Reklama

Reklama

O zlých labutích

  • Sovětský svaz Gusi-lebedi (více)
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1950, 18 min

Obsahy(1)

Barevná pohádka o ježibabě, zlých labutích a dvou malých dětech, Ivánkovi a Mášence. Mášenka s Ivánkem zůstanou sami doma. Mášenka má na Ivánka dávat pozor, ale jde si raději hrát se svými kamarádkami. Mezitím přiletí zlé labutě a unesou Ivánka. Mášenka slyší volání svého bratříčka a běží do lesa za zlými labutěmi, aby jej zachránila. V lese postupně spatří vzdychající pec, naříkající jablůňku a plačící potůček. Všichni ji žádají o pomoc a Mášenka, ač spěchá za svým bratříčkem, pomůže i jim. Zato se doví, kde má svého bratříčka hledat. Zlé labutě ukryly Ivánka v chatrči ježibaby. Mášence se podaří Ivánka vysvobodit, přelstít zlé labutě a doběhnout šťastně domů. (FILMOVÝ PŘEHLED 42 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Tato rozkošná barevná pohádka je určena těm nejmenším, kterým na příběhu dvou malých dětí, Ivánka a Mášenky a jejich zápasu se zlou ježibabou a labutěmi, dává dokonale jasnou a srozumitelnou formou řadu naučení. Jedno z nejdůležitějších je: dostaneme-li nějaký úkol, musíme jej splnit. V této pohádce Mášenka má hlídat svého malého bratříčka, zapomene však na svou povinnost a jde si hrát. Zlé labutě využijí její nedbalosti a unesou Ivánka. Každý, kdo zanedbá svou povinnost, musí pykat a namáhavě napravovat svoji chybu. Dalším naučením, které je ústředním motivem celé pohádky, je: dobré dobrým se odplácí. Protože Mášenka pomohla peci, jablůňce i potůčku, nejenže našla snáze svého bratříčka, ale také na útěku před zlými labutěmi se jí dostane pomoci. A pec sama, když jí Mášenka děkuje za záchranu, říká: „To nic, to je jen půjčka za oplátku." To znamená, že bude-li každý člověk k druhým dobrý, bude mu splaceno prokázané dohro i s úroky a zlo nebude mít na světe místa. Filmový přehled 42/1952 ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hlídat mladší sourozence (nebo vůbec mladší děti z rodiny) je vždycky peklo. O to větší peklo, když ve vašem okolí žijí ptáci, co děti kradou a z nějakého důvodu je nosí čarodějnici, co bydlí v nedalekém kouzelném lese. Máša ovšem si umí poradit, zahájí orientační běh, po cestě pomáhá každé peci náhodně stojící u remízku, každé jabloni uprostřed lesa a všem stejným lesem protékajícím potokům (vzhledem k pravděpodobnosti výskytu pece a jabloně v lese jistě tušíte, kolikrát se na cestě zdržela, napovím, ten potok byl taky jenom jeden) a nakonec hladově ježibabě bratříčka vyfoukne před nosem. Za to, co ta malá potvora provedla těm labutím, bych jí vygumovala všechny dárky, co jí rodiče přivezli z města. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama