Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Babička s vnučkou chodí po Central Parku a hledají starý památník. Dívenka se stále ptá, komu je památník určen, a babička začne vyprávět příběh, který se odehrál v roce 1925 v Nome na Aljašce. Balto je kříženec vlka a psa žijící na ulici města Nome. S kačerem Borisem žijí společně ve vraku lodi na břehu moře. Ve městečku se pořádají často musherské závody a vždy vítězí psí spřežení vedené nafoukaným a zlým psem Ocelákem. Jednoho dne však ve městě vypukne zlá nemoc. Zuří sněhová bouře, městečko je odříznuté. Léky není možné poslat lodí ani letecky, a tak je vypraveno psí spřežení, sáně povede pes Ocelák. Musher se psy léky úspěšně vyzvedne, ale na zpáteční cestě Ocelák ztratí orientaci. Ke všemu je muž zraněn a v bezvědomí. Balto vyráží naproti zásilce. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (34)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a parádní film. Jako malej jsem ho chtěl vždycky vidět, ale u nás v půjčovně to nebylo takže jsem měl do ted smůlu. Teda ono mě to z dětsví přešlo ale nějak jsem si na to vzpoměl. No a nakonec je to fakt paráda. Příběh je fakt parádní a ukazuje že pes je prostě věrnej až za hrob. Hudba od Hornera je úžasná a nemá chybu. Wells je zručnej režisér a je škoda že nepokračuje v tomhle směru protože by měl mojí plnou podporu. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Po stránke animačnej ako i hudobnej je tento film naozaj vydarený. Ústredný príbeh o tom, ako ten, ktorého od začiatku takmer všetci kvôli predsudkom z jeho pôvodu odsudzovali a nedôverovali mu; nakoniec však hrdinsky všetkých zachránil a našiel lásku. Myslím si ale, že keďže záver dokáže predpovedať asi každý, bolo zbytočné cestu s liekmi tak naťahovať a stavať psom do cesty stále nové a nové prekážky. Súhlasím s názorom, že má v sebe niečo z Jacka Londona. ()

Reklama

Koda 

všechny recenze uživatele

Balto je překvapením, který mě dostal do kolen a s roztaženou pusou. Ono nejde zas až tak o ten příběh, ale o to, že je to na motivy skutečné události, a ta babička, co byla s vnučkou byla právě ta nemocná holčička, kterou Balto zachránil, což jsem posunul tím pádem o stupínek nahoru a bylo by supr, kdybych jsem se šel podívat na ten pomník, který je v Central Parku. Balto je sympatický roztomilý pes, který mám u sebe přátele, ale bohužel i spoustu nepřátelů, který mu stojí v cestě za tím, aby pomohl donést léky nemocným dětem. Úžasná a poutavá dobrodružství tohoto hrdiny, který se jen tak nevzdá za předpokladu chladného počasí a spoustě trablů. Výborný soundtrack zesnulého Jamesa Hornera, který tomu dal grády a silný příběh. Když jsem byl v nemocnici, tak tenhle film mi rozhodně spravil náladu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Balto vychází ze skutečné události a je poctou všem tažným psům včetně předobrazu hlavního hrdiny. Ti musejí zvládat neskutečné štreky i podmínky. Skutečnou sochu Balta uvidíme. Jinak mi ale hlavně ve svém úvodu film připomínal princip Lady a Tramp. Tím, že jde o příběh z Aljašky může se zde asociovat i Bílý tesák. Zajímavé na snímku je i to, že úvodní a závěrečná část je hraná a prostředek animovaný. My se nedozvíme, odkud Balto pochází a jak to, že je na ulici. Tím pádem sledujeme jen to, že již je zapovězen a svou pozici si musí teprve vybudovat. Pro všechny scénáristy se jednalo o první, nebo první velký, film a přiznám se, že mi ten příběh, byť z hlediska hrdinného psa obdivuhodný, je dost natažený. Chybí mi v něm hlavně typický humor a zábavnější postavy tak typické pro styl podobných příběhů. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pěkné kreslené dobrodružství s výbornou hudbou Jamese Hornera. Asi vzhledem k závažnosti tématu (strastiplná cesta psího spřežení pro léky na záškrt pro nemocné děti) dávalo hodně moc prostoru až hysterickým komickým postavičkám (holt aby se bavily i nejmenší dětičky, které zbytek nepoberou). A závěr pouti se mi zdál už příliš zkratkovitý, viz třeba naprosto nedostatečné potrestání zákeřného hlavního antagonisty. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Film je poctou psu jménem Balto, který v roce 1925 za velmi obtížného počasí při blizardu, mlze a teplotě až -45 °C dovedl spřežení Gunnara Kaasena do aljašského Nome, kde řádila epidemie záškrtu a Baltovo spřežení vezlo vakcíny. Kvůli špatnému počasí nebylo možné dostat se do Nome jinak než pomocí psího spřežení. Balto má od roku 1926 bronzovou sochu v New Yorském Central Parku. (Don Carlos)

Reklama

Reklama