Reklama

Reklama

Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)

  • Velká Británie The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hugh Grant si v této komedii zahrál kartografa, který urazí celé město tvrzením, že místní dominanta není hora, ale kopec. Brzy však zjistí, že místní obyvatelé, vedení důvtipným hostinským, se nezastaví před ničím, aby uhájili svou čest! Reginald Anson (Hugh Grant) a George Garrard jsou párek britských kartografů z Geodetické kanceláře Jejího Veličenstva, kteří přijíždějí do malého velšského městečka Ffynnon Garw. Místní největší chloubou a nejvýznamnějším monumentem je stejnojmenná hora. Obyvatelé ji označují za první horu Walesu, která je celá staletí chránila před nájezdy Římanů, Sasů, Normanů a dalších cizích útočníků. Nicméně Reginald a George mají pro měšťany špatné zprávy: podle britských zákonů se jako hora označuje vyvýšenina vysoká více než 3048 metrů. Podle jejich měření má však Ffynnon Garw pouhých 2835 metrů a stává se tak jen velkým kopcem. Místní jsou tímto sdělením šokováni, uraženi a rozzlobeni. Po mnoha debatách a dalších měřeních Anson a Garrard připouštějí, že vzhledem ke krátkodobým změnám může být kopec vyšší - ovšem jejich nejoptimističtější odhad je 2999 metrů. Obyvatelé městečka jsou přesvědčeni, že díky těmto vlezlým Angličanům je v sázce čest a dobrá pověst města, tak vymyslí plán, jak jejich horu zvýšit o chybějících 49 metrů. Mezitím snadno ovlivnitelný Anson podlehne kouzlu místní krásky Betty... Věřte tomu nebo ne, tato zdánlivě fiktivní komedie byla natočena podle skutečných událostí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

tron 

všechny recenze uživatele

„To je skvelé. Bolo nám potešením.“ Strašne fajn film. Dodnes si živo pamätám, ako v polovici 90. rokov šiel do kín, ale iba nimi relatívne nenápadne prešumel napriek tomu, že Hugh Grant bol toho času už solídna hviezda (Štyri svadby a jeden pohreb). V Angličanovi, ktorý... je to presne „ten“ Hugh Grant, akého alebo máte radi, alebo nenávidíte. Ja som ho mal vždy rád, nebol to nejako extra obľúbený herec, ale vážil som si ho a pripadal mi fajn, ako ostatne 99% všetkých anglických hercov. Niektorí tu v komentároch tvrdia absurdnú vec, že v tomto filme má Grant vedľajšiu rolu, čo je ale úplne nepochopiteľné tvrdenie, pretože už klasickejšia titulná rola to byť nemohla. Naopak, skôr (skvelý) Ian McNeice je ukážková vedľajšia postava, ktorá príbehu dodáva humor. Napriek tomu určite nejde o čistú komédiu. Je to skôr taká typická britská pohodička, občas smutná, kde aj tie najveselšie okamihy sú „len“ úsmevné, než že by ste sa váľali od smiechu po zemi. K tomu prekrásna výprava napriek pár chybám idylického anglického vidieka a zaujímavý scenár, na ktorom je najprekvapujúcejšie, že táto bizarnosť sa kedysi skutočne stala (!). S prižmúrenými očami musím dať 4*, pretože to bol fakt fajn a milý filmík. Uznávam, že vynútená romantická vedľajšia linka ma nudila, ale pestrá galéria dedinčanov, výprava a svižný scenár plný originálnych nápadov to prehlušil. Samozrejmosťou je skvelý Colm Meaney ako Kozel Morgan. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Reverend Robert Jones: „Nemáte hanbu?“ Morgan Koza: (poklepáva si po bokoch, akoby hľadal): „Nie... Nemôžem si spomenúť, kde som ju nechal!“ Film som ponúkla ako darček – manželovi geodetovi, keď prišiel jeden z dní, keď film vyberám ja. Vedela som, že Hugh Grant patrí medzi hercov, ktorých nemá rád. Napriek tomu sme zhodne po filme skonštatovali, že to malo presne tú správnu dávku chladného humoru, romantiky a schopnosť udržať diváka v pozornosti bez toho, aby v polovici z nudy zaspával. Vlastne aj pre mňa je to jedna z najlepších rolí, v ktorej sa Hugh ocitol (keďže romantické filmy nás trochu míňajú). O čom je vlastne tento film? Nenájdete komplikované prešmyčky v deji, je o ospalej waleskej dedinke, ktorá sa spojí pre ušľachtilú vec. A absurdnosť tohto nápadu bola viac než milá. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Více co? Já si to klidně přiznám. Jsem úplně obyčejný, normální a skromný kluk. Nikdy jsem neměl milióny v bance, vydělávám, mám svou rodinu a svoje koníčky. Takže když potom tu a tam natrefím na nějaký romantický film, většinou to kvituji s potěšením. A to je přesně tenhle případ! Klasická, lehce předvídatelná "romanťárna", kterou jsem si moc a moc užil. Když pak vezmu v potaz mé oblíbené herce, výborný dabing a hlavně Taru s jiskrnýma očima, tak nakonec pálím pěkně na poctivo za čtyři. I když bych to v půlce filmu asi vůbec nehádal. ()

cross 

všechny recenze uživatele

***1/2 – Reálný příběh z počátku minulého století o vlasteneckém cítění hrdých obyvatel městečka Taff’s Well v Jižním Walesu nedaleko Cardiffu, kteří jen tak nehodlali svoji horu Flynnon Garw propadnout vlastnímu osudu bezvýznamného kopce. Příjemná podívaná anglického stylu s velmi účelným (a přiznejme si občas až trochu ulítle přehrávajícím) obsazením, lokální hudbou a nádhernou výpravou (ostatně, Wales je Wales). Nic víc než odpočinková podívaná prosazující myšlenku vlastenectví a soudržnosti, která potěší o to víc, že se opravdu stala a že je navíc občas příjemně decentně vtipná a zábavná…. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Romantická linka hooodně prostinká, zkratkovitá a bez náboje, leč mix patriotismu, hrdosti a respektu k domovině dělá z kopcovitého dobrodružství dvou "Anglánů" docela snesitelnou a zábavnou věc. Jako romantika nefunkční, jako sonda do regionálních identit a nálad ve Spojeném království docela příjemné a milé. 5/10! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Hoci sa vo filme jedná o fiktívne miesta a názvy, film je inšpirovaný skutočnou dedinkou Taff´s Well a horou Garth Mountain. Režisér Christopher Monger, ktorý je zároveň aj autorom knihy a neskôr scenára k filmu a dokonca rodákom z tejto dediny, si vypočul príbeh o hore od svojho starého otca a miestnych obyvateľov. Potom, ako bol film uvedený do kín, sa "Ffynnon Garw" stal obľúbeným cieľom turistov. (lemonova)

Reklama

Reklama