Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Optimistické kolektivní drama ze života svazáků na stavbě Trati mládeže. Amnestovaný vězeň chce poctivou údernickou odčinit své provinění a odhalí záškodníka, který se chystal otrávit cisternu s pitnou vodou. (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Parádní budovatelský maso, ale když se k tomu přistoupí tak trochu jinak a po svém, tak mi z toho vychází, že tenhle film je parádní sci-fi z prvky černé komedie. Samozřejmě, že to asi takto původně zamýšleno nebylo, ale nakonec to tak působí. Napravení vězni co chtějí páchat dobro a budovat socialistickou republiku versus odporní záškodníci kteří, ale dostanou co proto. Jako bonus pak Baťa vylíčen pomalu jako fašista a otrokář. V kterým jiným filmu tohle můžete vidět? Sjel jsem v poslední době hodně podobných agitek, ale tahle je všechny strčí do kapsy. Filmařsky a ideologicky nehodnotitelné, to by to ovšem nesměla bejt taková sranda.50% ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,A tady je náš kulturní referent, Blanka.“ Připraven na krutou a nemilosrdnou komunistickou agitku, přečkal jsem tento pokřivený škvár téměř bez úhony. Pravda, v úvodu se s tím moc nepářou a zaměstnání u Baťy za první republiky líčí jako koncentráky. Pak ale nastane změna a najednou tu máme masy veselých lidí připravených pracovat a budovat. No prostě o příběhu nemá smysl se vůbec zmiňovat, je to jasné už z plakátu a doby vzniku. Moc nechápu, proč se ti herci snažili mluvit v nářečí, působí to hrozně nepřirozeně. Herce mohli také vybrat lépe, byli si všichni hrozně podobní a já měl problém dešifrovat, který že z chasníků je ten ukrutně zlý buržoazní záškodník a který je ten charakterově bezchybný komunista. Naopak mě potěšila dokumentární hodnota stavby železnice a starodávný bagr. Celkově vzato bych tento film nedoporučoval nikomu, jen zájemcům o historii a komunistickou ideologii jako studijní materiál. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jde o solidní socagitku se vším všudy. Herci se snažili i o nářečí, které sice sem tam notně rvalo uši, ale není to k nepřečkání. Zazní zde i pár socialistických písní a soudruhuje se tu až do alelujá. Prostě, vše jak má, nebo by mělo být, dle představy ÚV KSČ. Já jsem se královsky bavil a podle toho hodnotím. ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Ultimátní zrůdnost. Za ty vyleštěné úsměvy a kecy provolávající slávu socialismu máte chuť hercům dát pěstí. Největší výsměch je, jak za Baťovy krutovlády dělníci dřou na stavbě dráhy, aby pak o pár let později dílo dokončili s úsměvem na rtech. [Víte, když den před projekcí paradoxně absolvujete o téhle ‚radostné‘ době rozhovor s člověkem, který si v ní moc radostného neužil, musí se vám obrátit žaludek z každého, kdo by to chtěl vrátit nazpět.] ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Solidní agitační film - dobře natočený, slušně napsaný. Ovšem stylově trochu nejednotný a dramaturgicky rozklížený, takže nemá ten ultimátní tah na bránu jako "Zítra se bude tančit všude". Ale model dobové společenské fresky - samosebou značně překrucující historii - stále uspokojivě naplňuje. Z hlediska dramaturgie je problematický střed filmu, kde se osobní vzpomínka hlavního hrdiny Antonína rozleje v sáhodlouhý historický oblouk, díky němuž se vytrácí některé postavy z úvodu a nefunguje model skupinového hrdiny. Resp. nesledujeme paralelní osudy postav, s nimiž jsme se v úvodu seznámili - a to ve vězeňské cele. ...více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/07/velika-prilezitost-r-kmwallo-1949.html ()

Zajímavosti (3)

  • První role Vlasty Chramostové (svazácká vedoucí) a Jiřího Vršťaly (nenapravitelný recidivista). V některých dobových materiálech se i v této souvislosti psalo o "Veliké příležitosti." (hippyman)
  • Filmový debut herečky Jitky Frantové. (M.B)
  • Filmovanie prebiehalo v Uherskom Hradišti a vo Vizoviciach. (dyfur)

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama