Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kolem roku 1900 Američan Francis Oimet (Shia LaBeouf), prostý mladík z nuzných poměrů, již v dětském věku pracuje jako nosič golfových holí. Pomalu si k tomuto sportu buduje náklonost a jeho vzorem a idolem se stává golfový mistr Brit Harry Vardon (Stephen Dillane) přezdívaný „golfový elegán“. Francis tak začne snít o tom, že jednou bude hrát golf také a ve svém pokoji po nocích trénuje. Jeho otec (Elias Koteas) má však k synovu snu odmítavé stanovisko a golf je podle něj hra pro bohaté, mezi které samozřejmě nepatří a která jemu samému a jeho rodině nic nepřinese. Francis se však nehodlá podvolit otcovu přání, aby se vyučil a pracoval v obchodě, a chce se zúčastnit mistrovství amatérů. Otec nakonec svolí pod podmínkou, že pokud prohraje, golfu se nadobro vzdá. I přes skvělé výsledky, které Francis na turnaji předvádí, se mu kvůli závěrečné chybě nepodaří postoupit a v turnaji skončí. V roce 1913 pak Francis pracuje v obchodě se sportovními potřebami a na golf už pouze vzpomíná. Jednoho dne jej přijde navštívit sám prezident golfové asociace a nabídne mu účast v nadcházejícím US Open, neboť si asociace přeje mít v turnaji jednoho amatéra. Francis však tuto nabídku odmítne kvůli slibu, který dal otci. Když ale na vlastní oči spatří hrát na hřišti Harryho Vardona, změní názor… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vydařeně zrežírovaný a na pohled velice příjemný rodinný snímek z prostředí golfu v jeho začátcích. Příběh na motivy skutečné události přináší standardně vyprávěnou historku o outsiderovi z nižší společenské třídy, který se svou pílí dostane na vrchol a změní historii sportu. Ničím výjimečné, ale po všech stránkách prakticky bezchybné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nápaditá, místy až trochu legračně artistní kamera ozvláštňuje příběh, který jsme už viděli stokrát. V tomhle případě vychází ze skutečnosti, to ale nic nemění na tom, že je prostě provařený - i když je mi to líto, protože F. Quiment si obdiv určitě zaslouží, narozdíl od všech schématických a fiktivních ousiderů z nesčetných filmů o amerických snech. Hodnotím ale film, nikoliv osobnost a historické události. /4. 2. 12./ ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Nemám filmy se sportovní tématikou (až na vyjímky) příliš v lásce, jelikož jsou v drtivé většině na hony vzdáleny realitě, ovšem tenhle mě opravdu dostal. Snad je to i tím, že golf není zrovna sportem u kterého bych dokázal jako divák prosedět hodiny a tudíž nemůžu býti až tak dokonalý hnidopich jako u jiných sportovních odvětví, kór když se děj odehrává v počátku minuleho století. Opravdu si nedovedu představit jak to tehdy vše fungovalao (profesionalismus) a do jaké míry či detailů se příběh drží linie oné skutečné události dle které byl film natočen, nicméně i přesto či možná právě proto, jsem se do tohodle lidského příběhu bez problémů vžil a nechal se zcela dobrovolně unášet na jeho vlnách. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Osobně mám ke golfu vřelý vztah. V létě si čas od času s kamarády zahrajeme, ale bereme to hlavně jako oddychovou zábavu, po které se jde grilovat a dát nějaké ty pivsony, než vážnou věc. I v televizi občas sleduji. Hlavně moje nejoblíbenější hřiště Masters v Augustě. Tento film zaujme především srdečným příběhem, který dotváří opravdu vynikající hudba Briana Tylera, jehož jméno mi doteď nic neříkalo. Potěší, že všichni tři hlavní hrdinové jsou dobráci, dále pak roztomilý obtloustlý dětský caddy, Shia a skvělá práce režie a kamery, díky níž vás turnaj opravdu vtáhne. Nejvíce mě překvapilo, že když byli oba soupeři z flightu na greenu, nemohli označit míček a vzít ho, aby druhému hráči nepřekážel. Po Legendě o slavném návratu nejlepší golfový film. A na závěr snad jen poděkování mému příteli Tigeru Woodsovi, který tento dříve snobský sport tak zkomercializoval a zpopularizoval pro širokou veřejnost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ke golfu jsem nikdy neměl příliš vřelý vztah, vnímal jsem jej jako snobský „ani ne sport“. Mé naděje vkládané do Golfového snu tudíž nebyly veliké. Nadšení po zhlédnutí ano. Na režisérské stoličce seděl Billy Paxton, známý spíše jako herec. Fakt, jak dobrý a do detailů vymazlený (vemte si třeba úvodní titulky) film o golfu natočil, si vysvětluji tím, že jej musí milovat. Ostatně, svědčí o tom i malinko přestřelený originální název a potůčky patosu protékající celým filmem. Takové ty povinné scény, kde synek (vysoko vycházející hvězda Shia LaBeouf) přesvědčuje skeptické rodiče o smysluplnosti svého počínání, kdy musí bojovat s vírou v sebe samotného apod., zde nechybí, jejich zastoupení však není majoritní a základ tvoří akční golfová klání. Ano, opravdu akční - kamera občas letí společně s míčkem, střih je velice svižný a různé odpaly mají různou atmosféru, pokud to takhle jde napsat. Při těch nejzásadnějších jsem sotva dýchal a když dobře skončily, zaplavil mě pocit štěstí a ucítil jsem takové to zvláštní chvění po celém těle. Myslím, že to je znak silného filmu. Co myslíte vy? 85% Zajímavé komentáře: Torrance, Vodny ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se vyskytne postava 27. prezidenta USA Williama Howarda Tafta (Walter Massey), který svůj úřad vykonával mezi lety 1909 a 1913. (Matej.Mirejo)
  • V záběru ze 42. minuty, kdy kamera přímo zabírá oči Francisa Ouimenta (Shia LaBeouf) je vidět, že nosí kontaktní čočky, což je v té době na chlapce z nižší společenské vrstvy dosti neobvyklé. (Raduza11)
  • Filmovalo sa v kanadskom meste Montreal a v neďalekom golfom klube Kanawaki. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama