Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou slavného snímku Michaela Curtize je žena, která se po odhalení nevěry manžela postupně mění z domácí "paničky" v emancipovanou bohatou podnikatelku. Celý svět jí může ležet u nohou a muži po ní šílí. Jedinou její slabinou je nekritická láska k rozmazlené a marnivé dceři Vedě, zvláště když mladší dcerka umře na zápal plic. Tato láska přivede Mildred na pokraj zkázy, právě tak jako její milenec a pozdější manžel Monte. Osudový vztah matky k dceři je silnější než veškeré vztahy k mužům. Dokáže pro ni obětovat část svého života, možná i celý. Klasický ženský film "noir", pohybující se na rozhraní psychologického rodinného melodramatu a thrilleru, byl velkou příležitosti pro Joan Crawfordovou, která zde předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů a právem získala za tuto roli Oscara. V roli Vedy zazářila mladá Ann Blythová. Film z roku 1945 si vysloužil dalších pět oscarových nominací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na tento noir jsem se chystala už dlouho. Joan Crawford byla příslibem. Film naplňuje definici žánru, ale přesto je v lecčem jiný. I tak patří k tomu lepšímu. A aby toho nebylo málo, balancuje na hranici dalších žánrů. Mám ráda snímky té doby a země původu, tudíž i Mildred Pierceová se mi do vkusu celkem trefila. Zajímavě budovaný vztah matky a dcery, posedlost dcerou, posedlost dcery penězi. Vcelku originální dramatický příběh, kde není vítězů. Jen poražených. Možná jsem však čekala malinko více. ()

pivo 

všechny recenze uživatele

Žáner mysteriózny mi tu trochu nesedí, v prvom rade je to dráma o vzostupe chudobnej ženy, zľahka sa dotýkajúci aj noir tematiky a využívajúci hru tieňov a ešte viac odrazy v zrkadlách. Herci sú dobrí, ale hlavnú pozornosť na seba jednoznačne strhávajú Joan Crawford v role matky a Ann Blyth ako jej rozmaznaná dcéra. Ich spoločné konfrontácie majú obrovský emocionálny náboj a napätie medzi nimi je obrovské. Je len škoda, že väčšinu stopáže je potom film trochu zdĺhavý a občas môže diváka začať nudiť. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kam až může vést nekritická láska matky k dceři, to ukazuje tento film. Joan Crawfordová dostala za svůj herecký výkon Oscara, nicméně můj dojem je, že mohla své postavě dodat větší věrohodnost. To Ann Blythová v roli její dcery se do role položila více a předvedla dokonale, co je to rozmazlený spratek. Jejich mužští protějšci nejsou nijak zvlášť výrazní a i scénář mohl více načrtnout psychické rozpoložení všech zúčastněných, aby divák dokázal lépe pochopit jejich počínání. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý noir kousek s nádhernou Joan Crawford. Po shlédnutí filmu Franka Perryho Mommie Dearest (který je výpovědí adoptované dcery J. Crawford), jsem byla na hlavní představitelku moc zvědavá. V Mildred Pierce je totiž situace právě opačná, týranou je matka, nikoli dcera. Film plyne pomalu, ale bez zaváhání, všechno do sebe zapadá a situace se zákonitě vyhrocuje. Ačkoli je mu skoro 70 let, neztrácí na své přitažlivosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sú charaktery ľudí, ktoré si zaslúžia dostať sa na spodok potravinového reťazca, aby zažili, čo je to bieda a škemranie o posledný zlaťák. Sú charaktery ľudí, ktorý si to uvedomujú, ale nechcú si to pripustiť a vďaka ich ignorantstvu trpí okolie a paradoxne aj oni. Sú charaktery ľudí, ktorý sa priživujú na oboch predchádzajúcich skupinách a vychádzajú z toho najlepšie, teda pokým...A čo samotný film? Je super! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Joan Crawford pracovala shodou okolností předtím, než se stala herečkou jako servírka a prodavačka. (Kulmon)
  • Film byl nasazen do kin až v září 1945, kdy se čekalo, že bude mít v čerstvé poválečné atmosféře úspěch. (Kulmon)
  • Film je adaptáciou rovnomennej novely, ktorá vyšla v roku 1941 a napísal ju americký spisovateľ James M. Cain. (ČSFD)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama