Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

oje 

všechny recenze uživatele

Je pro mě vcelku novinka, že spojenečtí zajatci byli gestapem během války umisťováni do wellness táborů. A největším wellness byla pravděpodobně samotka, ze které vždy vyšel Steve McQueen jako ze salónu krásy. Všechna tato nelogicky idilická a příjemně prosluněná vykreslení pobytu ve vězeňském táboře, do kterého bych si klidně na weekend také zajel, ale jdou stranou, protože celkově je snímek krásně odvyprávěným, chytlavým a napínavým dobrodružstvím, kde ani po dvou hodinách nehrozí jediná hluchá minutka, navíc s největšími sympaťáky Hollywoodu, kteří udělali i z rozporuplného spojení nejrůznějších žánrů brilantně fungující celek. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký film o velkém útěku - velký ve všech ohledech. Je to výkladní skříň dobrodružného žánru, o tom není sporu. Hrdinům nejde nefandit, hlavní hudební motiv je úžasný, a celkově není problém zvládnout ty téměř tři hodiny téměř bez dechu;) Jenže ono je to právě v té ukázce nezlomného odhodlání a nadlidských schopností útěkářů neuvěřitelně do očí bijícím způsobem naivní. "Hej, Johny, potřebovali bysme sbíječku a dvě elektrocentrály." "Tak hoši, tady jsou, a tu živou krávu k tomu máte jako bonus." To sice přeháním, ale nějak takhle je celé neuvěřitelně komplikované kolektivní úsilí o kompletní logistické zabezpečení uprchlíků podáváno. Nic není problém, nikdo se na nic neptá, a hlavně nikdo na nic nepřijde. Samé dvojité stěny, skryté místnosti, padělatelská velkomanufaktura, kristapána, tohle by snad nemohlo fungovat nikde, natož v táboře postaveném speciálně pro opakované útěkáře z celého evropského bojiště. Mě by nejvíc zajímalo KDE a JAK Garner schrastil všechen ten materiál, a ne jak překvapeně na něj dokáže kdo z hlavních hrdinů civět, když se s něčím vytasí. Stopáž na to byla dlouhá dost. Nemůžu ale popřít, že tu sehranost a systém, který všechno mělo, je nutné obdivovat - o to víc, že TAHLE část tak opravdu fungovala. Jako zábava je to skutečně vynikající záležitost, ale nesmíte o tom přemýšlet. Steve McQueen, který tu je za Frajera Lukea, si Velkým Útěkem vytesal pomník v životní velikosti. A já ho klidně kdykoliv přeleštím. 80% ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Až příliš zdlouhavé, především pobyt ve "vězení" mohl být kratší. Jak se šťastlivci dostanou ven, tak už je to o poznání zajímavější. Samotný vězeňský tábor působí docela směšně, když si tam vězni jen tak pobíhají a dělají si téměř, co chtějí. Sice je ve filmu zdůrazněno, že se jedná o tábor spravovaný Luftwaffe, kteří jsou hodně mírní oproti Gestapu a SS, ale stejně to chvílemi vypadá jako dětský tábor, kde se mimo jiné třeba slaví svátky se vším všudy. Útěk se podařil ztvárnit velmi dobře, ale teprve pak se rozjede nejzajímavější část filmu. Je to něco jako v českém filmu "Copak je to za vojáka", jenže tady je to naostro. No a kdo by neměl rád napětí vyvolané uprchlíky a "honícími psy". Velmi dobrý film, ale jelikož mě nedokázal zabavit po celou dobu, tak hodnotím jen 4*. 85% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Podle většiny útěková klasika, za mě hodně slušný film, kterému kraluje Steve McQueen. Navíc i v dalším bodě půjdu proti davu, ale mně se více líbila ta vězeňská část (co jsem četl komentáře, tak většina zde registrovaných píše, že film dostal švih až poté, co utečou) i když nevím, jestli ve skutečnosti to probíhalo takhle (to opravdu mohli po táboře chodit skoro jako nic? Kde bral ten zásobovač ty věci typu foťák, čokolády, atd…?) Tohle mě strašně bavilo a právě potom, co se dostanou na svobodu, film podle mého strašně klesl, už mě to tak nebavilo a já se přistihl, že každých pět minut koukám na hodinky… Kdyby se závěr zkrátil tak o půl hodiny (a přiznejme si to, dalo se to zkrátit, zas tolik podstatných věcí se tam nestalo) tak bych The Great Escape prohlásil za jeden z nejlepších vězeňských filmů. Takhle je to "jen" hodně slušný film s hodně roztahaným koncem. 80 %. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film. Nejdříve 2 hodinky jsme v tom speciálním táboře, kde esa na útěky vymýšlí, plánují a konečně uskutečňují 3 velmi brilantně zorganizované a hlavně velmi dlouhé tunely. Tato část je naprosto precizní a divácky více než atraktivní. Potom ovšem nastupuje ten závěr , kde jsou zajatci na útěku. Tam už se toho příliš zajímavého moc nestane. Po technické stránce film může v jistých pasážích působit dost otravně snad i směšně, což je samozřejmě vzhledem k datu 1963 odpustitelné. Herecky je to snad ze všech stran naprosto brilantní. Krásná hudba. Dlouhá stopáž mi rozhodně nebyla na obtíž. Já se prostě bavil a když k tomu připočtu inspiraci skutečnou událostí, tak mi nic nebrání dát 4*. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Film přibližuje skutečný "velký útěk" (1944) ze zajateckého tábora Stalag Luft III. Nacházel se nedaleko města Sagan na území nacisty zabraného Polska (dnes bychom ho našli jako Żagań na západu země zhruba 70 km od českých hranic). Ve filmu je město označováno jako Neustadt. (džanik)
  • Při motocyklové honičce ve městě je v jednom záběru dobře vidět televizní anténa, ačkoliv se film odehrává za druhé světové války. (Martensson35)
  • Útěk se odehrál v noci na 24. března 1944, tedy přesně v den, kdy Steve McQueen oslavil 14. narozeniny. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno