Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co bych kecal - můj dřevorubecký mozek tenhle film prostě nevstřebal. Věřím tomu, že po několika dalších projekcích bych z něho byl moudřejší, ale kdybych si ho měl pustit byť jen jednou znovu, musel bych být masochista - takhle divácky nevstřícný kousek aby člověk pohledal. Asi to nejtechnokratičtější scífko, jaké jsem kdy viděl. Sci-fi miluju, ale školní matiku i fyziku nesnáším a navíc po celodenní šichtě s křoviňákem fakt nemám náladu lámat si hlavu nad neustálým plkáním dvou bělokošilatých kravaťáků o nějakých časových paradoxech a propletencích, takže můj výsledný dojem z filmu je hodně vlažný. Ale moc se mi líbily závěrečné titulky, krásná práce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle byla šílenost. Amatérský výmysl, který se snad ani nedá definovat, protože jeho podstatou je podivná hra s časem, kterou možná nechápou ani sami tvůrci. Celý film je naprosto chaotický, když dává chvíli smysl hned si to uvědomí a rychle přetočí na vyšší obrátky, aby divák neměl šanci dokonce filmu uvědomit si nic co on sám nechce. A nebo tomu tak není a autoři chtěli jen, aby divák sledoval chaotický děj, chaotické postavy a šílené dialogy připomínající hru z Harryho Pottera v které se nesmí říkat jméno toho kom se mluví. Přesně takhle to vypadá i ve Vynálezu, všichni tu budou mluvit a vy se jen dívat a na konci si snad řeknete, co vlastně byl ten tajuplný stroj, který je filmem neskutečně utajován. Až ho uvidíte budete zklamání, ale postavy vám to ihned vrátí ve smyslu "nezáleží jak to vypadá, ale musíš zjistit co to umí". Vše je tak krásně promyšlené a úžasně natočené, že mi ani po konci filmu nezbývá říct, že jde o amatérský film, který přerostl myšlenkově i technicky přes hlavu jeho autorů. Srovnávání s Aronofskoho Pí mi přijde spíše úsměvné doufání autorů než realita. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Občas se stane, že z nuly (tentokrát neuvěřitelných 7000 dolarů) vytěží autoři maximum. Na Vynález jsem přišel náhodou a nemohl jsem uvěřit, jak málo je potřeba k natočení špičkového filmu. Vlastně jenom pořádný scénář. Škoda, že z toho tak čišela amatérskost, protože jinak to bylo parádní cestování v čase, přesně takové, jak ho mám rád. 90% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za skutočne veľmi málo prachov (7 500$?!) riadne veľa profesionálne znejúcej muziky! Nízky rozpočet sa podaril úžasne skryť - kvalitnou kamerou, skvelým strihom, filtrami, hraním sa s ostrosťou kamery, s výberom prostredia a v neposlednom rade aj s dobrými hercami (a scenárom). Je to strašne komplikované, nejasné, prekombinované, ale zaujímavé a upúta to človeka k obrazovke. Nemôžem s čistým srdcom povedať, žeby som to pochopil. Popravde mám z toho v hlave riadny chaos... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)

Reklama

Reklama