Reklama

Reklama

Valdézovi koně

  • Francie Chino (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Sedmi statečných John Sturges nabídl ve svém posledním westernu již popáté výraznou roli charismatickému Charlesu Bronsonovi. Ten se představuje coby samotářský rančer Gino Valdez, na jehož dveře jednoho večera zaklepe mladičký Jimmie Walker s prosbou o práci. Gino a Jimmie spolu dobře vycházejí a Jimmie se od staršího muže učí starat se o stádo výstavních mustangů, kteří jsou Valdezovou pýchou. Míšenec Valdez se ale musí neustále vyrovnávat se šikanou majitele půdy Morella, jehož banda má pod palcem celý kraj. Situace se vyostří, když do hry vstoupí Morellova krásná sestra Catherine... Western byl sice natočen v italsko-španělské koprodukci, místo akční a divoké „špagetové“ podívané jde však spíše o výborně napsaný, pozvolna gradující western s podmanivou atmosférou, umocněnou hudbou bratří De Angelisů. Jinak ovšem nabízí klasické ingredience žánru: Charlese Bronsona v hlavní roli sympatického vyvržence, Jill Irelandovou jako křehkou krásku a Marcela Bozzuffiho coby ukázkového padoucha. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

majo25 

všechny recenze uživatele

Realisticky pôsobiaci western, kedže je skôr pohodový ako akčný, hodí sa na popoludňajší oddych. A aj keď má pomalšie tempo a nejednoznačnú zápletku, vôbec nenudil. Za čo vďačí dobre napísanému scenáru s realisticky pôsobiacimi charaktermi postáv, ale aj ťahúňovi v podobe Bronsona. A v takýchto osobných minipríbehoch majú aj komicky ladené scény svoj veľký význam. Klobúk dole aj pred netradičným a nečakaným záverom, v ktorom hl. hrdina vie, kedy má skloniť hlavu a neísť ňou proti múru. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Tak naivní plýtký film jsem si od Sturgese nezasloužil, příběh zamilovaného honáka neuvěřitelně stagnuje, neoplývá zápletkou a dokonce ani pořádnou akcí. Takový film si mohl někdo dovolit tak ve 40. letech kde by realistická ukázka života na západě jistě uspěla, ale v letech 70., je to jen nezajímavá báchorka. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako mal John Wayne film Mali Kovbojove - taky western pre mladez, tak Charles Bronson mal Valdezovi Kone. Chvalim peknu prirodu, dobry pribeh, vyborna Jill Yreland. Charles Bronson a mlady Marcel Bozzuffi na urovni. Reziser John Sturges /prestrelka u Ohrady O. K. Corral/ odviedol len rezisersku rutinu, a myslim, ze tento film patri od neho do tych stojatejsich priemernejsich vod. Sympaticky spaghetti-western pre dospievajucu mladez. 69 % ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V roce 1971 vznikl slavný Lancasterův Valdez přichází. Nemůžu si pomoci, ale toho, kdo tento film zná, musí okamžitě napadanout alternativní název pro tento film, a to "Valdez odchází". Může to být náhoda, ale minimálně soutěž o co nejnečekanější závěr se rozhodně konala. Jinak se jedná o jeden z ne tak častých evropských "vážných" westernů, který na typicky evropský způsob řeší westernové téma sedmdesátých let - vztahy mezi drsným samotářem a krásnou, emancipovanou dívkou, nejlépe sestrou či dcerou úhlavního nepřítele hrdiny. Zdejší nečekaný konec mě však spíše popudil, patrně proto že se k němu vůbec, ale vůbec nenachylovalo. Bronson si ale rozhodně odehrál svůj standard a film bych nijak nezatracoval. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém hráli hlavní role "neherci", a "herci" se museli notně snažit, aby se jim vyrovnali, a mnohdy, byli stejně jenom komparsem. Přitom neherci a herci hrají své vlastní příběhy, které se prolínají jen částečně, přičemž příběh neherců je zajímavější. Neherci tvoří semknutou organizovanou společnost, herci mají problémy, protože na scéně jsou dva vůdčí herci, a jen jeden může zůstat. Nakonec (po nezdařených námluvách) podlehne ten sympatičtější a odchází sám do divočiny (pravděpodobně k Indiánům, kteří rovněž tvoří organizovanou společnost). Pozn.: "Valdézovi koně" jsou asi tak maximum, co nám může nabídnout ČT2. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Postava Jill Ireland bola v kinoverzii pomenovaná ako Catherine, no v iných verziách filmu vystupuje pod menom Louise. (m.a.t.o.)
  • Posledný western režiséra Johna Sturgesa. (m.a.t.o.)
  • Dej filmu sa odohráva v Novom Mexiku, USA, no v skutočnosti sa natáčalo v španielskej Andalúzii. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama