Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sidney Stratton (Alec Guinness) je skromný, ale zapálený vynálezce, který po mnoha peripetiích objeví zázračné nezničitelné vlákno, které se nedá ušpinit a ani zničit. Z tohoto revolučního vynálezu však nejsou nadšeni ani vlastníci velkých textilních závodů ani prostí dělníci. Obě skupiny se pokusí ze strachu o svou holou existenci nevyzpytatelného vynálezce lapit za každou cenu. (KmK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Marek 11 

všechny recenze uživatele

Značka Ealing Studios byla ve 40. a 50. letech zárukou kvalitní britské komedie. Sidney Stratton (Alec Guinness) je opovrhovaný mladý vědec, který dělá vše pro dosažení svého cíle (vynálezu neušpinitelného vlákna). Peníze pro něho nehrají roli, klidně se uskromní ve stravování, jen aby měl možnost pracovat v laboratoři na svém výzkumu. Co ale vynález takové textilie rozpoutá? Na to už se podívejte sami. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nevtipná komedie o lidské hlouposti završená závěrečnou honičkou, kdy mladého vědce pronásleduje pitomá lůza, které jde pouze o žvanec. Už jen ze samotného vyznění snímku prostě nemůžu být spokojený, ten sociální rozměr - prostí lidé budou mít práci - jde naprosto mimo mě, nepřál jsem jim to. Technicky je film natočen slušně, prostředí textilek a laboratoří je řádně bezútěšné, člověk si fakt připadá jako bezvýznamné kolečko v mašinerii - ale sakra, to měla být komedie! A komedie bez vtipu prostě moc nefunguje. Za zmínku tak stojí pouze nádhernej hrdinův bílej oblek, který bych fakt chtěl, a "White Suit Samba", pekelně návyková melodie v laboratoři, která po vydání filmu vyšla i na desce a fakt stojí za to. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Muž v bielom obleku neobsahuje scény, pri ktorých by sme sa dnes válali smiechom po zemi. Film už trochu zostarol, ale ak ho budeme brať čisto ako celok a nie hodnotiť vtipnosť jednotlivých gagov a situácií, dostaneme vo výsledku veľmi chytrý satirický film. Guinness sa drží celkom pri zemi, hrá tu koniec koncov iba jednu postavu a aj tie ďalšie sú veľmi dôležité a fungujú ako typologické dieliky puzzle so svojim významom v celku. Pointa ma slušne prekvapila, nevedel som ani v tretej tretine odhadnúť, ako tvorcovia z toho zmätku vykorčuľujú a podarilo sa im to veľmi elegantne. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příjemná dobová komedie, která stojí, běží a padá se skvělým Alecem Guinnessem v hlavní roli, či-li v prvních dvou třetinách úspěšně stojí a běží, naopak v poslední třetině, kdy se už Guinness ocitává častěji mimo scénu, než před kamerou, padá až do průměru. Z toho ho pak nevyhátne ani ta jednoduchá zápletka se satirickým přesahem ve stylu podaném mnohokrát jinde. Směs bláznivých honiček, které mě spočátku bavily, se stávala v posledních minutách už otravná. Na druhé straně z podobných crazy sci-fi komedií vycházejících z postavičky svérázného vynálezce a groteskních situacích, do nichž se kvůli svému objevu dostane, se mi britský Muž v bílém obleku líbil výrazně víc, než jeho další následovníci v podobě francouzského Blázna z laboratoře 4 či sovětského Ivan Vasiljevič mění povolání. Americké variace těchto filmů v podobě Zamilovaného či Roztržitého profesora jsem neviděl a ani mě to nemrzí. [65%] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento, až príliš britský snímok sa javí ako inšpiratívny zdroj k disneyovkám z rokov 60tych ( ROZTRŽITÝ PROFESOR a ZAMILOVANÝ PROFESOR ). Lenže pokým tie spomínané filmy mali detský a mládežnícky nádych, tento sa snaží silou mocou presadiť izmus zvaný kapitalizmus. Áno, pri večnom prádle ( či inom infinitnom produkte ) by zanikli mnohé pracovné miesta, ale tu je to tak okato zamerané na vykorisťovanie, že to nemá s odľahčeným žánrom nič spoločné. Jednoducho povedané vedľajšie robotnícke postavy si prajú byť, práve s ohľadom na stratu práce, ožobračované. Toto nieje sci-fi, toto je aktuálne reálne. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Alec Guinness (Sidney Stratton) prováděl osobně kaskadérský kousek, při němž šplhal po stěně Birnleyiho domu. Byl ujištěn, že ho pianová struna udrží, ta ovšem praskla, když byl ve výšce zhruba metr a půl nad zemí. (KmK)
  • Podivné zvuky, které vydávalo laboratorní zařízení, byly pro účely soundtracku nahrány za pomoci tuby a fagotu. Tyto zvuky byly později zhudebněny a vydány jako "The White Suit Samba". (KmK)

Reklama

Reklama