Reklama

Reklama

Linka 06

  • Nizozemsko 06
všechny plakáty
Nizozemsko, 1994, 87 min

Obsahy(1)

Sara a Thomas se setkávají prostřednictvím erotické linky. Jejich hovory jsou stále více surové, nestydaté a dokonce i zlověstné – oba se totiž zoufale snaží setkat. Otázkou zůstává, jestli se k tomu kdy odváží. Linka 06 z dílny Theo van Gogha je rozhodně víc než jen obyčejná konverzace. Dva osamělí lidé se setkají skrz erotickou linku a začnou se pravidelně scházet, tedy přes telefon. Jejich hovory jsou plné erotiky, zábavy, ale i frustrace. Přesto, že pravidla jsou pevně dána – nesmějí se setkat osobně, ani si sdělit jakékoli detaily o své identitě – oba zoufale touží po intimním kontaktu. Linka 06 je provokativní a sexuálně nabité zkoumání hranic lidské představivosti, fantazie a energie. 06 je ekvivalentem amerického 900, jež značí tamní erotické linky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Zdaleka to není porno, i když to erotikou jiskří. Ve skutečnosti je to jemná a citlivá studie ženské a mužské osamělosti. Originální je samotný nápad a originální je i provedení, a to ve všech směrech. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Sklamaný bude každý, kto navnadený posterom, očakával erotický film. Sklamaný bude každý, kto si na profile ČSFD prečítal, že ide o romantický film. Linka 06 nie je ani romantický, ani erotický film. Je to smutná dráma dvoch osamelých ľudí, ktorí si na začiatku hry stanovili pravidlá a tie ich uväznili v priestore, z ktorého niet úniku. Dvojici hercov, v dvoch bytoch s telefónom sa podarilo iba z dialógov vystavať dramatický príbeh, ktorý má šancu zaujať aj divákov, ktorí od filmu očakávali niečo úplne iné. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Teo van Gogh mal svoj typický rukopis 1. Dotýka sa pálčivých a tabuizovaných tém bez bázne a hany - vyzbrojte sa teda toleranciou. 2. V zásade diváka zahltí jedným nekonečným dialógom, čím si priazeň priemerného konzumenta nezíska - chce to trpezlivosť. 3. Nič strhujúco dynamické sa neudeje. Toto sú fakty, ktoré v mojich očiach nielen tento jeho film odsúvajú na hranicu mojej (ne)záujmovej sféry. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

2 herci, 2 telefony, 2 byty, jinak nic. A přesto po celou dobu zábavné a každý čtvrtek překvapující, o čem si ty dva dokázali povídat. I když většinou šlo o sexuální dialogy, bylo jasné, že je zatím něco víc a právě ty rozhovory, kde se o sexu přímo nemluvilo, byly nejvíc znepokojující. Úplně se mi stýská po té anonymitě, kdy jsem nemusel mít fotku na facebooku, aby se se mnou lidi začali bavit :-) ()

Gibsn 

všechny recenze uživatele

Nekonvenční a otevřeně, až nekompromisně realistický. Takový byl ve své tvorbě Theo Van Gogh. Jeho dílo mě vždycky fascinovalo. Dokáže přinést vnímavému divákovi trvalé podněty k přemýšlení, jakožto i silné vizuální a filmařsky působivé zážitky. Já sám bych jeho filmy řadil jistě mezi to nejzajímavější, co bylo stvořeno v evropském filmu posledních dvou dekád. V tomto filmovém kousku se před námi otevírá velmi dobrá psychologická sonda zkoumající rozdílné vnímání sexuality u žen a mužů, ale i různé pohledy na vztah mezi mužem a ženou obecně. Zajímavé, že v tomto případě (možná ne náhodně) z tohoto vztahu podle van Gogha vychází muž snad jako ten čistší a vztahu více upsaný, cenící si. Ženu tady vzrušuje, když jí muž vypráví o své práci a své všeobecně prospěšné životní náplni, muž je zase nejvíce vzrušen lesbickými představami, sám se však ženě snaží telefonicky i pomáhat z psychických problémů. Muž se musí o ženině náklonosti dozvídat skrze vlastní přestíranou smrt, zatímco žena tají kostlivce ve skříni v podobě tajemné svatební fotografie... ()

Reklama

Reklama