Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (393)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čekej do tmy je rozhodně povedený thriller, jehož největší předností je postupně budované napětí a uvažování hlavní hrdinky, na kterou trio zločinců sehrává díky jejímu handicapu dokonalou hru. Jenže je známo, že když o jeden ze svých smyslů příjdeme, naučíme se lépe nakládat s těmi zbylými. Ke konci snímku se parádně zahustí atmosféra a finální konfrontace v bytě je vskutku zdařilá. Není třeba blíže vychvalovat herecké představení Audrey Hepburn. Dabing je tu sice bídný a za celý film jsem si nemohl zvyknout na hlas Taťány Medvecké, jež ho propůjčila Susy, avšak Čekej do tmy jako celek mě nezklamalo a mám-li po delší době ohodnotit nějaký film plným počtem, bude to právě tento. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Trochu překombinovaný, ale výborný komorní thriller pro jeden byt a pár skvělých herců, který svým minimalismem a ukecaností nezapře svoje divadelní kořeny. Alan Arkin se sugestivně zhostil nevděčné role nelítostného zabijáka, který terorizuje nevidomého miláčka publika Audrey Hepburn (Crenna je ale taky vynikající). ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Keď sa divák čo i len trochu viac zamyslí, zistí, že zápletka je vyskladaná zo skutočností, ktoré trochu ulietavajú od reality a dramatickosť stojí na obave o bezmocnú ženu. Filmu stačí len pár postáv, priestor jedného bytu a milá tvárička Audrey Hepburn. Po tomto filme si však myslím, že Audrey je herecky efektnejšia v kultových klasikách, viac jej sadnú postavičky uhrančivých žien. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

90%. Skvely thriller, na ktorom nic nemeni rok 1967, ze moze byt omnoho lepsi, ako mnohe dnesne priemerne thrillery. Audrey Hepburn je ako v kazdom filme sympaticka a slepu postavu zahralo velmi presvedcivo. Demonickeho Alana Arkina som spoznal az v komedii MALA MISS SUNSHINE (2006), kde si zahral stareho otca, preto mi pripadal v tejto ulohe, akoby to nebol ani on. Zaporak Richard Crenna, ktoreho poznam hlavne ako RAMBOvho (1982) plukovnika mi bol v tejto ulohe celkom sympaticky, takze zahrat niekoho, aby si Audrey Hepburn ziskala jeho doveru asi nebol problem, avsak vsetci zlocinci nepocitali s tym, ze slepa Susy Hendrix ma omnoho vyssie schopnosti a ze je omnoho viac vsimavejsia, ako si zo zaciatku mysleli. Takze demonicka hra na macky a mys moze zacat. Velmi malicko mi chybalo k 5 hviezdicke a myslim si, ze nominacia na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe Audrey Hepburn je zasluzena, avsak v tom rocniku mala väcsie stastie Katharine Hepburn za romanticku komediu HADEJ, KDO PRIJDE NA VECERI (1967). Pri Hepburnovych by sa mohlo zdat, ze su pribuzne, ale niekde som cital, ze nie su. _________ Audrey Hepburn - (Susy Hendrix) +++ Alan Arkin - (Pán Roat / Roat Junior / Roat Senior) +++ Richard Crenna - ( Mike Talman) +++ Efrem Zimbalist Jr. - (Sam Hendrix) +++ Jack Weston - (Carlino) +++ Samantha Jones - (Lisa) +++ Julie Herrod - (Gloria) +++ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $17,550,741Tržby Celosvetovo $17,550,741 ║ Veľmi nápadito vybudovaný thriller s výborným obsadeným na čele s Audrey Hepburn v úlohe slepej Susy, ktorá má aj na úkor vady svoju dôvtipnosť a tým dokáže rýchlejšie reagovať než iný, potom aj taký Alan Arkin sa tu zaskvel ako chladný psychopat s nečakanými úskokmi a taktiež Richard Crenna si výborne počína a dopĺňa výbornú súhru postáv. A treba spomenúť aj husté budovanie atmosféry, napätia, a popri tom sa takmer celý film odohráva len v jednom byte a na celej ploche má stále čim zaujať. /80%/ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Titulky neuvádějí žádnou osobu zodpovědnou za kostýmy. To proto, že Audrey Hepburn (Susy Hendrix) si sama vybrala šaty v Paříži. (HellFire)
  • Producent Mel Ferrer se ve filmu postaral o hlas v letištním hlášení. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama