Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

novoten 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád, Audrey je milá a i příběh je vhodný pro humorné švitoření a velkolepé přehrávání. Jen ta stopáž... Necelé tři hodiny jsou šíleně moc a jeden ze závěrečných rozhovorů mezi Higginsem a Lizou už mě svojí rozvláčností skoro ničil. Jinak ale spousta humoru, krásných songů a vynikajících herců. Jako celek ale jen za smířlivých 70%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všeobecně známá muzikálová klasika, jeden ze základních pilířů žánru. Těžila jednak z populární Shawovy divadelní hry, jednak z podpory studia, které ve filmu oprávněně vidělo sázku na jistotu a zaručený kasovní úspěch a tak nelitovalo nákladů na výpravu i herecké hvězdy. Úspěch podtrhla zkušená režie G. Cukora a obsazení křehké, typově dokonalé Audrey Hepburn. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé s nijak extra výbornými, nechytlavými písněmi, přesto však s mojí oblíbenou herečkou Audrey Hepburn. Čekal jsem o něco lepší zábavu a bohužel se mi dostala tato přeceněná nafouknutá nevtipná romance. [5/10] (Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Jack L. Warner /// Scénář: Alan Jay Lerner podle divadelní hry Pygmalion George Bernarda Shawa /// Kamera: Harry Stradling Sr. /// Hudba: Frederick Loewe /// Oscar: Jack L. Warner (nejlepší film), George Cukor (režie), Rex Harrison (herec), Gene Allen, Cecil Beaton, George James Hopkins (výprava), Harry Stradling Sr. (kamera), Cecil Beaton (kostýmy), André Previn (hudba), George Groves (zvuk) /// Nominace na Oscara: Alan Jay Lerner (scénář), Stanley Holloway (herec ve vedlejší roli), Gladys Cooper (herečka ve vedlejší roli), William H. Ziegler (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Já... stále se usmívám. Není to takové to culení, kdy máte pocit, že vám prasknou panty a budete mít pusu doslova od ucha k uchu. Ne, je to příjemný úsměv, něžné jiskření v očích. Snad že by to značilo spokojenost? Nu, i to je možné. Tak jak jsem se dopracovala k 5*? Ze začátku jsem Lízu nemohla vystát - slyšet, vidět, jak vyvádí; to bylo něco otřesného. Vážně! Což znamená, že Audrey obstála a svou roli perfektně ovládla. Pro mě na jejím hereckém výkonu stojí celý film, bez ní - kde by byl? Co mě dále uchvátilo, byly ty úchvatné dialogy, tak krásná hra s jazykem! Higginsova matka je úžasná dáma a nebyla bych proti ji mít za tchýni :) A ten konec... Bez vylévání tlukoucího svalového orgánu. Bez velký proslovů a objímání a ujišťování, že od teď už bude všechno je dobré, skvělé, s velikou láskou. Čehož si velmi cením. Dalším plusem byly kostými, obzvláště na dostizích - ty famózní klóbrci :) jediné, co mě nudilo, byly zbytečně dlouhé písně. Chtěla jsem se pohnout dál, aspoň o krůček a oni stále opakovali tytéž věty. Já tomu opravdu rozumím hned na poprvé, myslela jsem si a div, že nezačala skřípat zubama :-D A film dostává 5* - to hlavně za ten úsměv a vnitřní klid. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi líbily všechny zpívané pasáže. S těmi mluvenými to bylo podstatně horší. Celkový námět filmu je již velmi ohraný a trpím vůči němu silnou averzí. Ovšem musím přiznat, že toto zpracování bylo tím nejlepším, které jsem viděl. Bohužel stopáž je vysoce přemrštěná. Tak nějak jsem celý film doufal, aby neskončil, tak jak se očekávalo, že skončí. Stále jsem doufal v to, že Rex Harrison zůstane tím ,,ordinary man", o kterém tak hrdě zpíval. No samozřejmě se tak nestalo. No celkový verdikt? Víckrát bych se na tento film nepodíval ani kdyby byl třeba tím posledním na světe. Soundtrack si ale možná někdy opatřím...P.S. Poklona neznámému autorovi titulků, které v tomto případě daly určitě větší práci než je to u filmů obvyklé a nejenom vinou dlouhé stopáže. 2* ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Aby si komparzisté nerozmazali make-up nebo nepoškodili šaty, převáželi se na ples u královnina dvora ve vozíčcích z horské dráhy. (HellFire)
  • Film byl v době uvedení nejdražším snímkem studia Warner Bros. (M.B)
  • Přestože zpěv Jeremyho Bretta (Freddy Eynsford-Hill) byl pozoruhodně dobrý, také v tomto případě byl nahrazen - jeho partu se chopil Bill Shirley. (Kulmon)

Reklama

Reklama