Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

LucyW. 

všechny recenze uživatele

O jednu víc, než by se možná slušelo, ale tenhle film je taková studánka vody čisté. Nepusobí falešně a nabubřele, je to skromná malá epizodka dramatu jménem život, který ne vždy dává smysl a málokdy má opravdový dramatický oblouk, ale o to je pravdivější. A proč konečně někdy neocenit nedokonalou prostotu na úkor vykalkulované dokonalosti. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jaa neviem .. chybala mi v tom filme dramatičnosť ... take umele hranie sa na zlych eštebackych dozorcov a dobrych nespravodlivo odsudenych väzňov. Prva tretina filmu bola uplne o ničom, až ked mladeh o prelozili k zednickovi a landovskemu sa to zacalo troska tvarit na film. Ale ta BRAMACOVA strecha a výhlad z väznice na televiznu vežu v paetdesiatom druhom roku ma nasral . Nehovoriac o autobuse SKODA, ktory sa oficialne zaviedol niekedy zaciatkom alebo az v polovičke sesťdesiatych rokov. No a "techtle mechtle" s prešmynkovanou Pauhofovou ( do kelu to naozaj mali väzenkyne take pekne tvaričky bez šmuhy a s trbliertavym pudrom na nose ???? ) ... Len s uctou k dobe co mala byt stvarnena v tomto filme davam mu slabe tri body ... do kina bych na to nesiel .. staci aj to video co visi kdesi na yutube :( ()

Reklama

ethos 

všechny recenze uživatele

Dobry film z prostredia, ktore ma velmi zaujima a dokonca mi je celkom blizke kedze par politickych vaznov este z pred 89 poznam. Film samotny mozno pre mna trochu malo naturalny a trosku mi chybal rozmer toho samotneho boja proti komunistom, ktory tam bol spomenuty, len okrajovo a vlastne by sa to mohlo odohravat v akej kolvek vaznici. Na druhej strane chapem tvorcov, ze to nechceli tahat tym smerom aby neskazili nejaku tu romantiku, ale osobne si myslim ze by tomu to filmu vobec neskodilo ist o nieco viac do temnout tej doby ale aj zivota v komunistickom vazani. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný film na to, že je to film z Čech. Příběh je dobře podaný pro lidi, kteří nemají ponětí o tom jak to bylo ve skutečnosti. Skutečnost je krapet drsnější než je to ukázané v tomto filmu, přesto je to pořád lepší než jiné filmy. Dobré obdazení, dobře svou roli vězně zahrál Petr Forman. Musím říct, že jsem čekal něco o hodně horšího, ale částečně mě to překvapilo.:) Na to, že je to z České produkce to jde. 65% ()

lewwin 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomuto filmu poněkud skepticky, už jen proto, že jsem kombinaci Landovský + komunistický režim již někde viděl:) Nicméně Forman i Doubrava odvádějí dobré výkony, a nejen oni. I Vetchý v roli tolerantního doktora či Zedníčka, který se mi mimořádně líbil. Stojí za vidění, i když chvílemi je to trošku naivní... A jen tak mimochodem - občas tam jsou pěkné záběry nebe;) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama