Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký film o velkém útěku - velký ve všech ohledech. Je to výkladní skříň dobrodružného žánru, o tom není sporu. Hrdinům nejde nefandit, hlavní hudební motiv je úžasný, a celkově není problém zvládnout ty téměř tři hodiny téměř bez dechu;) Jenže ono je to právě v té ukázce nezlomného odhodlání a nadlidských schopností útěkářů neuvěřitelně do očí bijícím způsobem naivní. "Hej, Johny, potřebovali bysme sbíječku a dvě elektrocentrály." "Tak hoši, tady jsou, a tu živou krávu k tomu máte jako bonus." To sice přeháním, ale nějak takhle je celé neuvěřitelně komplikované kolektivní úsilí o kompletní logistické zabezpečení uprchlíků podáváno. Nic není problém, nikdo se na nic neptá, a hlavně nikdo na nic nepřijde. Samé dvojité stěny, skryté místnosti, padělatelská velkomanufaktura, kristapána, tohle by snad nemohlo fungovat nikde, natož v táboře postaveném speciálně pro opakované útěkáře z celého evropského bojiště. Mě by nejvíc zajímalo KDE a JAK Garner schrastil všechen ten materiál, a ne jak překvapeně na něj dokáže kdo z hlavních hrdinů civět, když se s něčím vytasí. Stopáž na to byla dlouhá dost. Nemůžu ale popřít, že tu sehranost a systém, který všechno mělo, je nutné obdivovat - o to víc, že TAHLE část tak opravdu fungovala. Jako zábava je to skutečně vynikající záležitost, ale nesmíte o tom přemýšlet. Steve McQueen, který tu je za Frajera Lukea, si Velkým Útěkem vytesal pomník v životní velikosti. A já ho klidně kdykoliv přeleštím. 80% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

John Sturges nám naservíroval další chod v podobě velmi dobře propracovaného příběhu, na kterém sem si opravdu pochutnal, tahle lahůdka mě vtáhla do děje hned od začátku a nechtěla mě pustit ani v závěrečných titulcích, výkony McQueena a Bronsona vynikající, nechybí tu napětí, akce ani humor, téměř celý film je obsazen do takové zvláštní veselé atmosféry, která diváka neuvěřitelně zaujme, sice jsem musel sahnout trošičku hlouběji do peněženky abych tento film získal, ale byl jsem nepochybně okouzlen. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ono až přijde na scény, kde Steve McQueen na nacistické motorce krosí louky a pole v podhůří Alp, mělo by vám už být rázem celkem ukradený, co všechno předtím ve filmu o skutečných útěcích z krajně střeženého zajateckého tábora nedávalo smysl a nad čím vším jste si říkali "jo, to určitě".... Je tu taky nabušenej Charlie Bronson a dalších pár frajerů, takže všeho všudy fajnová odsýpající tříhodinka. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Skvělý příklad filmu, ve kterém ani jeden z herců nehraje dominantní hlavní roli. Všichni, počínaje McQueenem a konče Bronsonem, dostávají stejný čas, při němž mohou vyniknout a ukázat,jak umí hrát. A musím říct, že všichni opravdu excelují a casting se opravdu činil. John Sturges se minimálně vyrovnal svému předešlému dílu Sedm statečných a ukazuje,že talentu měl opravdu dost a dost. Bravo! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)
  • Na přípravách skutečného útěku se více než rok podílelo na 600 mužů . (džanik)
  • Autor knižní předlohy, pilot RAF Paul Brickhill popisoval ve svém díle skutečné zážitky. Němci v březnu 1943 sestřelili jeho Spitfire v Tunisku a Paul poté putoval do zajateckého tábora Stalag Luft III. Tady se zapojil do příprav k hromadnému útěku. (džanik)

Reklama

Reklama