Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

klerik 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že BLADE RUNNERA a MINORITY REPORT považujem za vrchol SF, musím povedať, že Temný obraz je najlepšie spracovaná Dickovka. Možno film nie je tak úžasný ako jeho predchodcovia, ale má jedinečnú atmosféru Majstrovych poviedok. Spochybnenie vlastnej existencie, závislosť, paranoja - všetko sú to znaky Dickových textov. Výnimočný film, ktorý svojímy spletitými dialógmi "o ničom" pripomína skutočnosť, a pri tom vo vás vyvolá túžbu, aby predostretý svet bol len ilúziou. Ilúziou, ktorá tu však možno je... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uznávám kvalitní provedení několika dílčích nápadů, z nichž mě nejvíc upoutal alternativní animovaný vzhled jakési internetové databázy i s pohyblivými video položkami. Nebo pak i záběry se sledováním dění na několika obrazovkách z různých úhlů pohledů najednou (horší už bylo, co se někdy na těch obrazovkách odehrávalo, ale budiž :o)). Jinak mě tento pseudoanimovaný náhled do duše mladých jedinců notoricky závislých na drogách většinou nebavilo sledovat, nekonvenční vizuální styl se mi vzhledem k monotónnosti brzy okoukal. Přestože jde o závažné téma současnosti, zpracování ve mně nevyvolalo žádné silné emoce, dýchaly na mě z toho pouze nesympatická pachuť a odosobněný chlad... a nevím, nakolik to zkreslily přidané animační efekty, ale taktéž většina hereckých výkonů mi připadala podobně nezáživná, snad jedině Robert Downey mladší občas dokázal dát do svého hereckého projevu i jistý styl, kterým tu obskurní zfetovanou nudu lehce rozvířil. Rozvláčný děj-neděj, byť s několika zajímavými krátkými politickými vsuvkami, se mi příliš táhl, dojmy mi částečně zvedl až poeticky barevný závěr, jinak to byl pro mě zase jednou film „MmM“, tedy mimo mě. [45%] ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo. Musím se ke čtení Philipa Dicka dostat, protože evidentně co kus, to vynikající myšlenka. Temný obraz si dokonce říká o titul Nejlepší zpracování Philipa K. Dicka. 90 minut jsem hledal nitě a snažil se poskládat dohromady příběh a stále se mi nedařilo a i po poentě, která na všechno uvrhne úplně nové světlo ještě zbylo pár nezodpovězených otázek. Projel jsem pár recenzí a zbylé dílky začly do puzzlů zapadat. Hluboké myšlenky podkreslené schválně nedokonalou kresbou a velmi zvláštní hudbou dotvářejí chaos a zmatek v Reevesově hlavě. Temný obraz je neuvěřitelně zvláštní a díky animované formě se může pustit i do nekonečné fantazie jednotlivých postav (přeměna v brouky, flashback k rodině) a také si hraje s obrazovkou (rychlý posun děje, občasné přerušení ostrosti) . Je tu jedna scéna a to ta s 18ti rychlostním kolem, kterou bych vyšrtl, ale tím je se zápory asi konec. O vyjímečnosti snímku jsem byl přesvědčen od prvních minut, ale to hlavně díky vyjímečné formě, naopak v tom, že i myšlenkově a dějově se jedná a mistrovský kus mě utvrdil až úplný závěr. Vše je ještě dotaženo doslovem a titulkami podkreslené muzikou, která pasuje. Linklater je frajer, že se pustil do zpracování něčeho takového. Klobouk dolů ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Linklater je vizionář. Knihu jsem sice nečetl, ale toto zpracování opravdu mělo atmosféru, i když vlastně nevím jak to popsat. Docela často je tenhle film vlastně i komedie. Objevují se hlášky typu "Namísto pozvolného udušení Charles Freck začal halucinovat. Další co si uvědomil byla interdimenzionální příšera stojící u jeho postele." Výborný film, ne pro každého, ale každý by měl ocenit vizuální stránku a opravdu prdlého Roberta Downeyho Jr. a ještě víc ujetého Woodyho Harrelsona. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi sonda do života totálně vygumovaných feťáků a tajných agentů kteří aby mohli proti drogám bojovat se těmito feťáky musí stát. A skvělé je že i přes novátorskou technologii kterou je film natočený a která z filmu dělá vizuálně úchvatnou záležitost je v něm opravdu nejdůležitější příběh a psychika postav a veškeré efekty a digitální kouzla stojí až v pozadí a jen dodávají filmu punc originality a jedinečnosti. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Každá minuta animace spolykala 350 hodin práce padesáti animátorů pracujících na plný úvazek a každý den. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy se Freck (Rory Cochrane) snaží spáchat sebevraždu, drží knihu „Zdroj“ od spisovatelky Ayn Rand. Román přináší příběh architekta Howarda Roarka, jehož nezávislé myšlení, racionalita a důslednost jej přivedou do konfliktu s iracionální společností. Nezávislé myšlení a různé dedukce k vyhodnocení situací způsobuje návyk i na tzv. látce S, stěžejní droze v tomto filmu. (Charpy)
  • Malou roli si v tomto filmu o vládní konspiraci proti občanům zahrál americký moderátor Alex Jones, známý svou propagací konspiračních teorií o Novém světovém řádu. Příznačně se zde objevuje v roli pouličního kazatele, který s megafonem varuje před látkou  a kterého následně zatknou vládni agenti. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama