Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou mužů, kteří se na začátku třicátých let rozhodli navzdory společenským konvencím překročit zaběhnuté limity medicíny. Jejich pacienti, známí jako "modré děti", trpí srdeční vadou, končící drastickou smrtí. Doktoru Alfredu Blalockovi (Alan Rickman) a jeho pomocníkovi Vivienu Thomasovi (Mos Def) se sice podaří objevit zcela nové metody léčby této nemoci, nepodaří se jim však přesvědčit okolí, že černá barva pleti a absence univerzitního vzdělání u Viviena nehraje při záchraně dětských životů roli. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Operace nakreslená Vivienem Thomasem na tabuli, tedy spojka mezi plicní tepnou (a. pulmonale) a podklíční tepnou (a. subclavia), nese jméno po Dr. Blalockovi a Dr. Taussigové. (VMa)
  • I když chirurgové jméno Vivien Thomas znali, veřejnosti jej představil až článek Katie McKabe 4 roky po jeho smrti. Článek inspiroval filmaře Andrea Kalinu k natočení dokumentu, který byl vysílán v roce 2003 a na základě toho byl pak HBO natočen televizní film. (Tonula)
  • V roce 1976 udělila Univerzita Johnse Hopkinse Thomasovi čestný doktorát medicíny. Aby ho však mohl dostat, musel mu být předtím udělen čestný titul doktora práv. (Tonula)
  • Přestože byl později Thomasovi udělen čestný titul dokrora medicíny a vyškolil stovky lékařů, nikdy neprovedl operaci na lidském pacientovi. (Tonula)
  • Obrazy hlavních postav v Hopkinsově univerzitě nejsou umístěny vedle, ale na protilehlých stěnách, aby se obě legendy na sebe dívaly. (Tonula)
  • Název filmu vznikl ze skutečné příhody. Thomas zašil ránu na psím srdci tak dokonale, že Dr. Blalock nemohl najít místo, kde byl veden řez. Dr. Blalock se tedy Viviana zeptal, jestli skutečně zašil ránu a když mu to Thomas potvrdil, řekl: „No, vypadá to jako něco, co udělal sám Bůh.“ (Tonula)
  • Na rozdíl od filmu Thomas Hopkinsovu universitu nikdy neopustil, i když o tom v roce 1947 silně uvažoval. Jeho plat byl nedůstojně malý, a tak chtěl odejít zpět do Nashvillu, aby tam pracoval ve stavebnictví a zabezpečil svou rodinu. Poté, co mu správní rada na žádost Dr. Blalocka zdvojnásobila plat, své rozhodnutí změnil. (Tonula)
  • Protože v té době nebyly zkušenosti s operacemi srdce dětí, používali chirurgové nástroje vyvinuté Thomasem při pokusech na psech. (Tonula)
  • Thomas provedl na psech stovky operací, takže byl v době operace Eileen mnohem zkušenější chirurg než Blalock, který operaci na psovi vyzkoušel jen jednou jako Thomasův asistent. Proto Thomas při operaci skutečně asistoval chirurgovi a vedl ho krok za krokem. (Tonula)
  • Fenka Anna, která jako první Thomasův pes dlouhodobě přežila operaci srdce, byla později namalována a její portrét je jediným zvířecím obrazem, který je dodnes zavěšen na zdech univerzity Johnse Hopkinse. (Tonula)
  • Operace Eileen Saxon (Brooke Gaigler) nebyla úplně úspěšná. Eileen přežila svou operaci pouze o 2 měsíce. Přesto byla operace důkazem, že cesta, po které se chirurgové vydali, byla správná. Operace Eileen Saxon byla přelomem u srdečních operací dětí, které by jinak byly odsouzeny k smrti. (Tonula)
  • Hopkinsova univerzita byla ve 40. letech 20. století přísně segregována a jedinými černými zaměstnanci byli údržbáři. Na své první procházce z laboratoře do Blalockovy kanceláře zastavil Thomas, černoch v bílém plášti, v nemocnici provoz. Aby Thomas neupoutával pozornost, mimo laboratoř procházel později nemocnicí zásadně v občanském oblečení. (Tonula)
  • Film získal tri ocenenia Emmy Awards a dva Zlaté glóbusy. (kubatko13)

Reklama

Reklama