Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší film o úteku z väzania, alebo v tomto prípade z tábora. Režisér vedel, prečo ten film takto pomenovať. Krásne zábey z podzemného tunelu počas úteku väzňov, máme možnosť sledovať ako si to celé premysleli bod bo bode. K plnému hodnoteniu mi bráni niekolko logických dier, všetko išlo dosť hladko, nacisti objavili iba jeden tunel, prečo ich nenapadlo, že ich môže byť viac? Takto jednoducho unesiem lietadlo? Ale to je daň doby, vtedy divákov takéto otázky netrápili. A ako bonus D. Pleasence, ten vrah z Columba:). Po druhom pozretí zvyšujem na plný počet kvôli záverečnej fáze (nechcem spoilerovať), po pomerne lážo plážo ladenej prvej polovici filmu je to dosť silná zmena a vďaka takto silnému hereckému ansámblu je to absolútne lahôdková záležitosť. V druhej polovici som prestal vnímať čas a i tak extrémne dlhý film by mohol trvať lubovoľne dlho. K dokonalosti francúzskej Diery tu ale niečo chýba. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

No... takže to vlastně k ničemu nebylo... když většinu z nich pochytali a/nebo postříleli. Nevím, přišlo mi to silně přitažené za vlasy a nevěda, že je film natočený podle skutečné události, ani bych tomu nevěřil. Všechno to oblečení, všechny ty materiály (Němci si nevšimli, že jim rozebrali půlku chatek?), všechny ty dokumenty, všechno to... všechno. Notabene když si Němci nastrkali všechny experty na útěky z táborů do jednoho? Film to nebyl (vyloženě) špatný, ale jednou to stačilo... 60% ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale niečo mi tam predsa len chýbalo - temnejšia atmosféra. Myslím, že v nemeckých zajateckých táboroch to nebola až taká pohodička, ako nám to Sturges a jeho "banda frajerov" servírujú. A pritom by stačila aspoň nejaká drobnosť, napríklad scéna v daždi, aby to nevyzeralo, že sú tam všetci na rekreácii a dozorcovia sú vlastne ich kamaráti, ktorí im dovolia hocičo (chľastačka na 4. júla už bola naozaj over the top). Nuž a občas udrie do očí nejaká nelogičnosť - Bronson trištvrte filmu kope tunel, vrhá sa pre záchranu kamaráta do závalu... a potom sa z neho odrazu stane klaustrofobik, ktorý sa pod zemou dusí - wtf? Ako dobrodružná zábavka je to fajn a herci predvádzajú špičkové výkony, ale drásavú realistickosť napr. Mostu cez rieku Kwai to nedosahuje ani náhodou. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Lehce odlehčený snímek " statečného " Johna Sturgese o jednom z největších útěků všech dob. Základem je inteligentní scénář navíc protknutý řádnou špetkou humoru, o hereckém obsazení myslím netřeba jakéhokoliv komentáře. Tak pouze dodám, že doposud byl pro mě osobně velkým " Frajerem " tento chlapík http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ , po tomto snímku toto označení u mě získává i Steve McQueen. Chápu výtky těch z vás, kteří píší, že zajatecký tábor je zde podán div ne jako ozdravovná dovolená, nicméně že se jedná o vážné téma, tvůrci s koncem snímku dokáží myslím více než věrohodně. V neposlední řadě ( jak jsem již psal v samotném úvodu ) se jedná o lehce odlehčený snímek k jehož plnému vychutnání je potřeba se naladit na správnou vlnu. To se mi napodruhé podařilo více než dostatečně, důkazem budiž mé zvednuté hodnocení o 1* na plný počet. Když mě 172 min dlouhý snímek ani na chviličku nezanudí, ba co víc baví a drží napnutého až do konce, nemůžu jinak..... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Až příliš zdlouhavé, především pobyt ve "vězení" mohl být kratší. Jak se šťastlivci dostanou ven, tak už je to o poznání zajímavější. Samotný vězeňský tábor působí docela směšně, když si tam vězni jen tak pobíhají a dělají si téměř, co chtějí. Sice je ve filmu zdůrazněno, že se jedná o tábor spravovaný Luftwaffe, kteří jsou hodně mírní oproti Gestapu a SS, ale stejně to chvílemi vypadá jako dětský tábor, kde se mimo jiné třeba slaví svátky se vším všudy. Útěk se podařil ztvárnit velmi dobře, ale teprve pak se rozjede nejzajímavější část filmu. Je to něco jako v českém filmu "Copak je to za vojáka", jenže tady je to naostro. No a kdo by neměl rád napětí vyvolané uprchlíky a "honícími psy". Velmi dobrý film, ale jelikož mě nedokázal zabavit po celou dobu, tak hodnotím jen 4*. 85% ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Útěk se odehrál v noci na 24. března 1944, tedy přesně v den, kdy Steve McQueen oslavil 14. narozeniny. (Kulmon)
  • Písně, které vězni zpívají před chatou, aby přerušili hluk od zpracovávání kovů, jsou koledy „Oh Come All Ye Faithful“ a „Twelve Days Of Christmas“. (Hellraiser12)
  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno