Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh tragické lásky dvou lidí, kteří se potkali příliš pozdě na to, aby mohli být spolu šťastni, mě neoslovil tolik, jako by mohl, kdyby nebyl na můj vkus natočen tak "rychle". Než jsem si stihla na nějakou situaci zvyknout a vžít se do ní, už zase byli o kus dál a mně to bránilo v lepším vcítění se do toho vztahu. Ten závěr to značně vylepšil, ale i tak to nestačí na lepší hodnocení. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V 1895-om písať o tom, že láska dvoch mladých ľudí môže existovať aj bez papiera, a že vzdelanie je prístupné iba tým hore, bol naozaj odvážny čin a nečudo, že sa kniha musela šíriť medzi ľuďmi potajomky. Hardy málokedy dopraje šťastný osud svojim postavám, a ak hej, tak len na chvíľu. Eccleston a Winslet hrali naozaj výborne, aj ich príbeh bol zaujímavý. 3,5* ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Bláto, slzy a beznaděj. Jako byste smíchali Dickense s Requiem for a Dream. Juda a Sue stále znova sežvýkávají a vyplivují bezútěšné ekonomické podmínky a ještě bezútěšnější společenská atmosféra zatuchlé bigotnosti, nezájmu a sobectví. Ústředním postavám je to ale málo, a tak se dodatečně mučí komplikovanou mašinérií potlačovaných vášní a hrdosti. Zajímavá je narace příběhu - většinu filmu jsem se vlastně nudil a postupně jsem se nechal uštvat. Divák je donekonečna vláčen z jednoho segmentu (nebo spíš z jednoho průseru) do druhého. Někdy jsou ty přeskoky příliš rychlé a rušivé - "Jude" je jeden z nemnoha filmů, který mohl být klidně o hodinu delší, aby měl divák čas navázat ještě lepší kontakt s hrdiny. Milostné tango ústřední dvojice stále více připomíná danse macabre, v klíčové, zdrcující scéně ke konci filmu se Jude a Sue definitivně zlomí a vlastně si prohodí pozice z počátku jejich vztahu. Smutná, depresivní, krásná sonáta. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé je naprosto fascinující, že na plakátech má Christopher Eccleston vousy, přestože ve filmu nemá v žádném ze záběrů ani lehké strniště a Kate Winslet zas vypadá jako třicetiletá barová tanečnice z prohibičního Chicaga.. Proč proboha?! Tohle nepotřebuje žádné trapné berličky na přilákání diváka (v tomhle případě spíš odlákání), protože příběh je jednoduše dobrej a oba herci si velmi dobře sedli, Kate je neskutečně rozkošná (a navíc patří k těm, kterým nepoužití žiletky nebývale sluší. Kche) a Eccleston se pro svojí roli hodí tak, jak se stává jen málokdy. Velké plusové body má navíc Neblahý Juda za to, že v žádném případě není černobílý a že poslední půlhodina je neskutečně silná. Je to dost dobrá, tróchen tragická dobovka z Viktoriánské Anglie a těch rozhodně není tolik, kolik by se mohlo zdát. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Film Michaela Winterbottoma vypráví příběh románu Thomase Hardyho jaksi z většího nadhledu, z pozice překážek vnějšího světa, které posléze utvářejí citový svět samotných protagonistů. Literární předloha byla roku 1896 společností i kritikou naprosto strhána, Thomas Hardy (1840 - 1928) se uzavřel do sebe a do smrti psal pouze básně (I ty však stojí za to.) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)

Reklama

Reklama