Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že je ve scénáři hodně nepravděpodobných prvků (mstitel by byl už dávno odstřelený nebo zavřený na doživotí -že by se nechal zavřít do pracovního tábora, že by od rodičů neslyšel o Kristu, že by se mu podařilo utéct z močálu, že by střílel z máčeného koltu ?aj.). Jinak bych tedy Hathawayovi těžko promíjel výběr McQuenna jako indiánského míšence, ten věk ještě ano... ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith je najhoršie obsadený film, ktorý som zatiaľ videla, pričom tento nešťastne zvolený predstaviteľ hlavného hrdinu ma tak rušil, že tým pokazil akýkoľvek dojem. Nemám nič proti Stevenovi McQueenovi, práve naopak, ale aby vo svojich 35 rokoch hral 16 ročného cucáka, navyše miešanca, to muselo byť následkom nedostatku možností v tej dobe, alebo za každú cenu do hlavnej úlohy dosadiť známu tvár. Navyše mladého Maxa hrá tak zle, že to degraduje jeho herecké umenie a mňa to akurát tak rozosmievalo. Túto absurdnosť až okato podporuje aj scenár, kde ostatné veľa krát aj výzorovo mladšie postavy Stevena nie len oslovujú ako mladíka, ale spoznávajú v ňom aj miešanca, to už fakt neviem, či podľa jeho blond vlasov, svetlej pleti alebo modrých očí. Aj pri ignorovaní tohto castingového omylu, však film nemá čo ponúknuť, pretože dej je zbytočne rozťahaný a príbeh o pomste nezaujme ani námetom, ani spracovaním. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina disponuje dobrosrdečnou naivitou Hloupého Honzy a čestným profilem Mirka Dušína, což představuje poněkud nepraktickou kombinaci ... v ne zrovna mírumilovných a zákonů dbalých končinách Divokého Západu. Obzvláště když opustí závětří rodného domu a vydá se po stopě brutálních vrahů svých rodičů. Nicméně osud zastoupený scénářem a režií je k němu milosrdný, neboť mu staví do cesty jen překážky zdolatelné a v pravý čas mu posílá do cesty rozličné dobrotivé bytosti - to aby mohl postupně získávat zkušenosti a osvojovat si vzorce chování nutné pro přežití. Vcelku logicky spolu s nabytými schopnostmi nastává i určitý zvrat v charakteru našeho hrdiny: Hloupý Honza i Mirek Dušín zůstávají někde daleko vzadu v prachu cesty - bez koně a bez kvéru (zdá se, že historie se opakuje, jen její ústřední postavy se mění) ... a nemají nejmenší šanci ho dostihnout. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Víte ... neberu mu jeho pomstu - stejně jako on uznávám ono biblické rčení "oko za oko a zub za zub", nicméně ... neměli by na ni doplácet nevinní. Ksakru ... co se finále týká: On je NEVAROVAL ... dokonce se o to ani NEPOKUSIL - a pokud mohu soudit, nepociťoval pražádné nutkání postavit se na jejich stranu. Jejich osud ho zkrátka nikterak netrápil, neboť průběh a výsledek závěrečné přestřelky vyhovoval jeho plánu. V mých očích klesl na úroveň těch, které pronásledoval ... a popravdě netuším, co vlastně chtěli autoři divákovi sdělit ... 2,5* ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tentokrát nie je primárnym cieľom hlavného hrdinu zlato či peniaze, ale POMSTA rodičov. V tomto duchu to v podstate začína a končí. Tento film sa snaží ísť sofistikovaným poňatím ako je PRAVDA, až po číru BRUTÁLNOSŤ. Navyše Steve McQueen bol hercom A-kategórie. Jeho charakter naoko dobrého chlapca sa pomaličky transformuje v medziach na hranici zákona a šikovne (a občas s chybami-dolapenie) si ide za svojim. A už samotný (podobný) útek z väzenia sme neskôr videli v Motýlikovi. Ale z výpovedného hľadiska sa dejové variácie potĺkajú s nanajvýš priemerným odkazom a jeho ambicióznosť nemá šancu výraznejšie prehovoriť. Ako ľahšia oddychová vec ale ideál. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle se opravdu nepovedlo i přes výborné obsazení. Hlavní hrdina je svědkem toho, jak tři muži zabijí jeho rodiče a rozhodne se pomstít. Nic proti tradičnímu námětu, ale je to roztahaný, s dementními dějovými kličkami, zbytečnými nehodícími se odbočkami (pobyt u inidánů, kněz, jižanský pracovní tábor v bažinách) a příšerně naivním hrdinou který se mávnutím kouzelného proutku mění na všehoschopného zabijáka. Korunu tomu nasazuje konec SPOILER kdy po letech pronásledování není hrdina schopen záporáka ani zabít. KONEC SPOILERu. A obsazení hrdiny je obrovský castingový fail - hrdina je teenager, napůl indián a všichni se tak  k němu chovají, ale hraje ho vrásčitý, modrooký blonďák s ostře řezanými rysy McQueen, který jako teenager nevypadal ani jako mladši natož v 36ti letech. Je to tak 2,5* ale ty 3 jsem dal lepším westernům a tenhle si je prostě nezaslouží. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)
  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)

Reklama

Reklama