Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (355)

genetique 

všechny recenze uživatele

Keby boli súrodenci Wachowski jedna osoba, stal by sa z nich Timur Bekmambetov. Ďalší chlap, ktorý má jedinečnú víziu, čo sa týka vylepšenia akčného žánru. V pokračovaní prekvapenia z roku '03 dokazuje, že v Rusku sa dajú za smiešny peniaz natočiť pecky audio-vizuálne konkurujúce kolosálnym projektom z americkej produkcie. Bez okolkov borí všetky predsudky žánrových pravidiel, nebojí sa spraviť z filmu totálny magľajz a absolútny mišmaš, do akčných sekvencií bez mihnutia oka zaborí pár minút najcitlivejšej drámy, tvrdý rock, ktorý sprevádza tieto scény zas v zápätí zamixuje ruské ľudovky. Herecké zloženie sa tiež vymyká spod bežných očakávaní, žiadni namakaní svalovci, či namelírovaní manekýni tu totiž svet nezachraňujú. Divák zahltený štandardnými filmami si na niečo podobné zvykne možno trošku ťažšie a mne tiež trošku trvalo, kým som Timurovmu štýlu prikývol, no potom som si film naozaj užíval. Tento multižánrový zlepenec však má oproti podobnej prvej časti konečne aj lepšiu podporu zo strany scenára. Príbeh je hutnejší a konečne šliape hneď od začiatku. V strede sa film síce trošku pribrzdil, no záverečné minúty mu vrátili späť jeho reputáciu. Záverečná časť trilógie bude preto z mojej strany určite očakávanejšia ako táto časť. 75%. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Bekmambetov je patlal a nebýt jeho, možná bych se na tuhle sérii rád díval i podruhé. Denní hlídka je oproti svému předskokanovi konzistentnější, zajímavější a digitálně vycíděnější, ale pořád má chyb jak máku. Bekmambetov není nijak oslnivý vypravěč a kolikrát se mu scény rozprsknou jak sněhová koule v obličeji. Akční scény pokročily (obzvlášť úvodní útok na město vypadá úchvatně), ale jinak jsem v nich nenašel nic tak oslnivého, abych se před tímhle východním "zázrakem" musel sklonit. Jsem rád, že jsem se konečně chytal scénáristických berliček a nebyl jsem jen uprostřed zředěného guláše, ale Denní hlídka pro mě zůstává (podobně jako její sestřička) pouze tuctovou akční sci-fi, která je chladná až do morku kostí a víc mě nudí, než baví. ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První díl pro mě byl obrovským překvapením a možná právě proto jsem k němu byl v hodnocení tak shovívavý. Druhý díl se sice od prvního příliš neliší, ale je pryč ten moment překvapení. Zbyly jen ruské reálie, cool efekty a další Bekmambetovy vymoženosti. Mimochodem, až Bekmambetov natočí třetí, závěrečný díl, mohl by z fleku natočit katastrofický film. P.S. Režisér si ve filmu také zahrál, ale trochu jinak než je zvykem. Poměrně vydařené pomrknutí na diváky. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

No nářez! Jak miluji knižní předlohu, tak mohu milovat i tento parádní film. Navíc výborní herci.. proč já víc nesleduju ruskou kinematografii? Třeba Světlana byla parádní, stejně jako Olga (hlavně když posloužila jako schránka pro Antona). Uchvátila mě i Moskva, ale především nezaměnitelná a geniální Timurova režie! HUDBA: Yuri Poteyenko - hodně ulítlá, občas brutální rock, což bylo hodně vtipný (Světlana se žene za upírem), jindy typický orchestříky, legrace. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Noční hlídky se to liší maximálně v tom, že efektů je patrně o něco méně než v prvním díle, zato je to ale stejná zplácanina, že od začátku nebudu znát z příběhu prakticky nic, i když budu bedlivě sledovat film od první vteřiny a skočim po dvouch a půl hodinách. Možná, že kdybych nemrkal, užil bych si to více a možná bych toho i více pochopil, ale tak zplácaný, zašmodrchaný příběh se těžko dá pochopit. Knihu radši číst ani nehodlám, ale na další díl se určitě zase podívám. Režisér prostě umí, efekty do filmu dát, a dát je tam tak jak se dát mají, prostě umí. Američané si ho všimli, začínají ho využívat, dávat mu prachy, on pro ně točí další efektivní filmy. O tom to v dnešní době také je. Bavit se takovými filmy v kině. Jen kdyby to mělo po příběhové stránce alespoň hlavu a patu. Denní hlídka je možná nářez, který je dobré sledovat hlavně očima, ušima už je to vlastně docela jedno. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • S promítáním začali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno, takže magickou hranici deseti miliónů dolarů překonal film za pouhých 5 dnů. (suicide)
  • Při honičce když Anton proskočí plakátem, na druhé straně vyletí z velké reklamy. Je to reklama na film 9. rota, kde jedním z hlavních hrdinů je Alexej Čadov, představitel "upírka" Kosti. (grovik.net)
  • Bekmambetov v pokračovaní nakladal s predlohou ešte voľnejšie ako v Nočnej hliadke a v podstate opäť čerpá námet z prvého Lukjanenkovho románu. (ash99)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama