Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

Pegas1632 

všechny recenze uživatele

Film který má rozhodně co nabídnout. Netradičně zvolené podání, na které si chvilku zvykáte, ale brzy pochopíte, že má svůj význam. Velice dobře promyšlená a dosazená hudba. Skvělé herecké výkony a poutavý příběh. V podstatě si není moc víc co přát. Já se bavila od začátku do konce a užila jsem si opravdu báječnou podívanou - mohu jen doporučit. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Poměrně originální spojení dvou velkých témat budoucnosti - masivní drogové závislosti a Velkého bratra. Skvěle vizuálně zpracováno, "sestříháno" a podmalováno hudbou. Jakmile děj infiltruje každodenní život "skupiny feťáků, stává se z filmu podmanivě elegantní psychojízda (žádná velká akce, ale o to silnější detaily). Tohle bohužel neplatí o zbytku, který o atmosféričnost tak typickou pro F.K.Dicka v řadě scén přichází a v podstatě spadá někam k průměru. Navíc zde chybí jistý prvek závěrečné gradace, který u podobných filmů divák očekává spolu s pointou. Jako celek určitě ne víc než těch 75%, které film na csfd momentálně má. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další povedená adaptace knihy od P. K. Dicka. Tato je však velice odlišná. Ať už to je tím, že se jedná o autobigrafickou knihu o závislosti nebo originální animací, která se mi až tolik nelíbila, ale musel jsem uznat, že v tomto případě se opravdu k danému tématu hodila. Nevím, jestli je možné hodnotit herecké výkony, ale co se týká dialogů, tak jsem si to maximálně užil... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý animací, hrající si se stíny a svým skutečně zajímavým, smutným a drsným příběhem odehrávajícím se kolem drog a policie. Příběh věnovaný přátelům Philipa K. Dicka, kterých většina už zemřela dlouho před ním. Rozdvojenému a zmatenému pohledu na svět očima Boba Arctora snadno uvěříte při této animaci, který na vás zanechá divně zbarvený temný svět, jako kdyby jste se stali i vy jedním z narkomanů a prožívali tento příběh. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co v oblasti hraného filmu představuje Blade Runner, to ve světě animovaného filmu představuje Temný obraz. Jeden z mála filmů, který dokáže svět předního autora sci-fi žánru Philipa K. Dicka zhmotnit a předvést ve vší jeho složitosti. Je to esence všech motivů a prvků, které se v Dickově tvorbě vyskytovaly. Paranoidní atmosféra, kdy divák dlouho netuší, kdo je kdo, jaké jsou motivy hrdinů příběhu, na čí straně hrdinové vlastně stojí a za co bojují. Svět drog, které Dick poznal opravdu důvěrně - nejspíš neexistuje droga, kterou by si nepíchl, nepožil nebo nevdechl. Motiv nadřízeného, který hraje vlastní hru - Philip K. Dick byl k autoritám tohoto druhu nesmírně nedůvěřivý. Zrovna tak motiv halucinací, kdy hrdina v určitém momentu neví, co je reálné a co je pouhou představou. Temný obraz má podmanivou atmosféru a zajímavé výtvarné provedení, kdy živí herci byli naskenovaní a jejich animované protějšky jsou věrnou kopií svých předloh. Celkový dojem: 90 % - jako fanoušek Philipa K. Dicka nemohu jinak. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Film sa pôvodne natáčal ako hraný, a až neskôr sa režisér rozhodol preanimovať - na obraz natiahol originálny obraz komiksového štýlu, vďaka čomu sa film stal povestný už dlho pred premiérou. Túto unikátnu technológiu Linklater už kedysi použil na film s podobnou tematikou, Bdelý život (2001). (Greenpeacak)
  • Robert Downey Jr. si většinu svých replik zapsal do notesu, rozvěšel různě po pokoji a při samotném natáčení je už jen četl. Tým, který pak natočený materiál převáděl do animovaného, lístky s poznámkami během post-produkce jednoduše překreslil. (3DD!3)

Reklama

Reklama