Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v dávnověku se vejce z rozbitého dinosauřího hnízda dostalo díky náhodě na malý ostrov, kde žijí lemuři. Ti vejce objevili zrovna ve chvíli, kdy se z něho vyklubal malý dinosaurus. Lemuři se ho ujali a pojmenovali ho Aladar. Jednoho dne ale na planetu Zemi dopadly meteority a způsobily děsivý požár na ostrově, kde žili. Jen díky Aladarově velikosti se lemuří rodina, která ho vychovala, zachránila. Aladar s nimi na zádech přeplaval na blízkou pevninu. Tam se přidali ke skupině mírumilovných dinosaurů. Díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů se ale často ocitnou ve velmi nebezpečných situacích... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takřka dokonalá iluze dávno zavátého světa ... vyčarovaná nadmíru vynalézavým propojením animovaných a reálných záběrů. Dějová osnova taky není k zahození, kdo by to byl řekl, že se studio Walta Disneyho vydá právě takovou - pro něho nezvykle trnitou cestou, která se alespoň vzdáleně bude podobat realitě ?!? I díky ní je výsledek neobyčejně působivý, nicméně dětský divák se tady opakovaně potkává se smrtí - řekla bych, že daleko častěji, než je obvyklé - při srovnání s jinými animovanými snímky pro stejnou věkovou kategorii ... v režii stejného studia. Nejsou to přitom ani zdaleka jen "záporáci", komu není souzeno, aby se dožil finále ... a taky aby ho přežil, pochopitelně. Takže pozor, milí rodičové - možná byste měli zvážit, zdali vaše dítko všechny dějové zvraty ustojí. Na druhou stranu smrt je pokaždé vylíčena bez patosu, tak nějak samozřejmě, jako nedílná a přirozená součást života, přičemž do negativních úloh jsou obsazeni jen JINÍ dinosauři - nejsou ani lepší, ani horší než ostatní ... jejich problém spočívá v tom, že se (z filmařského pohledu ke své vlastní smůle) nenarodili jako vegetariáni. A ještě jedna drobná poznámka na závěr: Neviděli jsme TEN asteroid, který měl údajně způsobit postupné vymírání všech dinosaurů na Zemi, že ne ??? To by nad pouští hned tak slunce nevysvitlo ... a nejspíš by nebylo ani kam putovat. Takže v souhrnu se jedná o dostatečně originální a svým způsobem půvabnou vyprávěnku s nenásilným mravním ponaučením, vhodnou akorát tak PRO MĚ. P.S.: Všimli jste si ? Lidskou řečí jsou, zdá se, obdařeni jen býložravci. ()

Person 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na kterých jsem vyrůstal. Ale rozhodně v tom není jen sentiment. Ten příběh má skvělou atmosféru a i jistou hloubku, kterou dětský divák snadno rozpozná a nuti ho i v nízkém věku k zamyšlení. Zajímavá animace navrch a je z toho nápaditý a chytlavý film (i když samozřejmě hlavně pro děti). ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

slaboducha historka na tema putovanie s dinosaurmi. ak mate viac ako 8 rokov tak sa budete pri tomto filme urcite miestami dooost nudit, lebo pocas celej stopaze sa nestane nic extra zaujimave alebo nieco co ste nevideli uz niekde inde (a casto lepsie). cely pribeh je postaveny na tom ze idu z bodu A do bodu B odtial treba do bodu C atd.... na to vsetko sa obcas pozerame z vtacej perspektivy tak by clovek ocakval majestatnu monumentalnu hudbu ako ja, ale vacsinou to je nuda (co prekvapuje lebo hudbu skladal J. N. Howard) i ked par slusnych pasazi sa najde. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem tento animák viděl někdy, kdy mi bylo asi 10, takže jsem si to po velice dlouhé době zopákl a musím říct, že je stále super. Animace zase tak extrémně nezestárla, zajímavě propojila 3D modely s reálnými lokacemi, čímž si udělala náskok do budoucna. Příběh o vegetariánském dinosaurovi vychovaném opicemi byl na jednu stranu naivní a v mnoha ohledech nelogický, ale v rámci jednoduché cesty za oázou a poznáním, že jen skupinová soudržnost zvítězí nad zlem, fungoval skvěle. Navíc velice oceňuju odklon od takových těch typických scén, kde umírající postava před padnutím pronáší zdlouhavé proslovy - zde kdo zemřel, ten zemřel a zkrátka to byla součást vyobrazeného světa dinosaurů, kde šlo neustále o život. Velice příjemné pokoukání bez hluchých, či jinak podobně špatných míst. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

V niektorých pasážach (dinosaurus vynárajúci sa z mora, osvetlený ohňom) to vyzerá stále výborne, inokedy je zase zub času poriadne badateľný (napríklad všetka srsť), každopádne však treba úsilie vložené do tohto priam až priekopníckeho počinu poriadne oceniť. Je ale smutné, že spolu so skvelou hudbou Jamesa Newtona Howarda sa to všetko premrhalo na tak predvídateľný scenár. Disneyho štúdio opakovane dokázalo, že aj z neoriginálneho námetu dokáže vytrieskať epický, emóciami napchatý zážitok, v prípade Dinosaura sa to však akosi nepodarilo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (25)

  • Za prvý víkend premietania zarobil film v Spojených štátoch 38,8 milióna dolárov, čím sa stal najúspešnejšou premiérou roka a za Levím kráľom zaostal len o 1 milión. (pravo)
  • Na kožíšek jediného lemura muselo být poskládáno na počítači 1,1 milionu chloupků. (HappySmile)
  • Priemerne 30 000 počítačových hodín týždenne bolo venovaných na tvorbu filmu. Niekedy sa toto číslo priblížilo až k 60 000. Programátori napísali 70 000 riadkov zdrojového kódu, čo prevedené do zrozumiteľnej reči odpovedá 11 700 stranám textu, alebo 25 zväzkovej encyklopédii (pričom každý zväzok má 468 strán). (pravo)

Reklama

Reklama