Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

Ant 

všechny recenze uživatele

172 minut naprosté dokonalosti. Netradičně promíchané žánry se skvělými komediálními momenty, kde se sešla nezapomenutelná parta herců. Potěšila mě skutečnost, že i přes vypjaté okamžiky se režisér nesnažil tlačit na pilu a nedegradoval tak část filmu na levný doják. Hlavně jsem se ale opět přesvědčila o tom, že Steve McQueen byl největším filmovým drsňákem všech dob, a že ho zatím žádný herec nedokázal nahradit. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí tříhodinová dobrodružná podívaná. Kdybych ten film viděl ve dvanácti, byl bych z něj opravdu nadšený... Jako starší divák s ním však mám jeden dost vážný problém - Velký útěk naprosto dezinterpretuje historická fakta. Nacistický lágr je vylíčen jako téměř idylické místo, ve kterém jsou pokusy o útěk jediným lékem na nudu, gestapo se projevuje jako "poněkud tvrdší" instituce tím, že jeho představitelé při rozhovoru mírně zvyšují hlas atd atd. Chápu, že ve Velkém útěku jde o něco jiného než o realistický obraz války, výše popsaná historická ignorance ale z filmu činí jakousi pohádku bez vazby na realitu. I když závěr toto tvrzení trochu poupravuje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film se dá rozdělit na 2 části. První část ze zajateckýho tábora mi připadala spíš jako komedie typu Kam se poděla sedmá rota? nebo Velký flám. Zajatci plánujou útěk, snažej se prokopat tunel na svobodu a do toho pořád nějaký vtípky a taková veselá muzika. Navíc ten zajateckej tábor teda vypadal spíš jako rekreační tábor, kam posílaj válečný hrdiny za odměnu. Němci je tam prakticky nechaj, ať si dělaj, co se jim zachce a jídla jim taky asi dávali dost, když zajatcům nebylo líto si z brambor vypálit kořalku. A když někdo něco proved, tak jim hodnej velitel tábora maximálně řekne: "Ty, ty, ty, to se nedělá. Za trest půjdeš na tejden na samotku." Já bych teda odtud ani neutíkal a v klidu bych si tam počkal na konec války :-) Když se zajatcům konečně povede dokončit ten tunel a dojde k samotnýmu útěku, rozjede se najednou úplně jinej film. Najednou jde hlavním postavám o život, Němci se přestanou chovat jako banda hodnejch strýčků a naivních idiotů, nechybí napětí, atmosféra, akce, atd... Bohužel v tuto chvíli už jsou skoro 2/3 filmu pryč. Část, která se odehrává přímo v táboře, je pro mě za 3 hvězdy. Závěrečná hodinka na útěku je sice lepší, ale dohromady to moc nefunguje. Jako kdybych se díval na 2 různý filmy... 65% ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Když se zázemí studia Bavaria Film ukázalo jako příliš malé, produkční tým získal od německé vlády povolení natáčet v přilehlém lese Perlacher Forst. Po ukončení prací filmová společnost Mirisch Company zasadila kolem dvou tisíc boroviček jako náhradu za zničené stromy během práce na filmu. (džanik)
  • Veľký útek patrí medzi 12 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Uviedol to pre britský filmový magazín Sight and Sound. (dom1niq)
  • Při motocyklové honičce ve městě je v jednom záběru dobře vidět televizní anténa, ačkoliv se film odehrává za druhé světové války. (Martensson35)

Reklama

Reklama