Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

smack 

všechny recenze uživatele

9.10.2007 v 18:00:00 v Národním divedle sem ještě netušil takřka co mě čeká, sice jsem měl určitý představy, ale nemohl sem vědět že se další 3 hodiny budu smát. Kam se hrabe film proti divadelní hře, to je umění...Zanechalo to ve mě silný zážitek, jsem si jistý že sem na tom nebyl naposled...neuvěřitelné a nezapomenutelné... ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Opravdu perfektní komedie. Tuto divadelní hru jsem viděl ve Slezském divadle v Opavě v představení jiných herců, kteří sice možná nejsou nositeli tak "velkých" jmen, ale i přes to hru zahráli velmi brilantně. Byl jsem naprosto zaskočen, jelikož jsem se nikdy dřívě v divadle takto nepobavil... 100% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v ND ještě v době, kdy páně Donutil byl slavný hlavně díky jeho na kazetách vydávaných vzpomínek Pořád se něco děje (které jsem coby nucený posluchač na pokoji na intru nesnášel) a Nikoly Šuhaje, kterého jsem zbožňoval. Herecký výkon Donutila byl opravdu skvělý. Je škoda, že se toto stalo pomyslným odrazovým můstkem k budoucímu totálnímu zahlcení jednoho kanálu veřejnoprávní televize jeho osobou... To už si ale nechá říkat mistr... Tři pudinky. * * * ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Komedie Carla Goldoniho mají samy o sobě osobitý a zcela jasný náboj pozitivní energie a zábavy, ale Sluha dvou pánů v podání skvělého pana Donutila byl povýšen na naprosto nadčasový divadelní zážitek. Originalita, se kterou hraje každé představení, energie, kterou do hry vkládá, vtipná improvizace a naprosto beznadějně vyprodaná představení mluví naprosto jasně - dokonalé! ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Tento záznam podle mě nemá chybu. Commedie dell'arte jako vínko! Mám srovnání s letošní návštěvou Truffaldina v Národním divadle a v roce 2013 už bylo přeimprovizováno a bohužel k horšímu. Chápu, že herci si to chtějí po tolika letech repríz nějak přikořenit, ale přišlo mi, že veškeré improvizace se svážely k hodně lacinému rádoby humoru. Takže i když vidět živě, byl zážitek, tak příště radši sáhnu po záznamu z roku 2000. Díky za něj! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)
  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)

Reklama

Reklama