Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh amerického lupiče z Divokého Západu Jesseho Jamese (1847 – 1882) se stal inspirací pro řadu westernových snímků. Na plátnech kin se začal objevovat již v éře němého filmu a v roli Jesseho Jamese se objevili slavní herci jako Robert Duvall (Velká Northfieldská loupež) nebo Brad Pitt (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem). V roce 2001 natočil režisér Les Mayfield moderní verzi příběhu o legendárním psanci, jehož jedni vnímali jako nebezpečného zločince a druzí oslavovali jako hrdinu. V akčním westernovém snímku Psanci Ameriky se v roli neohroženého pistolníka představil irský herec Colin Farrell, pro něhož to byla jedna z prvních větších hereckých příležitostí. Příběh pojednává o tvrdém gangu bratří Jamesů a Youngerů, kteří se po skončení americké občanské války vrací zpátky na své farmy v Missouri. V rodném městečku se však setkávají s nelítostným železničním magnátem, který s pomocí bandy pistolníků zastrašuje místní obyvatele a za směšné částky vykupuje jejich pozemky na stavbu železnice. Mladí farmáři se ale nemíní vzdát svých pozemků za žádnou cenu a brání, co jim právem náleží. Začíná jedna z největších štvanic v historii Divokého Západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Brutálně vykradené Mladé pušky, kterým ale schází to nedefinovatelné NĚCO. Anebo také jeden z nejslavnějších desperátů viděný očima malého chlapečka s šestákovým románem v kapse, který ve svých deseti letech sepíše něco v tom stylu a dá to staršímu bráchovi, aby to zkusil propašovat do Hollywoodu ... Při troše štěstí, se to třeba povede a možná se najde i nějaký ten zoufalec, co musí platit odstupné holkám, a bere každou kravinu, která mu pomůže z tíživé finanční situace. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

S Jesse Jamesem jsem nepásl krávy, ovce ani mravenečníky, ale jsem vnitřně přesvědčen o tom, že jeho lidská dobrota byla asi na úrovni českého miliardáře předvolebně slibujícího chránit zájmy pracujících. Nicméně pokud podlehnu iluzi o partě naštvaných leč mírumilovných farmářů, tak by mi patrně nečinilo problém stát se jejich fanouškem. Westernové pohádky mne zkrátka přiměřeně baví, i když tuhle si moc dlouho pamatovat nebudu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vyloženě špatné to zas nebylo, i když Colin Farell mě v roli desperáta Jesse Jamese moc neseděl-představoval bych si tam někoho se syrovějším výrazem, prostě nějakého "COOL" drsňáka. Ale ten by se zas do takovédleho filmu spíš komediálně zaměřeného nehodil.. Ostatní herecké výkony? Nikdo mě vyloženě nenadchnul a nikdo na sebe nedokázal upoutat větší pozornost ze které by si pak budoval to svoje teplé místečko.. Ani Ali Larter ani Timothy Dalton..Co ještě byl úlet tak zajisté populární písnička od Mobyho tu bych tu vážně nečekal:-)) Jinak tento snímek byl na western dost vtipný-což moc nemusím, efektivní, napínavá a svižná podívaná (někdy přetažená za nos) to v určitých momentech také byla, zejména těsně ke konci při posledním vyloupení banky, pak samotné Jamesovo zatknutí a samozřejmě nakonec i s krásným hapíkem. Jednotlivé triky a akční scény, zná už westernový divák nazpaměť a to z kolika jiných westernových filmů, a to i daleko lepších.. Takový průměr nevyhledávám ale když už nic není a je chuť i nálada tak se rád podívám. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se ambiciozně vyhlížející western záhy ve své realizaci podobá druhořadému televiznímu seriálu, je nasnadě, proč se tvůrci zase nějakou dobu budou vyhýbat příběhům z Divokého západu. Parta mladých herců v čele s Colinem Farrellem nepředvádí překvapivě nic excelentního a přítomnost Timothy Daltona jako nepříliš povedeného záporáka odkazuje právě k televiznímu pojetí. Colin Farrell alias Jesse James nemá zhola nic z obávaného pistolníka a desperáta, o němž panovaly legendy a hrůzostrašné historky, a ačkoliv je ve svém hereckém výkonu neškodný a nenápadný jako strašilka, nikdo z jeho kolegů ho nepřekoná, tak byli všichni slaboučcí. Ali Larter v roli lepé děvy si vyzkoušela, jak jí dobový kostým ladí k pleti, ale víc taky nic. Ani s výpravou, která je pro takové eposy nezbytná, to nevypadá nijak valně. Film totiž působí dost úsporně až lacině. Jedním ze světlých bodů je hudba skladatele Trevora Rabina, jejíž vyplácání pro takový podprůměrný film, je opravdu škoda. Do sedel bych potencionálního diváka rozhodně nepozval, protože film je to nepřesvědčivý v mnoha ohledech, navíc slabě natočený. Myšlenka oživit westernový žánr moderní metodou je sice hezká věc, ale v případě tohoto filmu se minula účinkem. Fiasko a naprostý propadák v jednom. 40% ()

Ant_Antony 

všechny recenze uživatele

Proč čtyři hvězdy, ptáte se..? Je to hrozně jednoduché, stejně tak, jako tento film. a právě proto... Je to oddechovka, které bych rozhodně nedával přízvyzko "komedie"... Ano, je tam pár povedených vtípků, kterým se vždycky rád zasměju (viz. "On se směje." "A to je zlý?" "Velmi.").. prostě oddech a řekl bych, že herecké obsazení bylo (až na malé vyjímky) dotažno k dokonalosti - Farell, Caan, Dalton... Pokud od toho filmu nic nečekáte (a klidně nemusíte mít rádi westerny), tak budete příjemně překvapeni... Další plus za hudbu - angažovat Mobyho pro jednu písničku, ke které dokonale sedne celé score Trevora Rabina, jehož nezaměnitelný sound celý film provází, je prostě pohoda... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Počas prípravy na natáčanie sa herec Gregory Smith (Jim Younger) naučil zaobchádzať so zbraňou tak dobre, že si od svojich kolegov vyslúžil prezývku "Secret Weapon". (m.a.t.o.)
  • V rámci prípravy na film museli herci stráviť šesť týždňov na ranči s kovbojmi, kde sa učili jazdiť na koňoch. (m.a.t.o.)
  • V titulkoch je uvedené použitie záberov z filmu Maverick (1994). Ide o krátku scénu s parníkom, keď sa Jesse (Colin Farrell) a Zee (Ali Larter) snažia dostať na Floridu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama