Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kvůli pátrání po tajemstvích knihy, kterou napsal jeho otec, se renomovaný psychiatr vzdává své akademické kariéry. Nechá se zaměstnat v ústavu, kde otec pracoval, a kde zřejmě čerpal námět pro sepsání této slavné dětské knihy. Doufá, že tam odhalí všechna její tajemství a i roli, kterou v ní představuje on sám. Dobrodružný výlet do minulosti začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Psychiatr Zach Riley (Aaron Eckhart) se vrací do rodného městečka, ze kterého kdysi dávno utekl před slávou svého otce, známého autora dětské knihy Neverwas. Práci získává v ústavu, kde pracoval i jeho otec, a od jednoho z pacientů (Ian McKellen) získává informace, které mohl znát jen jeho otec při psaní knihy. Není vlastně možné, že celá tajemná země existuje, a stejně jako někteří pacienti ústavu, tak i jeho otec ji navštívili? Nebo jsou to jen výplody nemocné mysli?.... Námět vypadal hodně zajímavě, herecké obsazení taktéž, takže jsem se na tento film docela těšil (navíc mne nalákal ještě jeden z komentářů na podobnost s Mostem do krajiny Terabithia, který se mi taky docela líbil). Z filmu jako takového určitě zklamaný nejsem, více méně se mi dostalo téměř toho co jsem očekával - herecké výkony na úrovni - Eckhart, McKellen, potěšila i Brittany Murphy, příběh plus/minus taky koukatelný, příjemné prostředí (a to i před oponou i "za") - jen ten závěr mi trochu neseděl, škoda... ()

kohut 

všechny recenze uživatele

Celkom prijemne prekvapenie. Film o psychiatrovi, ktory prostrednictvom svojho pacienta odhaluje pravdu o svojom otcovi - autorovi veleslavnej detskej knihy o vyprave chlapca Zacha do kuzelnej krajiny Neverwas. Pacient ( Ian McKellen ) totiz tvrdi, ze je kralom tejto krajiny a ze Neverwas skutocne existuje. Film sa pohybuje niekde na polceste medzi Kralom Rybarom a Hladanim Krajiny-Nekrajiny. Ma podmanivu atmosferu, kedy chcete uverit, ze Neverwas naozaj existuje, no v zapati vas to hodi spat na zem a takto dokola az kym nenastane rozuzlenie. Do toho nadherna hudba Philipa Glassa. Dal by som aj styri hviezdicky, ale nieco tomu chybalo, takze len 3.5 ()

Reklama

forsythia 

všechny recenze uživatele

Svět fantazie, který patří jen zoufalcům, snílkům a šílencům. Lidem, kterým skutečnost utíká mezi prsty, ocitli se na dně a nemají nic, čeho by se mohli chytit. Jediné, co jim zbývá, jsou představy a sny. Díky nim vám snad může být i teplo, když jste promrzlí na kost, a můžete hodovat na královské hostině, když už jste několik dní nevzali sousto do úst. Můžete být zavření v blázinci, a přece být králem celého pohádkového světa. Možná jste zůstali úplně sami, ale můžete mít nespočetné množství imaginárních přátel. Naproti tomu, pokud k oněm zoufalcům nepatříte, můžete stát nohama pevně na zemi a jen tak něco vás nerozháže. A váš život rozhodně není nudný, protože se chodíte bavit. A nejlépe se pobavíte většinou právě díky těm zoufalcům, co mají představivost, a dokážou vymyslet, napsat, zfilmovat či jinak ztvárnit nějaký příběh a pocity, a poskytnout tak vašemu veskrze realistickému nazírání na svět trochu toho smyslu. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nikdo si neumí představit, jak strašně blízké mi to bylo. Krásně ztvárněný příběh lidské představivosti a představě o způsobu žití. Ian McKellen mě opět ohromil. Je to herecký génius a ikona, kterou nosím hluboko v srdci. Jeho závěrečný moment byl dojemný a inspiroval mě k mnoha myšlenkám. Jenom bych z popisu vyškrtla to "mysteriozní", tento žánr zde skutečně nefiguruje. A s tím fantasy bych byla velmi opatrná ;), třeba s Narnií se to z hlediska fantazie nedá srovnat. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek. První zhruba půl hodinka ovšem celkem o ničem, nějak jsem se v tom ztrácel a moc nerozumněl tomu, oč tam jde. Ale postupně film nabíral na zajímavosti a obrátkách, což vygradovalo v poslední zhruba půl hodince, která byla doslova strhující. Vše umocňovala fantastická hudba a vynikající herecké výkony, především dvou mužských hlavních protagonistů. Celkově hodnocení zlepšila poslední půlhodina, ale mám podezření, že film se rozjížděl pomaleji záměrně, aby nakonec vyrazil dech. Myslím, že při druhém podívání se bude dát všimnout mnohem více detailů, což nemusí být špatné. Otázka je, jak napodruhé bude působit závěr. Celkově velice povedený film. Howgh! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Na začátku filmu má mladý Zachary (Ryan Drescher) hnědé oči, dospělý Zachary (Aaron Eckhart) je má modré (..Lucas..)
  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru. (..Lucas..)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno