Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 3
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 255)

Cival 

všechny recenze uživatele

Riskantní volba se Warnerům náramně vyplatila. David Yates uspěl. Z Pottera vydestiloval víc emocí než kdokoliv jiný. Dramatický potenciál knihy využil v mnoho mistrně zrežírovaných pasáží se žádaným pocitovým i atmosférickým obsahem. Z Pottera, pro mě původně matného jelita, se v druhé polovině konečně stala postava, která mě zajímá. Nepřeceňoval bych projev Daniela Radcliffea (jenž pořád nešahá Shiovi ani po kolena :-) ale je pravda, že v závěru se přehrál z malého Harryho v tahouna. Yatesova režie mě někdy až dojímala - to jak jistě svírá určité sekvence, jak do nich vtírá formální inovace a jak pokaždé dokáže nabít scénu nosným významem a svébytnou náladou. Absolutorium skládám hudbě, naopak velmi nepříjemně místy překvapily triky: Nic proti parádnímu zápasu Brumbál - Voldemort, ale kentauři nebo Dráp byli renderovaní otřesně. Kdybych posuzoval hlavně přínos Yatese, obhajobu Radcliffea a zmíněná pozitiva, bylo by to tak na 95% a nadšení od první do poslední scény. Jenže... Jenže je to Potter, proto musí film srážet zákonitosti celého Rowlingovského vesmíru, potažmo celé série - kvůli nim nedokážu ty filmy mít rád, stejně jako je nedokážu brát vážně. Ta sága má strašně malý dramatický tah. Strávit s Potterem osm let a ještě pořád, uprostřed pátého filmu(!), řešit jestli se Voldemort vrátil nebo ne, to mě prostě rozesmívá. Mimo jiné z toho vyplývá, že předchozí díly vlastně mají prachmizerný význam pro Potterův osud - klidně by se mohlo jet od pětky, přišli bychom jen o fanfrpál. S tím souvisí, že když už nekompromisně adaptovat tak ještě drzeji, bez skřítků, kteří ve filmu nemají pražádný smysl. A naopak, když už mají postavy ve vypjatém závěru odněkud vyskočit a vypomoci Brumbálově armádě, hodilo by se vysvětlit proč, odkud a jak... Ale popojedem: Čím dál tím směšněji vyznívá to, že se všechno děje během jednoho školního roku a že mají žáci o prázdninách pauzu (to si sakra bere Voldemort dovolenou, či co?). Filmaři by neměli dávat prostor těmhle uštěpačným poznámkám, když se jim daří skvěle šponovat atmosféru, měli by přitvrdit v předělávání knih, zahustit děj, smáčnkout v prostoru... protože čekat zas na další školní rok, zas na další klíčovou postavu na pozici učitele obrany proti černé magii, poslíouchat zas ten omezený počet kouzelných formulek... to odrostlejšího diváka myslím nebaví a neustále to devalvuje celou ságu na blbůstku ilustrující knihy. Dvě poznámky na konec: 1) Emma Watson je hrozná herečka, Cho Chang mě fascinuje svou unylostí, Lenku Láskorádovou jsem si naopak zamiloval. A Snapeův charakter je nejen skvěle napsaný, ale i ve filmu výborně uchopený Yatesem i Rickmanem. 2) Zdá se mi to, nebo Potter místy krutě vykrádá king Konga a hlavně Hvězdné války? Úplně jsem viděl ve voldermortově kůži Imperátora, kterak podněcuje Potterovu/Anakinovu/Lukeovu nenávist a vábí jej na temnou stranu Síly. 75% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Goldenberg .. Nejen změna scénáristy se vyplatila. Yates nejenže poutavě odvyprávěl ohlodanou kostru příběhu, ale zvládá napětí, gradaci a emoce v takové míře, jako doposud nikdo před ním. Jen škoda, že samotná předloha je už tak dosti (seriálově) ředěná a její zdlouhavá otevřenost je spíše ke škodě. I tak, nejen na první pohled, nejlepší filmový Potter. Mistletoe :-* ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nadšenie z tendencie rastu spokojnosti o päť percent z každého z posledných dielov sa Yatesovým dielom skončil a spadla 'len' na obyčajné štyri hviezdičky. Harryho sága však už skoro definitívne opustila rády rodinného filmu a v siedmom diely si viem predstaviť aj mierne mrazivú atmosféru. Neveril som, že aj piaty diel ma bude ale toľko zaujímať, nepatrím totiž k potter-fanatikom, ale pred fantáziou pani Rowlingovej sa naozaj klaniam. Trošku mi však vadí popletenosť, keď polovica slovenských a českých názvov a mien sa odlišuje. Ale to je len technická poznámka. 80%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo je David Yates? Na to se budu ptát i po tomto snímku, protože nejsem tak 100% spokojen a ukojen jeho umem jako jiní uživatelé. Jeho Bradavice jsou jiné než jsme byli zvyklí, ale ne o tolik. Nevyhrává si s celkovým výtvarným vyzněním filmu jako Alonso Cuaron ve trojce, ale sází na detaily, kterých když si všimnete působí velmi věrohodně a skvěle do Bradavic pasují. Jsem neznalý knihy, ale ve filmu jsem se pohodlně orientoval a vzhledem k celkové délce filmu mě jen lehce zklamala jeho neakčnost. Psychologie postav tu dostává větší prostor a to je jedině dobře, bohužel pak chvílemi spíše sledujeme konverzační film nějakých náctiletých čarodějů než film s velkým f. Hlavní postavy už podle mě vyrostly ze svých předloh a chvílemi je to příliš znát. Celá hlavní trojice je, ale vzhledem k výkonů výborná. Citelně se však prohlubuje rozdíl mezí hlavní postavou Harryho Pottera a "hlavních" postav Hermioni a Rona, kteří jsou čím dál méně důležití a "nepodstatní"(čerpám z filmu, věřím, že v knize je to trochu jinak...). Konečně se u pátého dílu projevila tajná zbraň série Harryho Pottera a to je casting. V tomto díle se opravdu prokazuje, jak úžasně citlivě byli některé postavy voleny do jednotlivých dílů, ale i do budoucna. Hodnotit Imeldu Staunton je nemožné, protože každou vteřinu na plátně si pro mě krade pouze pro sebe a její Dolores Umbridge je dokonalá. Gay Oldman, Jason Isaacs, Michael Gambon, Alan Rickman... je jich hodně a kvalita všech se projevuje do vyznění filmu, kterému nelze po hereckých výkonech naprosto nic vytknout. Dokonce i Ralph Fiennes začíná být "tím, o kterém se nemluví". Bohužel v česku jde film s dabingem a kvůli němu je zabito hodně postav hlavně Bellatrix Lestrange, na kterou jsem se těšil. Snad pro příště někdo pochopí, že když už děti čtou Harryho doma, tak by také zvládly přečíst titulky u filmu... Film je dobře zvládnutý včetně závěrečné akce, kde se maličko projevuje Yatesova akční nezkušenost. Změna hudebního skladatele podle mě ubrala údernosti a nádheře hudby, která zatím provázela celou sérii. Hudba je prostě průměrná a až příliš obyčejná. Docela mě překvapilo množství digitálních efektů, kterých je tu podle mě zatím ze všech dílů nejvíc, ale jsou odvedeny velmi dobře a dodávají ještě kouzelnější nádech Bradavicím. Pro mě druhý nejlepší díl z 5ti, které jsme zatím viděl a už se těším na další díl,ale jsem smutný, že Yates už svojí "trilogii" dodělá sám... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neviete uspať svoje dieťa? Pustite mu Fénixov rád. Jasný kandidát na titul najNEobľúbenejšieho dielu tejto filmovej série. Yates sa zvysoka vysral na detského diváka, a vôbec na publikum, ktoré očakáva veľký trikový cirkus, plno digitálnych potvor a rozjuchaný humor. Prakticky VŠETKY trikové scény sú v traileroch (s výnimkou scén s Hagridovým obrom, čo sú však remeselne tak zmätené a trikovo odfláknuté scény, že sa vôbec nečudujem, že sa nimi v traileroch nechválili). Film neobsahuje ŽIADNU akčnú scénu - s výnimkou záverečného (veľmi krátkeho) duelu. Nie sú tam ŽIADNE vizuálne vychytávky (akurát sa občas zopakujú fóry z minulých dielov vrátane Cuarónovho kyvadla). Celý ten film vyzerá, akoby stál 50 miliónov dolárov, pričom 30 z nich padlo na honoráre. Ak sa pýtate, čo tam teda vlastne je okrem tých zhruba 5 minút čarodejníckych ohňostrojov, odpoveď je prekvapivá: PRÍBEH. Fénixov rád je pomerne vypätá a solídne gradujúca psychologická dráma, naplno sústredená na Harryho a jeho súboj s totalitárskymi hajzlami z ministerstva kúziel a závanmi zla vo vlastnej duši, zhmotňujúcimi sa v podobe drásavých nočných môr. Je neuveriteľné, ba vzhľadom na trapasy v minulých dieloch priam šokujúce, akým sa stal Daniel Radcliffe hereckým ťahúňom filmu. Veril som mu každý jeden záchvev pocitu v tvári, ba dokonca aj to vodcovské hecovanie. To pobehovanie s holou riťou po londýnskych divadelných pódiách mu zjavne prospelo... No a potom je tu diabolská Umbridgeová, ktorá má najväčší priestor zo všetkých postáv okrem Harryho (skoro pol filmu je o ich konfrontácii) a ja jej to prajem, pretože lepšieho filmového záporáka sme tu tento rok ešte nemali. Ja osobne som sa bavil, hlavne preto, že ten film je od prvej minúty citeľne iný. Ale keď som sa na chvíľu zastavil pred kinom, vychádzali z neho väčšinou otrávení, znechutení ľudia a zívajúce deti, dokonca som začul hlášku o najnudnejšom filme v histórii kinematografie. Celkom tomu rozumiem. Televíznu inscenáciu, v ktorej režisér namiesto vizuálnych srandičiek predvádza, že s hercami vie pracovať lepšie než všetci jeho "potterovskí" predchodcovia dohromady, som ani ja nečakal... UPDATE: Po druhej projekcii, ktorú som si dokonale vychutnal, proste musím zdvihnúť hodnotenie na absolutórium. A rozhodne je to pre mňa zatiaľ najlepší filmový Potter. ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • „Harry Potter a Fénixův řád“ je nejrozsáhlejší kniha celé série, proto muselo být v pátém filmu vynecháno mnoho scén. Vynechány byly například všechny famfrpálové zápasy; upravena byla scéna, kdy mladý James Potter (Robbie Jarvis) šikanuje mladého Severuse Snapea (Alec Hopkins). Vynechána byla také návštěva rodičů Nevillea (Matthew Lewis) v nemocnici sv. Munga, kde se hlavní trojice dozvěděla o tom, že Bellatrix Lestrangeová (Helena Bonham Carter) umučila manžele Longbottomovi. Vyškrtnuto bylo několik místností na odboru záhad; bubák paní Weasleyové (Julie Walters); nebo scéna, kde se Ron (Rupert Grint) a Hermiona (Emma Watson) stali prefekty. Proškrtány byly i Kráturovy výstupy, neobjevili se ani Dobby a Rita Holoubková (Miranda Richardson). Při bitvě na ministerstvu jsou vynechány úrazy jednotlivých bojovníků a opět se neobjevil ani SPOŽÚS (Společnost pro podporu občanské a životní úrovně skřítků). (Melli)
  • Ve filmu bylo použito přes 1 400 speciálních efektů. (HappySmile)
  • Když paní Figg (Kathryn Hunter) řekla: „Poté, co jsi minulý rok zabil toho chudáka chlapce Diggoryho…,“ stalo se to však před pár týdny. (ČSFD)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama