Reklama

Reklama

Plameny

(festivalový název)
  • Česko Sholay 3D (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární parafráze na americké westerny o dvou zlodějích, které si najme bývalý policejní důstojník, aby pomstili jeho rodinu. Hit, který vydělal 50 miliónů dolarů a založil tradici postav „rozhněvaných mladých mužů“, které se staly vzorem pro celou generaci mladých Indů. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (8)

  • Film pomohl ke slávě vesnici Ramanagara, ležící nedaleko Bengalúru (svazový stát Karnátaka), v níž se natáčel. Jedna z místních částí byla dokonce na počest režiséra přejmenována na Sippynagar. (Niktorius)
  • Hlavní padouch Gabbar Singh byl inspirovaný skutečným zločincem stejného jména, který v padesátých letech dvacátého století terorizoval vesničany v okolí města Gwailor. (Niktorius)
  • Film je původně natočený na 35mm film v poměru 4:3, ale pro promítání v kinech byl ořezán do „širokoúhlého“ formátu 2,35:1. V původním poměru stran vyšla na DVD režisérská verze. (Niktorius)
  • K filmu byl vydán také takzvaný Director’s Cut, jde však vlastně o původní verzi, bez dodatečného prostříhání kvůli ratingu. Oproti kinoverzi je v režisérském sestřihu více násilných scén a zejména odlišný konec. SPOILER: Původně totiž tvůrci nechali zloducha Gabbara zahynout rukou (vlastně nohou) vysloužilého policisty Thakura. Indickým cenzorům se ovšem nikdy nelíbilo, když někdo takto svévolně zastupoval zákon a zůstal nepotrestán. Tvůrci tedy v rámci snahy o udělení ratingu „U“ (mládeži přístupno) ustoupili a přetočili konec do podoby, v níž je Gabbar vydán policii. (Niktorius)
  • Sholay založil nový subžánr zvaný „kari western“. Žádný z jeho pokračovatelů se však již nedočkal takového úspěchu a nedávný pokus o remake přesazený do moderní doby, Ram Gopal Varma Ki Aag, skončil jako naprostý propadák. (Niktorius)
  • Cen, které Sholay od svého vzniku získal, je nepočítaně. Tak například při příležitosti padesátého výročí udílení prestižních cen Filmfare Award byl oceněn titulem „Nejlepší film za posledních 50 let“. Britský filmový institut je jej zase zařadil mezi deset nejlepších indických filmů všech dob a v roce 2002 vyhrál anketu o nejlepší film všech časů v Íránu. (Niktorius)
  • Po uvedení snímku do kin jej kritici předem prohlásili za propadák a nazvali jej „nepovedenou imitací westernu“, nicméně se brzy ukázalo, jak se mýlili. Z filmu stal obrovský hit, který se například v jednom bombajském kině hrál po dobu téměř pěti let, obdržel mnoho ocenění a po uvážení inflace je také nejvýdělečnějším indickým filmem všech dob. (Niktorius)

Reklama

Reklama