Reklama

Reklama

Saraba nacu no hikari

  • Japonsko さらば夏の光 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Naoko, kterou z rodného Japonska vyhnal strach z atomové bomby, a Kawamura, který učí architekturu a v Evropě hledá chrám, o jehož poloze nikdo přesně neví, si v zahraničí zkříží cesty. Snad kvůli nostalgii po domově pokračují na cestě společně a zatímco Naoko provádí Kawamuru po okolí, vzniká mezi nimi jakési pouto. Naoko je ale vdaná. (mrtvej pes)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální-kopie, která nejen nejedním do očí bijícím vizuálním odkazem vzdává hold/ vykrádá/ nechává se inspirovat až zapomíná sama sebe filmem "Loni v Marienbadu". Těžko určit, co je na filmu japonského kromě dvou hlavních herců a (neviditelného) štábu, když vše ostatní, co vidíme, je matérie evropského kontinentu nahlížená formou Resnaise a Antonioniho. Jošida a spol. stvořili podivným způsobem fascinující simulakrum evropského progresivního filmu, které zároveň s/ vedle fabule o bolestném melancholickém hledání a míjení lásky fascinuje svojí poplatností době a ikonám - najmě forma je ve své epigonské (tak trochu) vyprázdněnosti často otrockým napodobovatelem svých vzorů, díky čemuž dotčené scény připomínají svojí umělostí volbu kýčovitých kulis těch "nejkrásnějších" a "nejikoničtějších" evropských destinací, od Eiffelovky přes Forum Romanum po Londýn a Lisabon, v nichž se celý film odehrává. Zároveň ale tyto scény patří k tomu nejzajímavějšímu, svým způsobem. Nicméně Jošida (nejen) tímto filmem (o sobě samém ne úplně zdařilým, ale nad tehdejší i dnešní průměr sahající) nasál experimentální narativní stavbu, kterou brzy poté geniálně a již zcela a úplně originálně uplatnil ve svých dalších filmech, stavících jako největší díla jeho evropských učitelů na hrách s časovostí syžetu i charakteru postav, odcizení a láskou/ životem/ politkou atd. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Spontánní romance kvete mezi Kawamurou, profesora pro evropskou turistiku, a Naoko, vdanou ženou žijící v Paříži, kterou děsí atomové bombardování Nagasaki...Snaživý učeň evropských mistrů to udělal s elegancí, pohled na města a památky vždy zaujme. ()

Reklama

Reklama

Reklama