Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalsich filmov, pri ktorom mi vobec nevadila dlha takmer trojhodinova minutaz. Reziser John Sturges, ktory ma na konte aj SIEDMICH STATOCNYCH (1960) dokazal film natocit humornym sposobom aj napriek tomu, ze sa odohraval pocas druhej svetovej vojny, ale dost tomu napomahala vesela hudba Elmera Bernsteina. Pocas dlho pripravovaneho uteku som ani nedychal a strasne som im drzal palce, aby ich niekde neprichytili, pricom prave tu sa potom odohralo najviac dramatickych scen, avsak nie je tu nudza ani o akcne sceny, alebo nahanacky na motorke pri svajciarskych hraniciach so Steveom McQueenom, pricom tu sa McQueen citil zrejme vo svojej kozi :-) Hladal som, ktory z tych hercov je Richard Attenborough, znamy ako dedko milionar John Hemmond z JURSKEHO PARKU (1993), ale kedze tu bol este moc mlady, nemal som sancu ho spoznat. Jedine zaverecny titulky pri kazdom hercovi prezradili meno a to ma prekvapilo, ze si tu zahral... 24.01.2009 ______ Steve McQueen - (Kapitán Hilts) +++ James Garner - (Letecký poručík Hendley) +++ Richard Attenborough - (Roger Bartlett) +++ Charles Bronson - (Letecký poručík Danny Velinski) +++ Donald Pleasence - (Letecký poručík Colin Blythe) +++ James Coburn - (Louis Sedgwick) +++ Hudba: Elmer Bernstein +++ Produkcia: John Sturges +++ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fantastický jízda z období 2. světové války s plejádou hvězdných jmen a velmi kvalitním režisérem. Velký útěk se nemá opravdu za co stydět, přestože je dlouhý 172 minut, což na první pohled zní hrozivě, ale na délku si během filmu opravdu nevzpomenete. Snímek má totiž zběsilé tempo, v kterém se střídají události velmi rychle a neustále se něco zajímavého děje a posouvají se dál nejen životní cesty hrdinů, ale také jejich psychologie, kterou režisér buduje drobnými detaily až do velkého finále. Herci stejně jako režisér odvedli, co mohli a tak nezbývá než zatleskat. Jeden z nejlepších válečných snímků a po dlouhé době zase jednou hodně pevných 5*. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Když dali Němci všechny notorické útěkáře do jednoho lágru, podařilo se jim spojit šikovnost, zkušenosti a nezměrnou touhu všech těch můžu utéct. A tak došlo k obrovskému a velmi dobře zorganizovanému útěku. Film plný zajímavých postav a postaviček s výborným hereckým obsazením a strašně napínavou poslední hodinou, kdy při každém dalším chyceném fandíte tomu dalšímu, aby to dokázal alespoň on a je vám líto každé hloupé chyby, kvůli které se to nepodařilo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Polovica štábu hviezdneho westernu spred troch rokov predtým sa zišla aby natočila ďalšie vrcholné dielo svetovej kinematografie. Skvelé naporcovanie zábavy od začiatku až do konca. Tak skvelé, priam až popcornovo dobrodružné, že som si často ani neuvedomoval, že ide o skutočnú udalosť s možným tragickým koncom. Steve McQueen a James Garner ako prvotriedni majstri hlášok, film nabitý pohodou a napätím humorom a nakoniec neskutočná rana v závere, a ja som to skoro nevydržal. Scenár je bravúrny, občasnú nelogickosť som si vyvrátil faktom, že film je natočený podľa skutočnosti a tak ma proste nemalo čo rozhádzať. 95%. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem netušila, že tento slavný snímek bude zpracován až takto odlehčeným způsobem:) Na to, jak jsem očekávala, vzhledem k tématu, silné drama, mi Velký útěk spíše přišel jako pobyt na letním táboře:) Podobný pocit jsem měla i z Frajera Luka, ovšem ten mě nezaujal ani zdaleka tolik jako tento film. Obsazení "Top Class", v čele se Stevem McQueenem, skvělý scénář se spoustou vtipných slovních přestřelek a hlášek. Fenomenální rovněž závěrečný, nekonečný "Velký útěk" Stevea McQueena na motorce. Ale nakonec filmu ona odlehčenost i nadhled seděly. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Společnost SCI se snímkem inspirovala při tvorbě počítačové hry "The Great Escape" (2003). (Fondak)
  • Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) měl za předlohu postavu poněkud atypickou. Zatímco většina zajatců byla ztvárněna podle důstojníků RAF nebo Empire Air Force, major John "Johnnie" Bigelow Dodge (1894-1960), známý též jako Artful Dodger byl příslušníkem britské armády, třebaže byl původem Američan. Dovolme si malou poznámku ohledně jeho matky Flory - jejím druhým manželem se stal Lionel George William Guest, bratranec ministerského předsedy Winstona Churchilla. Dodge bojoval už v první světové válce a zažil tragické bitvy u Gallipoli a Dardanel. Nějaký čas strávil u námořnictva, za své činy byl vyznamenán. Před druhým konfliktem se přihlásil jako dobrovolník k 51. pěší divizi Highland. Poté, co se jeho jednotka vzdala v Saint-Valery-en-Caux, Dodge se pokusil doplavat k evakuačním lodím, ale ty byly příliš vzdálené, ačkoliv John uplaval kolem sedmi mil. Po návratu na břeh jej zajali Němci. O další útěk se major pokusil při plavbě po řece Scheldt na holandském území - skočil do vody, ale osudným se mu stal vystrašený Holanďan, který ho předal důstojníkům Luftwaffe - tím je také vysvětlen důvod, proč se coby příslušník pozemních vojsk ocitl mezi zajatými letci. Než doputoval do Stalag Luft III, prošel tábory Dulag Luft (i tady se pokusil utéci), Stalag Luft I a Oflag XXI-B (další útěk a dopadení). Při přípravách Velkého útěku Dodge kvůli velké postavě nekopal tunely, nýbrž "odváděl pozornost" a snažil se zakrýt hluk způsobený hloubením. Jeho cesta na svobodu skončila odpoledne v den útěku, když byl chycen na nádraží Hirschberg. Putoval do koncentračního tábora Sonderlager s ostatními kolegy ze Stalag Luft III, a také tady se zařadil do skupiny, která v září 1944 opět vykopaným tunelem utekla. Tentokrát Dodge prchal Němcům přes měsíc a dostalo se mu pomoci od příslušníků francouzského odboje. Nakonec ho udal německý sedlák a Dodge putoval do koncentračního tábora v Sachsenhausenu. Zde strávil většinu času na samotce až do února 1945, kdy byl odvezen do Berlína a byla mu přidělena úloha mírového vyslance za účelem uzavření separátního míru mezi Německem a Velkou Británií. (Robbi)
  • Než se Charles Bronson (Danny 'Tunnel King' Velinski) věnoval filmové kariéře, pracoval v uhelných dolech - proto mohl režiséru Johnu Sturgesovi radit jak vynášet zeminu. Pobyt v podzemí však u něj vyústil v klaustrofobii, jíž trpěl i jeho filmový "šéf tunelářů". (džanik)

Reklama

Reklama