Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem něco zábavného, progresivního a zvláštního, dostalo se mi jen té progrese (na tehdejší dobu) a rozhodně té zvláštnosti. Zábavné to zas až tak nebylo, i když sledovat jak se dříve muselo žít je na dnešní dobu velmi interesantní. Rozhodně mi však v Audienci něco chybělo, nějaká ta třešinka, či dějový zvrat, abych mohl být spokojený, takhle mi to přijde sice malinko nadprůměrné, ale na 4 ani náhodou. Mimochodem vožrala a iňťouš byli fakt dobrý! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Do této hry zahrnul Václav Havel své vlastní zkušenosti z doby, kdy pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru. Hrdinou hry je zakázaný spisovatel Vaněk, který pracuje v pivovaru jako „přikulovač sudů“. Jeho nadřízený Sládek ho pozve do své kanceláře k rozhovoru. Jedná s ním přátelsky, spisovatel se však cítí nesvůj. Je vytržen ze svého prostředí, dělnickým zvykům /pití piva/ přivyká jen s obtížemi, kromě toho neví, jestli na něj jeho nadřízený nechystá nějaký podraz. Sládek mu dá zvláštní návrh - přesvědčuje ho, aby sám na sebe psal hlášení tajné policii. Vaněk odmítne, přesto že mu Sládek za to nabízí „ teplé místo ve skladu“. Ve hře jde mimo jiné o kritiku pokrytectví. A té byl V.Havel, jak se ukázalo plný. Rád pil, ale ve hře se tváří, že mu alkohol nic neříká... ()

Reklama

vitekmlejnek 

všechny recenze uživatele

Pokud bude někdo v těchto dnech přemýšlet, proč Václav Havel část české veřejnosti tolik irituje (záměrně nepoužívám minulý čas, stačí se podívat do dnešních diskusí na internetu, kolik je tam špíny...), stačí si vzpomenout na repliky postavy Sládka. Nepřesně cituju např.: "Ty se vrátíš k těm svejm hérečkám a budeš za hrdinu, žes s cigánama válel sudy... A co já?!" U Audience, stejně jako u ostatních Havlových her, naprosto neplatí poměrně rozšířené klišé, že s pádem komunismu pozbyly aktuálnosti. Takových Sládků sedí a mudruje (třeba o "fajnovým kriminálu") v každé české hospůdce spousty.... ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to viděl ve špatné kvalitě. Pavlu Landovskému jsem díky špatnému zvuku nerozuměl úplně všechno, a tak jsem určitě strádal. Nicméně tato nenáročná jednoaktovka umí pobavit... pan sládek byl prostě skvělý. Ale asi jsem už moc mladý na to, abych pochopil jedinečnost tohoto díla.... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Co by asi Landovský/ Sládek řekl na ta míň než tříhvězdičková hodnocení? "Jsem rád, že jsme se sblííííííížili. Oceňuji vaši upřímnost. Prd." No, jestli vás to irituje, tak já si to odpustím... Ale i za Bohdalku a za odbourání Abraháma na jevišti si záznam z Činoherního klubu zaslouží ode mě plný počet. Všechno ostatní by bylo absurdní jako celá Audience a doba, kdy Husákovy děti psaly do sešitu velkými písmeny třeba Vladimír Remek. ()

Zajímavosti (11)

  • V New Yorku celý filmový projekt jistil svou osobní a uměleckou autoritou Paul Newman, v Praze projekt zastřešil Filmexport. (triatlet)
  • Než se hrála Havlova Audience v Praze, uvedla ji divadla nejméně v 13 zemích. (triatlet)
  • Režisér Menzel vzpomínal na to, že Landovský vůbec neuměl text a při zkoušení nadával rekvizitářům, že pivo, jenž měl ve hře neustále konzumovat, se nedá pít. Podávali mu totiž nealko. Když mu poté dali klasické pivo (8°), tak se tak opil, že museli zkoušku přerušit a odvézt ho do hotelu. Druhý den byla generálka a Landovský byl v takovém stavu, že žádal o zrušení představení. To se nakonec konalo a s vydatnou pomocí kolegy Abrháma a následnou úpravou ve střižně. (mfaky)

Reklama

Reklama