Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

santiamén 

všechny recenze uživatele

80% ... Především - neuvěřitelně příšerný český titul. Děsný přehmat, pokud adaptace klasického britského románu svým názvem evokuje lacinou, erotickou story někde v Tichomoří. Série je výborná - svým zasazením a celým "třídním bojem" a pochmurně průmyslovou atmosférou tolik odlišná od adaptací Austen. Právě to mě zaujalo snad nejvíc. BBC ví, do čeho investovat. Armitage byl navíc výbornou volbou, dobře se na něj dívá :) a svým výkonem přesně vystihl všechny polohy Thorntonova charakteru. Hlavní hrdinka vedle něj ovšem byla neskutečně unylá a popravdě to, že o něj neměla zájem, mohl být tak jediný vysvětlitelný důvod, proč by ji vůbec zaregistroval. Přes herectví Daniely Denby-Ashe (v které navíc ani při nejlepší vůli nevidím tu největší místní krasavici) se jen tak nepřenesu. Emoce se dřív jistě tak veřejně neprojevovaly, ale snad alespoň v soukromí si směli poplakat nad ztrátou rodiču. Margaret má ovšem, ať jí zmítají pochyby, je rozčilená, kaje se nebo truchlí, konstantní výraz. Takže pro mě ne. Jinak skvělá kamera - poetické záběry v továrně stály za to. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemylte se, i přes téma kapitalismu jde tahle minisérie pevně ve stopách Pýchy a předsudku a Jany Eyrové. I tady k sobě ústřední pár od začátku cítí silnou vazbu, ale zároveň jsou tak trochu sociálně retardovaní a jejich zázemí je naopak rozděluje. Ačkoliv je hlavní hrdinka zahraná dobře (a přesně), je to Richard Armitage, kdo si krade scény pro sebe. Za ten soustředěný výkon, výmluvné pohledy na Margaret a seveřanský přízvuk v kombinaci se sametovým hlasem si zasloužil každou libru. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aj keď kvalitných seriálov z dielne BBC som už videla veľmi veľa, stále ma neprestáva udivovať ten dokonalý spôsob spracovania príbehov, vynikajúci výber hereckého obsadenia a spôsob rozprávania príbehov. A vždy sa nájde aj taký, ktorý ma nadchne a prekvapí nadmieru, a sem patrí aj tento seriál. Priznám sa nepoznám doposiaľ knižnú predlohu (chystám sa túto chybu čo najskôr napraviť), ale nemyslím si, že by prečítanie knihy malo mať nejaký vplyv na to, že túto minisériu zaradím k mojim srdcovkám. Príbeh možno trochu vzdialene pripomína Pýchu a predsudok od Austinovej, ale čo sa týka obsahu zdá sa mi oveľa prepracovanejší, najmä čo sa týka postupnej premeny hlavnej hrdinky, pretože tu na rozdiel od P&P nedochádza len k zmene postoja voči určitému človeku, ale aj k prerodu celej osobnosti v oveľa zaujímavejšej a dramatickejšej forme. Už teraz viem, že tento seriál si onedlho po prečítaní knihy, určite pozriem znova! ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Po skúsenostiach s Cranfordom som sa vrhla na ďalšiu minisériu z dielne BBC a Elizabeth Gaskell a zhliadla som ju za pár hodín. Spracovanie je veľmi dobré, prostredie priemyselného mesta nehostinné, herci dobre zvolení. Najväčšie sympatie má u mňa Brendan Coyle ako Nicholas Higgins a samozrejme Richard Armitage ako John Thornton. Takú charizmu, ktorá doslova na mňa skákala z televíznej obrazovky som už dávno nezažila.Tvrdý a drsný ako sever a pritom rozumný a dokonalý gentleman. Margaret zas mala v sebe slnko juhu a logicky sa v novom svete strácala. Protiklady sa priťahujú a bolo skvelé sledovať ako John /sever/ podmanený Margaret /juhom/ mení svoju tvár a ukazuje svoje city aj navonok. Jednoznačne musím priznať nebyť Richarda Armitagea tak zážitok je oveľa, oveľa menší. Škoda, že preklad názvu hádže toto dielo medzi telenovelské kusy. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Daniela Denby-Ashe se původně ucházela o roli Fanny Thornton, ale producentům se líbila její přímost, energičnost a šarm, a tak jí obsadili do role Margaret Hale, pro kterou dlouhou dobu hledali představitelku. (BLANIK.)
  • Herečky ztvárňující dámy musely natáčet v korzetech, často v nich strávily sevřené celý den. Oblíbila si je pouze Daniela Denby-Ashe. (rhiannon)
  • Daniela Denby-Ashe měla původně ztvárnit Fanny Thorntonovou. (ashqa.fi)

Reklama

Reklama