Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Není pravda, že tenhle western není ničím výjimečný. Tolik špinavých scénáristických triků pohromadě se hned tak nevidí. Pominu již zde propraný fakt, že Steve McQueen je všechno, jen ne napůl indiánský adolescent (nosí mokasíny a spí s Indiánkou, ovšem!) a otřesný dabing. Logikou ani realismem se při konstruování příběhu nikdo netrápil. Když se Max nutně potřebuje najíst a naučit střílet – hle, zjeví se zásobený a dobrosrdečný obchodník se zbraněmi. Totéž, když potřebuje poradit, sešít, zachránit, vyléčit, anebo… píchnout s gramatikou. :) Pomocníci se objevují a zase mizí, překážející postavy příhodně umírají, navíc má cucák Max zázračnou bouchačku, která pálí i při koupeli v močálu, a přímo nechutné štěstí. Je to poprvé, kdy jsem se Stevovou postavou nedokázala sympatizovat. Pistolnické ucho, které místo whisky nasává šťávu z kompotu, ve volných chvílích dychtivě pročítá slabikář a rebelsky odmítá chodit k františkánům na náboženství má totiž do mé představy westernového bouráka hodně daleko. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o mladíkovi, ktorý sa vydá na nekonečnú cestu za pomstou behom ktorej sa z neho stane chlap. Hlavná postava mi vôbec nesadla jak tým ako je napísaná. Naivka, ktorý zo začiatku fakt nič nevie a učí sa dosť pomaly. No a jeho obsadenie sa tiež vôbec nevydarilo. McQueen bol v tej dobe na mladíka už príliš starý a pôsobí v tej úlohe smiešne. Nejaká poriadna akcia tu tiež nie je, takže celkovo sklamanie. 4/10. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný western. Bohužel tentokrát se musím ohradit vůči CZ dabingu, který připravila Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského pro Českou televizi v roce 1996. Vložit téměř chlapecký hlas do úst třiceti šestiletému drsnému muži je pro mě osobně nanejvýš nepřijatelné. I když tvůrci filmu také pochybili, když alespoň v okamžicích zavraždění rodičů nepoužili do role alespoň na pár okamžiků chlapeckého herce. Steve McQueenovi v jeho letech těžko uvěřit roli chlapce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď prvý Maxov "učiteľ života" mu hovorí o tom, čo všetko obnáša pomsta, tak som si hovoril, že presne takým drsným štýlom straty ilúzií a aj vlastnej identity by sa napríklad vydal Peckinpah. Lenže Hayes s Hathawayom nám ponúkajú western značne zromantizovaný. Prečo nie, je to v konečnom dôsledku poriadna zábava. Príťažlivá lokácia strieda lokáciu, forma pomsty sa vždy nejako líši a Max si prejde aj nejakou tou premenou. Samozrejme som sa pár krát pousmial nad nechcenou vtipnosťou niektorých momentov, lenže akoby výprava, McQueen a Malden nahrádzali všetky nedostatky. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama