Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (246)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ľudia z Walt Disney Pictures u mňa moc nezabodovali, keď siahli po tejto ošúchanej, arabáckej predlohe. Príbeh mladého, moslimského pohana Aladdina, ktorému slúži démon uväznemý v petrolejovej lampe, nepatrí medzi tie, čo mám rád. Takže ma nepotešilo ani toto presladené, farbami hýriace, animované spracovanie. Navyše som to videl s príšerným dabingom a s totálne sprznenými spievanými pasážmi. *** ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Je to o papouchovi a písničkách. Bez nich by to nešlo. Vše, co se točí kolem Iaga je úžasná legrace, zato Džin je otravnej a příliš americkej. Myslím tím, že perské prostředí není tak chudé, aby bylo potřeba do něj cpát odkazy na americkou současnou kulturu. Jen je zvláštní, že si vzpomínám na úplně jiný kreslený příběh o Aladinovi (ne Diesney) a nemůžu ho nikde najít. Snad si to nepletu s nějakou dětskou knížkou. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z nejlepších Disneyovek. Aladin má příjemnou hudbu. Je to dobře udělané. Má to příběh. Klasická krásná pohádka jak pro děti tak i pro starší. Nejhumornější postava série Džin z láhve se objeví až po půl hodince filmu, což je škoda. S ním je zážitek vtipnější a kouzelnější. Džin nejen zařizuje všechen dobrý humor, který je dobrý doteď, ale zárovně se stal asi nejvtipnějším Disneovským hrdinou. ( 75 procent ) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

31. celovečerní Disney Kombinace příběhů z pohádek Tisíce a jedné noci v Disney stylizaci? Konečně, jako nápad je to naprosto v pořádku. Slavná éra Disney Renaissance je definována především uchu lahodící hudbou Alana Menkena a Aladin přišel právě včas, aby si publikum vzpomnělo na tradiční lásku Hollywoodu k orientu. Vzpomeňme na nádhernou stylizaci Zloděje z Bagdadu s Douglasem Fairbanskem nebo na Kismet s Marlenou Dietrichovou. Ale podobně jako u Lvího krále musím konstatovat, že jako dítě jsem znala jen navazující filmy, seriál a hru a dnes vnímám Aladina přeci jen jako příliš vyždímanou Disneyovku. A to ani nemluvím o té hrané verzi. Ten původní animák není dokonalý, animace paláce princezny a vstupu do jeskyně je dnes už dokonce překonaná, klasická formulka "princezna, hrdina a roztomilá zvířátka proti zloduchovi" sice funguje, ale toho modrého džina jsem nikdy nepovažovala za dobrý nápad. Tolik popkulturních odkazů v jeho výstupech by jednoho až udusilo. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Vcelku fajn akce a jednoduchý příběh (a obzvlášť baví představa že by někdo v Hollywoodu měl film natočit film i dnes po jedenáctém září, trololo), který przní tradiční pitomé Disneyovské písničky a ohavně exaltovaný džin s humorem plným modernismů. Jako nostalgická vzpomínka na hodiny v dětství propařené u Aladin videohry to potěšilo, ale jako hodinový minifilm mezi vánočními pohádkami by to bylo lepší. 6/10 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Protože Robin Williams při namlouvání džina hodně improvizoval, scénář k filmu byl vyškrtnut z nominace na Oscara v kategorii „Nejlepší adaptovaný scénář“. (Chevees)
  • Aladin je vizuálně i dějově velmi podobný filmu The Thief and the Cobbler (1993), jehož výroba započala již v 60. letech. Film se potýkal s mnoha finančními, právními a výrobními problémy a nakonec byl uveden do kin až rok po Aladinovi pod názvem The Princess and the Cobbler. A rok poté v jiném sestřihu pod názvem Arabian Knight. Film byl neprávem osočován za to, že vykrádá Aladina. (tomalakis)
  • Film obsahuje plno odkazů starší disneyovky. Nejvýraznějším z nich je velká hlava Pinocchia (1940), v níž se na chvíli promění džinova hlava, či krab Sebastian z Malé mořské víly (1989) v momentě, kdy džin listuje knihou a chystá Aladinovu proměnu v prince. Na konci má džin na hlavě suvenýrovou čepici s obrázkem psa Goofyho. (Ryuuhei)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama