Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia Dickensovho románu. Polanski si dal záležať na svojskom spracovaní príbehu a perfektnej "špinavej" dobovej atmosfére. Oliver Twist tu predstavuje chlapca, ktorý nechce od ľudí okolo nič svetoborné, iba šancu na slušný život. Na svojej púti za svojim osudom stretáva dobrých aj zlých ľudí, od zlých zvyčajne dokáže ujsť a tých dobrých vie zase tak očariť, že sú ochotní kvôli nemu riskovať aj svoj život. Všetko vrcholí v zaujímavom finále, plnom emócií a napätia. Film ako stvorený pre kľudný večer a domácku pohodu. 80/100 ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Polanského adaptace slavného Dickensova románu má ty největší předpoklady pro to stát se úspěšnou, avšak balancuje na hraně řemeslně precizně zpracovaného filmu a neodbytného pocitu, že mu něco chybí. Kontrastů najdeme ale víc, ať už jde o parádní kulisy, kostýmy (!!!) na straně jedné nebo o ztrácení dechu a tahu na bránu na straně druhé. Nicméně pokud je film odrazem tehdejšího realného světa, jsem si jist, že bych v něm nepřežil ani jeden den! :D Velmi brutální a velmi realistické! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Charlotte, dej tomu chlapci zbytky pro psa. Nevadí ti, že budeš spát mezi rakvemi, viď? A i kdyby, jinde spát nemůžeš.“ Oliver Twist. Sirotek, jehož jméno si náhodně vymyslel velký „literát“ s holí, toho nedostal do vínku příliš mnoho. Vlastně vůbec nic krom své dětské nevinnosti a důvěřivosti. Jenže s tím to ve světě, který ho obklopuje, daleko nedotáhne. Anebo ho čeká přece jen příjemnější osud? Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani zhlédnutí tohoto snímku mě k tomu příliš nemotivuje. Tím ale nechci říct, že by se film nepovedl, jen mě až tolik nechytil původní příběh. Spíš mě bavilo sledovat všechno okolo, zejména povedené líčení tehdejšího Londýna s jeho hezčími či hlavně špinavějšími a prohnilejšími částmi obývanými spodinou (paradoxně natáčených v ČR). A také vnímat atmosféru filmu (od úvodní sirotčí beznaděje přes o něco veselejší zaučování u svérázného Fagina, nadějné působení u ctihodného Brownlowa až po temnější závěrečnou část). Líbil se mi i casting (kraluje Kingsley). Kvůli zmiňovanému příběhu dám „jen“ slabší 4*. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to Polanski, ale asi už nikdy to nebude autor Rosemary. Zkrátka a dobře, čím je starší, tím míň mě baví. Tenhle film je takový průměr, parádní exteriér, masky i kostýmy, znásobené natáčením v Praze, průměrné výkony herců a tak nějak sám pro sebe napsaný scénář. Je pravda, že Dickens je dost nestravitelný a přesto často adaptovaný. Možná kdyby si RP vybral jako předlohu něco akčnějšího, mohl natočit zajímavý a přínosný film. Takhle, bohužel vyplodil jen dalšího průměrného adepta na pomalou smrt v zapomnění. Škoda. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem literární předlohu, ale pochopitelně o tom něco vím, tudíž jsem se na film hodně těšila a byla na něj dost zvědavá. Navíc jsem četla příznivé názory i recenze, což moje pocity ještě umocňovalo. Oliver Twist mě rozhodně nezklamal a Roman Polanski odvedl dobrou práci. I představitel malého Olivera podal hodně slušný a zajímavý výkon. Příběh, to je tradice, každý ho zná a nemám co dodat. Líbily se mi scenérie, krajiny a obrazy ve filmu a taky jsem ráda, že je to další z filmů, ve kterém hraje naše matička Praha, a je to dobře. Tenhle film vás rozhodně nenechá chladnými, i když víte, jak to dopadne. Mně osobně se celou dobu chtělo skočit do obrazovky a Olivera zachránit. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Aby děti vydržely natáčení, snažil se Ben Kingsley udržet chování své postavy i mimo záběry. (don corleone)
  • Na Barrandově vyrostly kulisy Londýna 19.století, v jehož ulicích korzovalo osm set komparistů a prohánělo se dvacet kočárů. (EMMY)
  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)

Reklama

Reklama