Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý animací, hrající si se stíny a svým skutečně zajímavým, smutným a drsným příběhem odehrávajícím se kolem drog a policie. Příběh věnovaný přátelům Philipa K. Dicka, kterých většina už zemřela dlouho před ním. Rozdvojenému a zmatenému pohledu na svět očima Boba Arctora snadno uvěříte při této animaci, který na vás zanechá divně zbarvený temný svět, jako kdyby jste se stali i vy jedním z narkomanů a prožívali tento příběh. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Temný obraz je experimentem, jehož cílem je divák a jeho reakce. Jak lze reagovat na zvláštním způsobem animovaný příběh z blízké budoucnosti, který se hemží feťáky a narkomany a jehož hlavní hrdina vystřídá tři různá jména, tedy kromě toho, že se coby detektiv z protinarkotického snaží odhalit sebe samého coby drogového dealera? Příběh, který je vám naservírován však není důležitý, příběh je hrou bez pravidel. Důležitější je, jak k němu přistoupíte, jak budete hrát. Feťákům není dobré důvěřovat, jenže co když jsou feťáci všichni? Co když je celý film jednou velkou lží? Není takový přístup příliš paranoidní? Co když je to jediný správný přístup, vždyť scénář vznikl podle autobiografické knihy P. K. Dicka, svého času drogově závislého. Bezprostředně po zhlédnutí jsem byl odhodlán odbýt Temný obraz třemi hvězdičkami, ale když jsem na něj ani po 12 hodinách nedokázal zcela přestat myslet, došlo mi, že tohle bude tvrdší oříšek. Bez pochyb je to film nekonvenční, jehož úlohu v moderní kinematografii plně doceníme až za pár let a prozatím jej alespoň za nesmírně pracnou realizaci (18 měsíců!) budu hodnotit lehce nadprůměrně. 75% Zajímavé komentáře: Triple H, lakikaki, ]V[()Rt ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Dick je v zanru sci-fi muj oblibenec a tenhle film se fakt povedl. Keanu Reeves tomu dodava naboj, jen bych si spis predstavoval film bez te graficke parady, moc mi k tomu nesedela. Naopak vyjadreni sveta, jak ho videl Dick je skvele, uz ted zijeme v dobe, kdy jsme sledovani vsude a ukazka drog, diky kterym muzeme zit pouze v iluzi je brilantni. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi sonda do života totálně vygumovaných feťáků a tajných agentů kteří aby mohli proti drogám bojovat se těmito feťáky musí stát. A skvělé je že i přes novátorskou technologii kterou je film natočený a která z filmu dělá vizuálně úchvatnou záležitost je v něm opravdu nejdůležitější příběh a psychika postav a veškeré efekty a digitální kouzla stojí až v pozadí a jen dodávají filmu punc originality a jedinečnosti. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Za nejlepší Dickovu adaptaci považuji Total recall a Scanner Darkly s tím i přes svoji vizionářskou podobu asi nic neudělá. Schizofrenie, paranoa a strach to vše vládne mezi partou přátel, když si položí otázku ,,Kdo je svině?". Způsob animace je naprosto perfektní a například jízdy autem nemají chybu. Keanu Reeves je slušný, animovaná prsa Winony Ryder taky, ale to vše zaostává za skvělým Downeyem juniorem. Film má dobrou atmosféru, trochu zklame pokus o šokující konec, který se u tohoto (ne)příběhu dal celkem očekávat. Komentář jsem začínal psát s tím, že dám 3*, ale přece jen díky animaci a velké šanci stát se kultovním filmem přihodím ještě jednu hvězdičku. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Předloha filmu je částečně autobiografická. Philip K. Dick v jednom rozhovoru prohlásil, že vše z Temného obrazu opravdu viděl. (Xeelee)
  • Podle režiséra Richarda Linklatera zabralo natáčení filmu pouhých 23 dní; animační proces trval dalších 18 měsíců. (3DD!3)
  • Každá minuta animace spolykala 350 hodin práce padesáti animátorů pracujících na plný úvazek a každý den. (PhillM.)

Reklama

Reklama