Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Dickova předloha, které se Linklater úctyhodně držel, je přece jen jiná než většina jeho ostatních děl. Ta hrozná spousta feťáckých replik ve filmu působí víceméně jako vata, zatímco v knížce mají tyto zdánlivě bezduché řeči přece jen lepší vtip a drive a k tomu dost dobře vyvažují to hlavní, o čem celý příběh je. Totiž že Arctorova / Fredova pravá hemisféra velmi postupně a nenápadně otáčí díky látce S skóre. Linklater se ovšem coby specialista na ukecanost zaměřil trochu zbytečně právě na ni a ve filmu se pak ztrácí krom pár podstatných informací i ona nejistota ze své vlastní identity a špehování sebe sama působí skoro až jako ne příliš podstatná část příběhu. Nejlepší pasáž knihy, kdy se Fred / Arctor / Bruce dostane do Nové cesty, pak ve filmu chybí úplně, protože už na ni nezbyl kvůli předchozí doslovnosti čas. Přesto 75%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Linklater .. Není tajemstvím, že žijeme v prostředí závislostí… To platilo v době, kdy Dick svoji knihu napsal (1977), platí to dnes a platit to bude i v (ne)daleké budoucnosti, kam své dílo zasadil scénárista a režisér Richard Linklater. Jeho rukopis jde cítit hlavně v dialozích, kde se skutečně vyřádil a jsou excelentně podané. Bezchybní jsou i herci, kteří psychické pohnutky a paranoiu svých postav předvedly na výbornou. Co snímku nelze upřít je to, že díky zvolené animační formě vypadá velice neotřele a originálně. Vše krásně podtrhuje onu záludnou a bolestnou podstatu příběhu… Leise. _ 85%. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý experiment s rotoskopickou animáciou, ktorý sa pohráva s nejasným podaním jednoduchého, ale prostredníctvom postáv a ich vzájomných interakcií bravúrne nečitateľne posplietaného žánrového príbehu, ktorý paradoxne nie je ukotvený vo všadeprítomnej science fiction štruktúre a prvkoch, ale sondou do prostredia narkomanov a policajtov, absurdne mrazivo hyperbolizovanej paranoje a nedôvery v obkolesení veľkého brata a záhadných, podvratných tajných organizáciách, tvoriacich podivnú živú štruktúru jedného gigantického, všeovládajúceho labyrintu, v ktorom si nikto nemôže byť istý ničím a nikým. Na rozšifrovanie musí divák použiť všetky svoje zmysly. Film náročný ako pre samotných tvorcov, tak spätne v pamäti rekonštruujúc i pre diváka. A toto natočil Linklater po Before Sunset a divnej športovej komédii, ktorú som radšej nevidel. Ak hľadáte nevšedné, až postmoderné dielo na hlbšiu analýzu, práve sa naň pozeráte. Niekedy sa k tomuto kúsku, čiastočne vychádzajúcom z Dickovho života musím vrátiť. 85% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film od první scény perfektně buduje atmosféru naprosté paranoie a magorství způsobené tím, že asi všichni hlavní hrdinové jsou feťáci. Hlavně Robert Downey exceluje a Woody Harrelson ho skvěle doplňuje. Chudák Keanu Reeves hraje až druhé housle. Zápletka je hrozně zajímavá a rozehrává velké množství pozoruhodných témat, tak jak už to Philip K. Dick dělává. První polovina filmu je velmi našláplá a vtipná, skoro jako nějaká huličská komedie, druhá je vážnější, přemýšlivější a psychedeličtější, což ale také odsouvá příběh na druhou kolej, a tak až v poslední čtvrthodině přijde vytoužené masivní vysvětlování. Perfektní film, za který by se Philip K. Dick nemusel stydět. Určitě se na to zase někdy podívám. 90% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Důvod, proč jsem vyhledal tento film, byla jeho vizuální stránka. Přemalování jednotlivých herců je zajímavé. Docela často jsem zapomínal, že jde o kresbu. Film vypadá, jako zapnutý pastelový efekt na kameře, co máte doma ve skříni, akorát v trochu dražším provedení. Kladl jsem si otázku, zda zvolený styl byl vůbec nutný. Natočit to klasikým způsobem by bylo jednodušší, ale určitým způsobem mě to vsávalo do děje, který ve výsledku převálcoval veškerý ten zajímavý filmařský postup. Temný obraz je jeden velký trip, ale jeho obsah má něco do sebe. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Malou roli si v tomto filmu o vládní konspiraci proti občanům zahrál americký moderátor Alex Jones, známý svou propagací konspiračních teorií o Novém světovém řádu. Příznačně se zde objevuje v roli pouličního kazatele, který s megafonem varuje před látkou  a kterého následně zatknou vládni agenti. (KlonyIlony)
  • Podle režiséra Richarda Linklatera zabralo natáčení filmu pouhých 23 dní; animační proces trval dalších 18 měsíců. (3DD!3)
  • Ve scéně, kdy se Freck (Rory Cochrane) snaží spáchat sebevraždu, drží knihu „Zdroj“ od spisovatelky Ayn Rand. Román přináší příběh architekta Howarda Roarka, jehož nezávislé myšlení, racionalita a důslednost jej přivedou do konfliktu s iracionální společností. Nezávislé myšlení a různé dedukce k vyhodnocení situací způsobuje návyk i na tzv. látce S, stěžejní droze v tomto filmu. (Charpy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno