Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Klasika od mistra Sturgese. I přes rozsáhlejší délku tu žádná nuda nehrozí. Režisér dal po Sedmi statečných dohromady další skvělou hereckou sestavu a společně stvořili nekompromisní chlapácký film své doby. Jenom škoda, že ve finále to pro většinu hrdinů dopadne tragicky, ale tak to prostě chodilo. Každopádně v dnešní době už by bylo hodně těžký něco takovýho natočit. Nebo by to šlo, ale povinně minimálně s jednou ženskou, černochem, asiatem a hispáncem aby to splnilo požadavky doby a to by prostě nebylo ono. Stará dobrá prověřená kvalitka.85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je bezesporu velký film těžící hlavně z dost v té době známých jmen, na které se prostě chodit do kin muselo. Dále také z určitě neméně kvalitního zvukového doprovodu. I když celý film vlastně táhne jedna jediná melodie, a to zase tolik nemám rád. Udělat pecku a pak tím provlíknout celý film a tvrdit, jak je zvuková stránka geniální. No ale dobře. Co se týče příběhu, tak na něm už nic zvláštního vcelku není. No jasně, je to největší útěk všech dob v dějinách filmové kinematografie odehrávající se za válek, ale furt je to jenom útěk. Nějaká myšlenka, nějaký plán a nakonec nějaké uskutečnění a nic víc. Důležité n a tom filmu je ale fakt, že se na něj dobře kouká a výborně šlape, i přesto že má 172 minut. A to ani nemusí mít bůhvíjaké válečné scény aby dokázal zaujmout. Stačí si jenom šlapat do rytmu melodie, kterou slyším ve filmu každou chvíli a je mi fajn. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film bezchybné. Jako historický film hodně zavádějící. A jako největší umělecky zpodobněný útěk? Kdybych právě nedočetl román Zatím dobrý o téměř dvouměsíčním útěku bratrů Mašínů přes celé východní Německo až do americké zóny rozděleného Berlína, tak bych si to možná i byl ochoten myslet, takhle ale tunely Tom a Hardy skutečně nemohou oběma bratrům a jejich kumpánům zavrtaným na konci října ve vymrzlé půdě téměř na týden pod kopicí dřeva konkurovat... Navíc Wehrmacht (a dokonce i Gestapo!) se totiž ve Velkém útěku dají s trochou nadsázky označit za hodně liberální, neřku-li humánní ozbrojené složky... Kdyby spojenečtí vojáci utíkali z nějakého jiného zajetí, asi bych volal ,,Bravo!" Takhle trochu rozpačitě říkám - velmi podařený útěkový film... Podobné filmy: Velký útěk (TV film), Von Ryanův Expres, Motýlek, 6. Batalion ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Falko - 3 hodiny tomuhle kousku nevadí. A byť mi některé pasáže připadaly lehce nataženější, s veselou hudbou utekly jako nic. Plánování, tábory, útěk, starší filmy s nádechem humoru, to se mi líbí. Je to něco ve stylu Stalag 17 nebo Tuctu špinavců. A obsazení taky paráda. # příběh 8 | hudba 8 | humor 2 | akce 4 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí tříhodinová dobrodružná podívaná. Kdybych ten film viděl ve dvanácti, byl bych z něj opravdu nadšený... Jako starší divák s ním však mám jeden dost vážný problém - Velký útěk naprosto dezinterpretuje historická fakta. Nacistický lágr je vylíčen jako téměř idylické místo, ve kterém jsou pokusy o útěk jediným lékem na nudu, gestapo se projevuje jako "poněkud tvrdší" instituce tím, že jeho představitelé při rozhovoru mírně zvyšují hlas atd atd. Chápu, že ve Velkém útěku jde o něco jiného než o realistický obraz války, výše popsaná historická ignorance ale z filmu činí jakousi pohádku bez vazby na realitu. I když závěr toto tvrzení trochu poupravuje. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Většinu vězňů účastnících se velkého útěku vybrali hlavní organizátoři z mnoha zájemců losem. Tři Čechoslováci byli za mimořádné zásluhy při organizaci útěku zapsáni na seznam bez losování: Arnošt Valenta byl na sedmém místě, Bedřich Dvořák třináctý a Ivo Tonder dvacátý. Valenta učil budoucí uprchlíky základům němčiny a češtiny (útěk do Švýcarska byl možný jen přes tehdejší protektorát); Dvořák před válkou pomáhal svému strýci-krejčímu, proto vedl podzemní dílnu, kde vězni šili civilní obleky. (ajaxx)
  • Umírajícího Colina 'The Forger' Blythe (Donald Pleasence) drží Hendley 'The Scrounger' (James Garner) za sako těsně u krku. V následujícím záběru ho však svírá podstatně níže. (Domin1359)
  • Když se zázemí studia Bavaria Film ukázalo jako příliš malé, produkční tým získal od německé vlády povolení natáčet v přilehlém lese Perlacher Forst. Po ukončení prací filmová společnost Mirisch Company zasadila kolem dvou tisíc boroviček jako náhradu za zničené stromy během práce na filmu. (džanik)

Reklama

Reklama