajuplný stroj, který je filmem neskutečně utajován. Až ho uvidíte budete zklamání, ale postavy vám to ihned vrátí ve smyslu "nezáleží jak to vypadá, ale musíš zjistit co to umí". Vše je tak krásně promyšlené a úžasně natočené, že mi ani po konci filmu nezbývá říct, že jde o amatérský film, který přerostl myšlenkově i technicky přes hlavu jeho autorů. Srovnávání s Aronofskoho Pí mi přijde spíše úsměvné doufání autorů než realita. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento amatérský, o to ale vydařenější snímeček. Co si budem povídat, kdybych měl ve všem jasno, všechny dějové zákruty v hlavě uspořádané, neváhal bych s hodnocením vyšším. Atmosféru to mělo skvělou, herecké výkony slušné... Takto jsem ale na pochybách, jestli vůbec sami tvůrci maji jasněji než já. Pevně věřím, že ano a po dalším zhlédnutí a opakovaném vstřebání půjde hodnocení nahoru...zatím 65% ()

morize 

všechny recenze uživatele

Možná až příliš velký mindfvck -_- Skvěle natočené - obzvlášť s přihlédnutím k supernízkému nákladu. Ke kratší stopáži, kterou vítám, je však nutné si přičíst ještě 23minutové vysvětlující video, které jsem našel na youtube :D Zašmodrchanost byla na mě zkrátka až příliš. Být to o facku čitelnější, atakovalo by to u mě plný počet. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)
  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)

Reklama

Reklama