Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Spike17 

všechny recenze uživatele

Western plnící klasické narativní schéma (příběh o pomstě) mě rozpoltil na dvě poloviny. Na jednu stranu mě zaujal svými vyprávěcími a stylistickými postupy (prostor a čas pravidelně oddělován eliptických střihem, resp. nejčastěji prolínačkami a v menším počtu také zatmívačkami a roztmívačkami), ale na stranu druhou ve mně vyvolal lehké roztrpčení nad nedokonalostí scénáře (zde mnohokrát propíraný casting aneb Steve McQueen ve svých pětatřiceti letech jako mladíčký míšenec; logické chyby jako fungující zbraň po koupeli v močálu), tak ve své lacinosti (spousta scén budí dojem opravdu levného filmu, což je s ohledem na rozpočet přinejmenším rozpačité – má teze zní, že minimálně polovina byla použita na herecké eso v hlavní roli, což je paradoxně ta největší minela filmu). Nicméně, i když mám ke scénáři spoustu výhrad, film jako systém působí celistvě a jako dobrodružný „revengewestern“ s nečekaným finálním rozuzlením, funguje bez problémů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No jestli někdo nesplňuje typ indiánského míšence, tak je to Steve McQueen, ale tak to je detail. Jinak se jedná o průměrný revenge western, který navíc může nabídnout právě jen McQueena, jinak se drží osvědčených postopů a žánrových klišé. Ale to ani nevadilo, protože právě to jsem od Nevada Smith očekával, takže jsem docela spokojen. 60% ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Neni to uplne nejhorsi western a taky to neni uplne nejhorsi film Steva McQueena, ale taky tomu hodne chybi do 5* hodnoceni. Vendetta ride movies mam rad a taky me bavi, kdyz je hrdina mladej panic a v prubehu filmu se vytuni v drsnaka. Max Sand se chvilema chova jako dement (ve stylu Jonase Corda Jr.), mel po skonceni svy msty jet zpatky do rezervace prznit indianku... Jinak na to, ze Jesse Coe byl s nozem nejlepsi, toho v prehrade moc nepredved - skakal tam s nozem jak dement, to jsem se fakt musel smat :D ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Předně: Steve McQueen- střelecká legenda divokých západů v roli mladého zelenáče? Už tenhle fakt mi moc nešmakoval. Celý děj je pomalý roztahaný, což by u westernu nevadilo, ale tady je to dost neslané, nemastné. Ničím přesvědčující. Konec, ten byl úplně zabitý. Steve celý příběh hledá hlavního vraha, který mu brutálně umučil rodiče k smrti a když už jej najde, stane se z něj mírumilovný člověk. U drobných zápletek ve snímku jsem rovněž musel zvedat oči v sloup. Jinak doporučuji spíše sledovat film v původním znění. Hlas v dabingu mého oblíbeného herce zmršil Vetchý. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu chabý pokus o syrovou sondu do života naivního mládence, který za sebou na cestě pomsty nechává ležet kromě nepřátel také svou duši. Když už, tak to mělo být se vším všudy, tj. naivní měl být hrdina, nikoli film, podivné vykoupení v závěru mělo jít k čertu apod. A ovšem šestatřicetiletý Steve McQueen měl hrát tak leda toho prodavače střeliva, ne dětinského hošíka (předpokládám, že i u indiánů byli muži v jistém věku dospělí). ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama