Reklama

Reklama

Hvězdné války podle Turka

(neoficiální název)
  • Turecko Dünyayı Kurtaran Adam (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii zuřila za hudby a záběrů vykradených z Hvězdných válek vojna mezi zlým diktátorem se zlatou papírovou helmou a dvěma pohlednými frajerskými stíhači ovládajícími bojové umění a la Douglas Fairbanks. Diktátor a jeho robot s majáčkem byli ale silní, velmi silní a tak museli oba hrdinové po nouzovém přistání na planetě zotročované diktátorovou armádou masopustních masek, chci říct příšer, nejdřív podstoupit tvrdý trénink zahrnující tlučení holýma rukama do skal a kopání do balvanů, ale především spoustu skákání na trampolíně a teprve potom se mohli vydat definitivně zúčtovat se zlem. Ať je provází síla!

Kultovní ultralevná odpověď na Star Wars, kterou má na svědomí doma uctívané enfant terrible tureckého filmu režisér Cetin Inanc. V hlavní roli populární turecký herec (a autor scénáře), bývalý cirkusák Cuneyt Arkin. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (292)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo to neviděl, ten neuvěří, že podobná šílenost mohla spatřit světlo světa. Kdo to viděl, ten do konce života nezapomene na pomatenou story tureckých zachránců světa v podobě, jakou by Lucas nevymyslel. Turci to zkrátka pojali po svém a já jsem se bavil dost na to, abych se zasmál a málo na to, abych to veřejně přiznal. ()

Niktorius odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle je extrém i na turecké trashové poměry. V 70. a 80. letech chrlil turecký Yeşilçam 200 - 300 filmů ročně, z nichž některé měly parametry docela běžné produkce (šlo hlavně o romantické filmy a komedie), ale většinu tvořily extrémně levné a na pulpovou kulturu orientované snímky, které nezřídka doslovně kopírovaly populární západní hity. Tyto filmy měly naprosto nulové umělecké ambice a lákaly téměř výhradně na atrakce pokleslých žánrů, jako jsou artistické kousky, scény zachycující mučení či sex (nejčastěji sexuální mučení) a občas dovedly zabrnkat i na nacionalistický sentiment. Režisér Çetin İnanç dokázal jeden takový film natočit během několika dní a poté, co jeho původní orientaci na erotiku překazila cenzura zavedená nastoupivší vojenskou krutovládou, se vrhl do vod akčních filmů, které nerespektují ani ty nejelementárnější prvky filmového vyprávění a vynikají naprosto nepředstavitelně bizarní špatností. U Dünyayı Kurtaran Adam mě ovšem ve změti všemožných hrůz nakonec nejvíc dostala ta religiózní vložka začínající stručným úvodem do islámu a končící u Ježíšových druhů budujících vyspělá podzemní města. Viděl jsem už všemožné filmové obskurnosti, mezi nimi i toto či toto , ale na plyšové příšery a hopsajícího Cüneyta se tedy žádná nechytá. Proto se ani moc nedivím, že na sebe strhává nesrovnatelně víc pozornosti, než jiný známý turecký film, který byl ve stejném roce, kdy Arkin s Akkayou zachraňovali svět, oceněn Zlatou palmou v Cannes. ______________ P.S: Mnoho komentátorů se zde podivuje nad scénou tréninku, kdy hrdina mlátí pěstmi do skály. To je možná jen malé kulturní nedorozumění, neboť nějak takto prý kdysi turečtí vojáci nacvičovali techniku pověstné osmanské facky... ()

Reklama

Flego odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy z krajiny Šeherezád a Onurov nepoznám a po tomto neuveriteľnom "skvoste" sa dám zrejme na chlast. Nazvať to inak ako totálnym paskvilom by bola urážka pre tisíce ľudí na svete, ktorí milujú film. Šialené prestrihy medzi jednotlivými scénami umocňujú ukradnuté hudobné motívy Dobyvateľov stratenej archy, Flash Gordon alebo Ben Hur, akčný hrdina mláti dookola podivne maskované plyšové kreatúry a presekáva ich na polovicu či primitívne triky typu horiaceho kusu papiera v popolníku sú ponúkané v tomto zlepenci akčného sci-fi karate filmu s úžasnou prirodzenosťou a ľahkosťou. Toto mohol natočiť jedine zfetovaný derviš. Potrebujem zabudnúť, idem sa napiť. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle napsat ... Tohle prostě NENÍ film!! Dost bych pochyboval i o tom, že jeho tvorba byla někdy míněna vážně. Podle mě to vypadá jako účelová taškařice ... Těžko říct. Každopádně filmově, technicky, scénář, herecké výkony a všechno, co dělá film filmem je neskutečný odpad a demence nejukrutnějšího zrna!! Bohužel neuvěřitelné na tom je to, že je to prostě v určitém vztahu a situaci neuvěřitelně zábavné. Koukal jsem na to s kámošem u piva a smáli jsme se víc, než u jakékoliv komedie za posledních 5 let... Tohle je prostě film "MUST SEE"!!!! Tohle rozšiřuje opravdu hranice a obzory diváků světelnými roky a obličeje zaplavuje slzami smíchu, dojetím (nad ubohostí, která se bere tolik vážně), nepochopením, absurditou, bizardností a ujetostí. Opravdu nevím, co si o tomhle mám myslet, navíc vzhledem k tomu, že ve filmu nefunguje absolutně vůbec nic, fungují akční - bojové "karate scény", které nejsou výrazně sestříhané a hlavní hrdina si soupeře podává naprosto nonšalantně po větší část druhé poloviny filmu. Dávám tři hvězdičky jako u povedeným "(z)prasáren", protože je to neskutečný odpad, ale já se šíleně bavil ... Každopádně, přistupte na to, co se tam děje a nechte se unášet, jen pozor na to, abyste se vrátili a nemuseli vás vracet v psychiatrické léčebně ... ()

akisha

všechny recenze uživatele

Tohle se snad ani nedá hodnotit. Ale přece jen ty věci tam jsou.... beyond belief! Hlavní "hrdina" tam třeba hodinu mydlí do šutru, pak zas plácá rukama do hlíny nebo chodí s kamenama přivázanejma k nohám, pak zase kameny odkopává a ty vybuchujou. Na konci tam skáče jak kdyby měl pružiny v botách a takhle se přemísťuje z místa na místo, kde kosí lidi ve fakt ujetejch chlupatejch kostýmech, vždycky jim utrhne nějakou část těla (většinou "hlavu") a robotům zas tu hlavu urazí a ty okamžitě explodujou. Do toho tam mele nějakejch chlap s bodákama na helmě turecky a hraje do toho Indiana Jones, jehož znělku přerušujou jen zvuky výbuchů nebo lejzrů. Na konci hrdina do toho chlapa s bodákama tak dlouho mydlí, až ho rozpůlí (what?!) a pak následuje fakt nejdementnější scénka, kdy ukazujou ty jeho půlky tím nejvíc mimo způsobem, vždycky půl ksichtu a vedle černý prázdno. To by snad líp natočilo i pětiletý děcko na mobil. Je to obrovský, obrovský guilty pleasure, takovou zábavu neposkytne sebelepší zamýšlená komedie, ale jako film absolutně mimo. Jestli si někdo pamatuje na díl Simpsonů, kde Šáša Krusty přijde o slávu a musí místo Ichyho a Scratchyho vysílat nějakou nesmyslnou ruskou alternativu, tak ten film je v podobným duchu, akorát mnohem delší. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Helmu, se kterou se natáčely scény z „kokpitu“, si filmaři vypůjčili od projíždějícího motocyklisty. (vojtaruzek)
  • Režisér Çetin İnanç původně neměl v plánu si „vypůjčit“ záběry ze Star Wars. Pro účely filmování byly ve vesnici Kilyos postaveny kulisy vesmírných lodí. Bohužel je zničila nečekaná bouře a na opětovné postavení nebyl dostatek peněz. İnanç tak byl nucen improvizovat. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama