Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Patřičně rozmáchlé a velkolepé - zkrátka klasika, která si drží vysoký standard, když obrací svou pozornost k samotným prvopočátkům křesťanství ... ať už domnělým či skutečným - to nedokážu posoudit. Nicméně s jejím vyzněním nemohu souhlasit. Pacifismus je, pravda, hezká věc, nicméně svět není místo, které by bylo přehnaně přátelské a vstřícné - a které by za každých okolností přistupovalo s úctou k životu. A v lidských dějinách se bohužel opakují zlomové momenty, kdy je potřeba se aktivně bránit, neboť mírumilovní blouznivci vás, vaše blízké ani vaši vlast nezachrání. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tuctová sandálovka, která se ke knižní předloze nepřibližuje ani z povzdálí. Stejně jako podobně laděné hollywoodské cajdáky se může pyšnit bombastickou výpravou a nádhernými kostýmy. Ale to je tak vše. Nijak zvlášť nezabodovali ani herci, pokud nepočítám Jean Simmons, na kterou se alespoň hezky dívá. Příliš jsem nečekal, takže ani nemohu být zklamán. Waltariho kniha pro mě stále zůstává nezfilmovatelná. 40% ()

Reklama

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Knižní adaptace opět selhala, ale čím to je, že si klasický Hollywood dával dřív tolik záležet na přesných historických detailech a nekrmil nás tou pseudo americkou představou jako nyní? Ty kulisy a kostýmy, dokonce i věrné kopie krétských oděvů z doby bronzové, které mohli s radostí vynechat, ale neudělali to... Nádhera. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Prakticky vše, co jsem chtěl napsat dokonale vystihl Aky. Po technické stránce Egypťan Sinuhet s ohledem na dobu, kdy byl natočen, vypadá velmi dobře. Ovšem děj je příliš lineární, charaktery povrchní. Rozdělení filmu na dvě části, před Sinuhetovým odjezdem do Sýrie a následný střih po jeho příjezdu působí velmi nepřirozeně. První polovina s epizodkou kolem Nefernefernefer je velmi dobrá, druhá je již trošku mimo a nezachrání to ani Sinuhetova závěrečná řeč. S Waltariho knihou se film totiž absolutně nedá srovnávat, jelikož se ani nepřiblížil její podstatě. Vykreslení Sinuhetova vývoje na pozadí doby, kdy došlo k pokusu o kulturní, náboženskou a filozofickou revoluci, následné setkání se s nepochopením a postupný Amonův návrat. Symbolistický střet rohů a křížů kontrastující s fašistickou realitou doby, kdy byla kniha psána. Knižní předloha je rovněž unikátní starověký cestopis, kdy Sinuhet projde celý antický svět a doslova čerpá jeho moudrost. Celá tato část je ve filmu prakticky přeskočena. Závěrem bych dodal, že se jedná o slušně vypadající historický film odpovídající stylu velkofilmů své doby, který ovšem nenaplnil podstatu knihy. Doufám, že taková HBO brzy pochopí, že se jedná o dokonalý materiál. Strašně rád bych někdy na filmovém plátně spatřil Mineu, chrobáka a hlavně velitele Gazy:). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborne filmove spracovane staroegyptskeho Egyptana Sinuheta. Kulisy su staroegyptske a genialne, dialogy mimoriadne kvalitne -fakt, tak perfektne rozhovory som uz dlho nepocul. Tematicky Egyptan Sinuhet uzsko suvisi s vladou Amrnhotepa IV /1353 - 1335 pred Kristom/ a faraonmi Ajem a Haremhabom - vsetci faraoni boli z 18. dynastie . Jean Simmons ako merit bola vyborna, roly Baketamon sa bravurne zhostila Gene Tierney. Achnatona /Amenhotep IV/ si zahral Michael Wilding - asi aj jeho najslavnejsia rola. Achnaton bol nebezpecny blazon a sialenec, Wildingovo sialenstvo bolo zahrane fakt na urovni. No a samotny Egyptan Sinuhet bol zahrany Edmundom Purdomom. Fakt vynimocny, a u nas hodne neznamy film. Legendarna Kleopatra z roku 1963 vsak bola o cosi vyssie, chybala mi tu scena ako z Kleopatry, povedzem prichod do Rima. Keby tu take nieco dali, dam aj plnu palbu . 89 % ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • Skutočný Sinuhet pôsobil na dvore faraóna Amenemheta I. a nie Achnatona. (beso74)
  • O úlohu Nefer sa zaujímala Marilyn Monroe, ale producent Darryl F. Zanuck ju rezervoval pre svoju vtedajšiu milenku Bella Darvi. (Michal74)
  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)

Reklama

Reklama