Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Den, kdy jste nebyli nakupovat, považujte za ztracený!" Anna - "recitátorka" reklam v obchodním domě, Karin - neúspěšná herečka, Ian - manažer, Eva - prostitutka a Petr - bývalý estébák. Všichni se jednoho dne potkají v hypermarketu. Někteří tu pracují, někteří nakupují, někteří provokují a některým možná dokonce hypermarket změnil život. Zatímco Karin dál dabuje nekonečné stupidní telenovely, z Evy se stává skutečná filmová hvězda a Petr řeší svůj hlad po fízlování vlastní videoslužbou. A všichni jsou tak trochu smutnými klauny, kteří se jen zběsile snaží naplnit svůj vlastní sen o štěstí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Takový nepodařený televizní experiment... Sice velmi zajímavé ,,angažované" sociologické téma, solidní psychologický ponor, ale forma televizního zpracování byla tak zmatená, že rušila percepci a odváděla pozornost k nepodstatným detailům... Příznačná je absolutní hodnotová negace - všechny postavy mají silné problémy a jejich meze normality jsou poposunuty, všem chybí silný hodnotový žebříček, lidé v rastru tohoto filmu nahradily víru konzumem a chrám hypermarketem, jistě tenhle fenomén ve společnosti cítit je, ale takováhle plošná paušalizace je až příliš jednoznačná. Silný je příběh bývalého příslušníka Stb, jeho závěrečná konfrontace s dcerou neakceptovatelná... Experiment se tvůrcům sice tak úplně nepovedl, přesto díky za něj. Alespoň měl snahu na něco poukázat a cosi odkrýt a pojmenovat... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hypermarket není úplně jednoduché ohodnotit, protože je to rozporuplný kousek. Oceňuju ho jako sympatický pokus posunout televizní dramatickou tvorbu někam jinam z ze stojatých vod tisíckrát vyzkoušeného, vyhnout se některým klišé a přiměřeně provokovat. Tak zajímavé charaktery (zejména Krobotův estébák) se v českém televizním snímku objevují spíš vyjímečně. Na druhou stranu je ten pokus evidentně nad současné síly tvůrců a především scénář chtělo v mnohém dopilovat. Je to nevyrovnané, krvavý závěr je vyloženě přehnaný a přes pár zajímavých psychologických střetů a režijních nápadů negativní dojmy převažují. Celkové hodnocení 40 %. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný televízny snímok, dosť rozsekaný na drobné, dramaturgicky nesúrodý. Ak by to bol poviedkový film, možno by som nenamietal, ale s týmto označením nesúhlasím. Námetom bola divadelná hra, ktorú si dosť dobre neviem predstaviť, takže predpokladám, že tvorcovia popustili uzdu fantázii. Niektoré scény ( erotika snímaná vo veľkých detailoch, či scéna v byte eštébaka ) sú výborné. Ale to je málo. Škoda. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odporný televizní film (podle divadelní hry), v němž se hlavni aktéři chovají jako šílenci. Kruté, beznadějné, destruktivní. Ukázka jakéhosi pozemského předpeklí tzv. "svobodných" lidí. Kladu si otázku, jací asi jsou tvůrci takovýchto produktů, zda jsou ještě schopni milovat a mít před něčím pokoru..., když nechají spojit svá jména s něčím takovým. Trochu podobné Olmerovým "Manželům 2006", ale ti byli - vedle převládajícího cynismu - alespoň vtipní. Tohle však je jen a jen odporné - jako zvratek. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Vynikající. A ke všemu v neděli v osm večer na ČT1! Zowieeeee! Prime Time is my Time! Tak v tom jsem se rochnil -- taková petarda do čenichu českýho zaprděnýho měšťáka! Co na to říkáte, "odpad"-líci? :-) Pro mě důvod, proč zatím neodhlásit televizi. I když si to, obávám se, v ČT někdo ošklivě od..re. Ta bába, co má na starosti programovou skladbu, evidentně netušila, co jí to ostravští dramaturgové naservírovali. Jen tak na ni! Doufám, že ji z toho trefil šlak. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikl na podkladě divadelní hry "Hypermarket" uváděné v roce 2004 na venkovní scéně Národního divadla v Praze "Bouda II". Autor hry, sedminásobný držitel divadelních Cen Alfréda Radoka Viliam Klimáček, za tento text získal 2. místo v kategorii "Nejlepší česká a slovenská divadelní hra roku 2002". (Magyar)
  • Hudbu složil Roman Holý spolu s Ondřejem Brouskem už v roce 2004 bez souvislosti s jakýmkoliv existujícím filmem jako splnění muzikantského snu o natočení soundtracku za plné tvůrčí svobody. Výsledné album nazvané "Crushing Bliss" kombinuje zvuk velkého symfonického orchestru, elektroniku a zpěv Emy Brabcové (Khoiba), Romana Holého a Dana Bárty. (Magyar)

Reklama

Reklama