Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecký tým pracující na odlehlé základně na planetě Mars začal na Zemi posílat zneklidňující zprávy. Výsledky experimentů nejsou dobré, řady vědců záhadně mizí a spojení se stanicí bylo náhle přerušeno. Vládě nezbývá než základnu izolovat do nejpřísnější karantény. Na Mars je vyslána jednotka rychlého nasazení, která má za úkol zjistit, co se stalo, a eliminovat jakoukoliv hrozbu. Jenže realita překonává nejhorší obavy. Výzkumnému týmu se totiž podařilo nekontrolovanými pokusy vytvořit hrůzostrašná monstra, ze kterých se vyklubou geneticky zmutovaní lidé. Ti slídí po chodbách základny a likvidují vše živé. Je vůbec v lidských silách tuhle strašlivou noční můru zastavit... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (751)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že to Bartowiak posral, protože jeho premisa je akce a ne nějaké napětí nebo dokonce horor. Takže první hodina je opravdu dost nuda, herci se snaží, ale s takovým dementním scénářem to prostě nelze. Dále se dá říci že Karl Urban přehrál The Rocka, jo už to tak bude Karl je prostě mnohem víc cool. No a když konečně přijde finální nářez tak to stojí za to. Sekvenci s 1st person pohledem bych možná ještě víc zkrátil, ale oproti té nudě předtím je to uplné požehnání. No bitky se povedly a kdyby se ve stejně akčním duchu nesl celý film mohla to být velice příjemná snad dokonce i pětihvězdičková záležitost. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Takový klasický mix Aliena a všemožných akčních vyvražďovaček typu, zachráníme přeživší a zlikvidujeme monstra. Takže mantinely jsou jasně dané. V nich se pohybuje 8 solidně vyzbrojených vojáků, kterým šéfuje charismatický The Rock. Osobně s těmito filmy nemám vůbec žádný problém. A i Doom mě dokázal bezproblémově bavit po celou svou minutáž, přesto nad jednáním některých postav (Dwayne Johnson) zůstává rozum stát. 50% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kultovní hru Doom (hlavně Doom a Doom 2) považuji spolu s Duke 3D za jedny z nejlepších her, jaké kdy dokázala lidská mysl stvořit. Před dávnými léty jsem v jejích chodbách strávila nespočetně mnoho času, obdivovala jsem nápaditost nepřátel, jejich zbraně, ztvárnění celé hry a celkovou originalitu. Filmový přepis Doomu však nedisponuje ničím z této legendární hry. Atmosféra, strach, hudba. Nic z toho tu není. Příšery jsou jen digitální pobíhající hroudy čehosi, příběh taktéž velmi slabý. Stále čekám, kdy se dočkám filmového zpracování, ve kterém se dostane důstojného ztvárnění Impovi, Baronovi of Hell, Cacodemonovi, démonickému Cyberdemonovi a dalších pekelných protivníků. V perfektně provedeném filmu, při němž by si diváci s nostalgií připomněli hru Doom. A ne v tomto, při němž spíše zatoužíte si ji opět zahrát, pohodlně se usadit a zapnout si třeba epizodu Inferno... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nečekaně nekompromisní, atmosférou oplývající a debilitu téměř postrádající akční nářez, beroucí si nepokrytě vše potřebné z herní série Doom (včetně logotypu), a to v tom správném poměru - tedy ze trojky hru s temnými zákoutími i design zrůdiček, a z prvních dvou drsnodrsné mariňáky a jejich arzenál, z něhož nejdůležitější je samozřejmě Big Fucking Gun 9000:) Bezduchá střílečka, pro kterou potřebujete jen průměrnou koordinaci rukou a očí, je zapomenuta, filmový Doom nabral během výroby - hlavně při tvorbě scénáře - velmi chutné ingredience nad rámec předlohy. Aby nedošlo k omylu, dialogy jsou plné klišé, ale postavy, které je pronášejí, si to mohou dovolit, a celkový vývoj děje je jedno z největších pozitiv Dooma (nečekáte snad, že to po těch hodinách LANek na 386kách budu skloňovat jako hrad bez hradu...;)). A je tu dokonce i humor, jak jinak než patřičně černý, díky čemuž máte pocit, že se to celé nebere až tak úplně vážně - čemuž odpovídá i "first person shooter" sekvence těsně před závěrečnou bitkou. Těch padesát nebo kolik milionů dolarů rozpočtu je rozhodně vidět (respektive když něco nemá být vidět, není to vidět;)), některé vychytávky jako nanostěna jsou opravdu cool a navíc jsou opakovaně funkčně využity. Ale je pravda, že Doom není film pro každého:) Mně dokonale sedl, přičemž budiž připomenuto, že jsem byl z dnešního pohledu možná až nezdravě nadšený z filmového Resident Evilu, a budiž přiznáno, že jsem navíc při sledování hrál ve vánočním výprodeji pořízený X-COM: Enemy Within, což se možná na dojmu z filmu taky pozitivně podepsalo:) Nic to ale nemění na tom, že je mi celkem líto, že na Doomovi studio ošklivě prodělalo, a tím pádem se žádné další filmové počiny s touto značkou asi pěkných pár let realizovat nebudou. Ale dost už řečí, 80% a nebudu o tom diskutovat;) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Patnáct let po vzniku tohohle paskvilu je docela zábavné pozorovat leckteré kontrasty - Dwayne Johnson a Karl Urban, tehdy ještě spíše na startu svých hvězdných kariér, se z dnešního pohledu zdají být skvělou volbou do tak macho tématu, jakým Doom je. No... moc věci tehdy nepomohli. Největší chybou celého projektu se stal fakt, že úplně rezignoval na dva zásadní Doom elementy: přemíru brutální akce (signifikantní pro první dva díly hry a posléze i pro několik dalších, které ovšem v době natáčení ještě neexistovaly) a infernální atmosféru (na hororový nádech a obskurnost pekelných démonů vsadil nejvíc třetí díl hry). Místo nabízených možností se Bartowiakovo béčko vydalo cestou rutinní střílečky mutantů, kde zbylo podezřele málo akce i pekla. Pojem Doom tak vlastně reprezentuje jen svého času hojně propíraná "first person" scéna. A ne, ani ta není dobrá... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy jednotka letí na začátku k arše vrtulníkem, svítí jim přes ramena lampičky na čtení z kamionů Mercedes Benz. (brok1)
  • Postava Seržanta (The Rock) je odkazem na třetí díl videoherní série (z roku 2004), v němž se objevil seržant Thomas Kelly. Fanoušci předlohy také jistě ocení přítomnost "first person pohledu" či slavnou BFG (původně Big Fucking Gun). (imro)
  • První hra ze série "Doom", která sloužila jako předloha filmu, se objevila jako volně šiřitelná v roce 1993 a o dva roky později byla údajně po celém světě instalována do více počítačů, než systém Windows. (imro)

Související novinky

Dwayne Johnson chystá herní návrat

Dwayne Johnson chystá herní návrat

02.02.2022

Ačkoliv na filmovou adaptaci akční hry Doom z roku 2005 s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli jen málokdo vzpomíná s láskou, Johnson samotný se herních filmů ale tak úplně nezřekl. Vedle Dooma má na… (více)

Sekaná... pro změnu z emzáků

Sekaná... pro změnu z emzáků

28.07.2009

A rovnou dvojitá porce. Dokonce v obou případech podle počítačových her. Nebudeme chodit kolem horké kaše z mimozemských vnitřností – půjde o Gears of War a Dead Space. První z jmenovaných adaptací… (více)

Návrat Street Fightera

Návrat Street Fightera

10.09.2007

Ne, teď nemáme na mysli filmovou sérii se Sonnym Chibou, kterou proslavili hlavně Tarantino a Tony Scott, když v úvodu Pravdivé romance nechali Patricii Arquette obsypat Christiana Slatera popcornem… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama